בתור שף טלוויזיוני מכהן, בעל יותר מחמש תוכניות בישול, 27 מסעדות ברחבי העולם ו־12 כוכבי מישלן, מעניין לשאול אם בעוד עשור ייזכר גורדון רמזי כשף הגדול ביותר שצמח בבריטניה או בתור זה שקילל 243 פעמים בשידור חי בן שעתיים, מהן 37 פעמים תוך 95 שניות. האם יזכרו את העוף האורגני האפוי שלו, או את הרומן שניהל עם הפילגש של ג'פרי ארצ'ר, סופר רבי מכר ושר בממשלה? מה הוא יותר - שף או אישיות טלוויזיונית? והאם זה ראוי ששף, או כל גבר לצורך העניין, יעבור ניתוח פלסטי בהמלצת סיימון קאוול?
>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק
גורדון רמזי, כלב השמירה של הדיקטטורה במטבח (ויש שיגידו קרברוס, כלב השמירה של השאול), נולד לפני 45 שנים בסקוטלנד, ובגיל 5 עבר עם הוריו לאנגליה. הוא גדל במשפחה מהסוג שהיה עשוי להצמיח שחקן תיאטרון: אב אלכוהוליסט, אמא מוכה ואח מכור להרואין. אם היה לו דג זהב, הוא היה סובל כנראה מהתמכרות להימורים, אם כי אין לכך הוכחות. ילדותו הקשה גרמה לרמזי לרצות להצליח ולהתרחק מהבוץ הטובעני של משפחתו הגרעינית. כילד שאף להיות שחקן כדורגל, אך בגיל 19 נפצע בברכו ואיבד את הסיכוי להצליח כשחקן מקצועי. בראיונות הוא סיפר ששיחק בארבעה משחקים של הגלזגו ריינג'רז. מאוחר יותר התברר ששיקר וכי מעולם לא שיחק בקבוצה, כך שהתיאור לפיו היה מצליח ככדורגלן לולא קרע גיד, כנראה מוגזם למדי. "בגיל 19 חשבתי לעצמי 'מה אעשה?', ועניתי לעצמי 'קייטרינג, ככה אוכל לעוף מהמדינה הזאת'", אמר בראיון לתוכנית "60 דקות". הוא התחיל לעבוד במסעדת מלון בלונדון, אך פוטר ממנה אחרי ששכב עם אשתו של הבעלים. "הייתי בן 19 והיא היתה אשה יפה מאוד בת 32. היא התחילה איתי, מה יכולתי לעשות? והיא לימדה אותי הרבה דברים שאשתי נהנית מהם עד היום", הסביר באותו ראיון.לאחר הפיטורים עבר לצרפת, שם השתפשף בבישול צרפתי קלאסי אצל השפים המוערכים גי סבוי וג'ואל רובושון, ולאחר שחזר לאנגליה פתח את מסעדתו הראשונה. המסעדה הראשונה בה עבד לא היתה שלו, אך השנייה, שנקראה בפשטות "גורדון רמזי", כבר היתה בבעלותו. היא הפכה אותו לשף הראשון באנגליה שזכה בשלושה כוכבי מישלן. מדובר בכבוד הגדול ביותר בעולם הקולינרי, מועדון חברים מצומצם שעל הזכות להשתייך אליו משלמים בעבודה קשה מסביב לשעון, בשאיפה בלתי פוסקת להצטיינות ובחרדות.
לאחר ששף צרפתי התאבד כשנלקח ממנו כוכב, הופנה זרקור אל חיי השפים החיים בתחרות המתמדת. אולי זו הסיבה שהפכה את רמזי לקללן הבלתי נלאה שהוא. לפעמים נדמה שהוא משתמש במילה "פאק" כמו שאחרים משתמשים במלח ים או בשמן זית, לתיבול כל משפט ומשפט.
מסעדה אחת הובילה לפתיחת מסעדות נוספות, וכרגע יש לו 11 מסעדות באנגליה, 2 באוסטרליה, 5 באירופה, 2 במזרח התיכון (וורה, המסעדה שלו בדובאי, נחשבת למסעדה הטובה ביותר במזרח התיכון) ו־4 באמריקה. "אני עושה טלוויזיה כדי שאוכל לבלות באמריקה", אמר ב־2007 לכתב של ה"ניו יורקר" בעת צילומי "מטבחי הגיהינום" (שעונתה השמינית מגיעה ב־12.9 ל־yesReal). "למעשה אני זונה, אני מזנה את עצמי כדי שתהיה לי מסעדה כאן, אבל אני לא מוריד את התחתונים שלי לגמרי".הפה הגדול שלו כולל קללות כ"חזיר צרפתי", "חזיר זקן", "לסבית", "ממזר קטן ומזוין", "חמור", "שקית סיליקון מפלסטיק" ועוד כהנה וכהנה. במציאות הטלוויזיונית של היום, בה פה גדול מספיק הוא עילה להפוך אנשים לכוכבים - החל בעינב בובליל וכלה בטומי לפיד ז"ל ואתי חזן תבדל"א - רמזי ניצל את התכונה הייחודית הזו כדי להפוך לכוכב תוכניות בישול בבריטניה ובעולם.
גם בישראל השפעתו ניכרת. "המטבח", בהגשת עזרא קדם, ביקשה להיות גרסה מקומית ל"מטבחי הגיהינום" של רמזי, וקדם הציג את עצמו כשף רגזן שכעסו עלול להתלקח בפתאומיות. בימים אלה רכש ערוץ 10 את הזכויות ל"גורדון רמזי מבשל לייב", שם יחליפו את רמזי בטאלנט הבית שלהם, ישראל אהרוני, שגם אותו קשה לדמיין מקלל בלהט הטלוויזיוני של רמזי.
פלאש גורדון
בעוד חייו המקצועיים של רמזי כשף שמרו על יציבות יחסית, חייו האישיים ידעו טלטלות רבות, רובן בשנים האחרונות. הוא אומנם נשוי מזה 17 שנים לטנה, מורה בבית ספר לשעבר ומחברת ספרי בישול בהווה, אב לארבעה ובעל תשוקה להצטייר כאיש משפחה מושלם, אך לאחרונה נפוצו שמועות כי בין 2001 ל־2008 ניהל רומן עם פילגש "מקצועית", הסופרת (שימוש יחסית חופשי במילה) שרה סימונדס, שהיתה גם פילגשו של הסופר והפוליטיקאי ג'פרי ארצ'ר. סימונדס ורמזי, לטענתה, ניהלו מערכת יחסים לוהטת וחשקנית לאחר שנפגשו במועדון. "גורדון תמיד היה לחוץ בזמן", שיתפה, "לכן כיניתי אותו פלאש גורדון במיטה".
היא חיברה את הספר "זיכרונותיה של פילגש - הזמן שביליתי עם השף הכי לוהט באנגליה", שיצא אחרי ספרה הראשון "מנהלת רומן? - ספר הדרכה לאשה השנייה", מה שלא הפך אותה לאהודה במיוחד בבריטניה. רמזי עצמו הכחיש את הטענות שעלו בספרים, ונשבע כי הוא אוהב את אשתו ונאמן לה. אשתו עמדה לצידו ואמרה שמעולם לא פקפקה בנאמנותו. רמזי הודה, עם זאת, שעברו תקופה קשה. "אני לא קדוש", אמר בראיון ל"דיילי טלגרף" הבריטי. "אני אנושי. החודשים האחרונים גרמו לי לחשוב האם אני באמת נורא כל כך כמו שאומרים עליי. עשיתי טעויות, אבל לא כאלה גדולות שראויות לכל הרעש הזה. טנה מאוד סבלה מזה. היא לא יכלה לצאת מהבית בלי שיעירו לה משהו".
כאמור, רמזי מצטייר כבולדוג נבחן כלפי חוץ (יש לו שני כלבי בולדוג. ייתכן שהשנים הפכו אותו דומה להם), אך כזה התלוי באשתו ולא יכול לחיות בלעדיה. יש משהו נוגע ללב בבריון הרעשן הזה, המתעקש בכוח על חיי המשפחה התקינים שלו ועל אהבתו לאשתו. מחוץ לבית הוא מכונת קללות רגזנית, אבל בבית הוא רגוע, מתאמן לקראת המבדקים השנתיים ל"אב השנה". "זה תמיד מצחיק אותי כששואלים אם גם בבית הוא מקלל הרבה", ספרה טנה בראיון. "למה שיקלל בבית? הוא לא תחת לחץ והוא לא מקלל ליד הילדים". לרוע מזלו של רמזי הוא מבלה הרבה זמן שלא במחיצת ילדיו, כך שיש חלון הזדמנויות רחב מאוד לתערובת הקללות הייחודית שמאפיינת אותו להינתז מפיו לאורך שעות רבות במהלך היום, והוא מצידו בהחלט מנסה לשבור שיא אישי. באוסטרליה, למשל, בה הוא אוחז בשתי מסעדות ובתוכנית בישול, הנושא נחקר בפרלמנט לאחר שקילל בשידור חי. "האוסטרלים המזדיינים האלה", אמר בתגובה, "שיבואו לפאבים האוסטרליים בלונדון, שם מקללים כל הזמן". שערורייה נוספת קרתה לאחר שבאחת מתוכניות "בעזרת השף", במהלכן מגיע רמזי למסעדות כושלות ומנסה להפיח בהן חיים חדשים, הוא ירד קשות על אחד השפים לאחר שגילה שהשף מגיש מנות מחוממות בשנית לסועדים (ולא מנות טריות). קצת אחר כך התגלה כי גם רמזי עצמו נוהג לעשות כך, והפוסל במומו פוסל וכו'. תמונות של רמזי מעביר דגי קוד אפויים ומוכנים להגשה מאחורי משאית אל תוך מטבח מסעדה שלו נפוצו באנגליה. ספר הבישול שלו "World kitchen" נבחר בבריטניה לספר הבישול הגרוע ביותר של 2010, כיוון שהיה לא בריא בעליל. אולי זו הסיבה בעטייה שקד על ספרו החדש, הנקרא "תיאבון בריא" ומוקדש לגרסאות בריאות למאכלים. הספר יצא בשבוע שעבר גם בארץ. רמזי גם מככב באופן קבוע ברשימות "עשרת הבוסים הגרועים ביותר", ולאחרונה נאלץ להודות שעשה טיפולי בוטוקס בפניו. "זו אשמתו של סיימון קאוול", סיפר בראיונות שונים, "אכלנו צהריים והוא רכן קדימה, החל לחטט בסנטר שלי ואמר 'אתה צריך לעשות משהו בעניין הזה'. תמיד היה לי פרצוף כמו של פרדי קרוגר, אבל לאחרונה יותר ויותר אנשים העירו לי על הסנטר, וכיוון שאני מופיע בטלוויזיה חשבתי שצריך משהו לעשות בעניין". הוא ביקר אצל הפלסטיקאי של קאוול והזריק בוטוקס לסנטר שלו, המחורץ מאוד ומזכיר אזורים במאדים שעליהם, נהוג לטעון, היו בעבר מאגרי מים. הוא זכה לביקורת ציבורית רחבה ועיתוני בריטניה שאלו "האם זה חינני לגבר להיות יהיר כל כך?". טוב שהבריטים הקפדנים לא ראו את הפרסומת של סרנגה להסרת שיער לצמיתות בלייזר. אבל רמזי זוכה באהדה גדולה. פיו המטונף וחרצובות לשונו המשוחררות יוצרים אישיות טלוויזיונית חד פעמית, וכשמנהלי ערוץ 4 הבריטי נדרשו לשחרר אותו מתפקידו עקב ניבולי פה רבים, הם פטרו את זה ב"כולנו יודעים מיהו גורדון רמזי. אצלו, הקללות הן ביטוי לתשוקה ולכנות". הוא חבר של סלבריטאים רבים, ביניהם הבקהאמים, עליהם סיפר ש"ויקטוריה בקהאם אוכלת רק אוכל מאודה. לא מוצרי חלב, לא חמאה, לא שמן זית. הכל מאודה ועם טיפת לימון. דייוויד אוכל יותר נורמלי". בימים אלה עובד רמזי על פתיחת מסעדה חדשה ברחוב לחם (Bread street) בלונדון, שאמורה להיפתח ב־26 בספטמבר, ומקדם את ספרו החדש. דומה שהוא נמצא בתקופה טובה בחייו, לאחר שעבר משברים ושערוריות, אך יצא מכולן מחוזק. גם בשעתו הקשה ביותר, כשהשמועות על הרומן שניהל געשו בבריטניה והוא נאלץ לטוס לארצות הברית לצלם תוכנית טלוויזיה, אשתו טסה אחריו. דומה שבתא המשפחתי שהקים הצליח לשבור את מעגל האימה הדומסטי ממנו הגיע, וליצור משפחה המבוססת על אהבה וכבוד. "זה לא נעים לראות את אמא שלך עם שני פנסים בעיניים ואת אחיך מזריק הרואין מול העיניים שלך", אמר. "אני החלטתי להוציא את עצמי מזה". רמזי הפך את עצמו לשף הבריטי המצליח ביותר בעולם. הוא כל כך מצליח שהוא החיים כהן של ה"מאסטר שף" בגרסה האמריקאית, ואפילו אירח את מיכל אנסקי כשזו הופיעה בתוכנית כחלק מצוות שיפוט בינלאומי.רמזי, המשתייך למועדון המצומצם של סילבריטאי זעם, המקפידים לכעוס ולא משנה מה משלח ידם, כהאוורד סטרן ונתן זהבי, מצליח ליצוק חן מיוחד בדמותו הרגזנית. כדורגלן לשעבר, בד בוי נצחי, 186 סנטימטרים של אישיות פלפלית וחסרת מעצורים, בעלת לב זהב ואוצר מילים של פרחח. הוא מצליח להעליב אחרים על בסיס יומיומי, לחטוא את חטא הגאווה, ועדיין להיות הפה הגדול שכולם אוהבים. כנראה שאם אתה עושה דבר אחד ממש ממש טוב, סולחים לך על כל השאר, בין אם הדבר הזה הוא פואה גרה ובין אם זה רצף קללות משובח, מאחד הפיות הכי מדויקים והכי מטונפים בתעשייה.
* "מטבחי הגיהינום", שני, 21:30, yes Real. את הספר "תיאבון בריא", בהוצאת פן וידיעות אחרונות, ניתן להשיג בחנויות הספרים.
___________________________________________________________________________________________________________
עוד בפנאי פלוס:
משה פרץ לא מתרגש משמועות
בנות "24/7 - הדור הבא" הן שיק או שוק?למה כוכבות ישראל לא מתפשטות?