אנחנו כבר לא מצליחים לעמוד בקצב של עיר הבירה התוססת שלא מפסיקה להתחדש. תיבת המייל שלנו עולה על גדותיה בשלל הצעות לאירועי לילה קייציים, פסטיבלים, מופעים, קבלות שבת מוזיקליות, סדרות תרבות, מלונות משתפצים, שלא לומר הררי המסעדות החדשות שמפתות אותנו לטפס במעלה כביש 1. בכל סיבוב בעיר אנחנו מגלים עוד ועוד מתחמי בילויים מדליקים, אלא שהפעם, מעבר לכל האפשרויות הנהנתניות, הגענו לשני מרכזים מרגשים במיוחד, בשבילם אנו טורחים לספר כדי שגם אתם תגיעו ותגלו שיש אנשים טובים באמצע הדרך (העולה לירושלים).

איפה מטיילים?

חברת YVEL היא אחת מחברות התכשיטים הידועות בעולם שזכו בפרסים בתחרויות בינלאומיות יוקרתיות. למרות שהם קיימים שנים הם לא ממש מוכרים בארץ, אבל נראה שלא עוד כי לאחרונה פתחו מרכז מבקרים יפהפה. מאחורי החברה עומדים אורנה (נצר למשפחת התכשיטנים מוסאיוף) ואיציק לוי שלפני 28 שנה החלו לשזור פנינים בחדר השינה הפרטי, משם השתלטו על הסלון ומשגדלו הביקושים וההצלחות, פתחו מפעל ואולם תצוגה יפהפה במבנה ההיסטורי ששימש את יקב אפרת. בטרם יוצאים לסייר במרכז YVEL מתכנסים במבואה לשמוע את הסיפור המשפחתי, צופים בסרטון באודיטוריום, משחקים בטריוויה תחרותית ובסיום מחכה הפתעה, המסך עולה ומאחוריו מתגלה קיר זכוכית החוצץ בין האולם לבין בית הספר לצורפות. ולא, לא מדובר בסתם בית הספר, כי אם בפרויקט קהילתי־חברתי מרגש שבו לומדים 21 תלמידים עולים חדשים יוצאי אתיופיה. הפרויקט נעשה בשיתוף עמותת ידיד ומטרתו להקנות להם מקצוע שיהווה מקור פרנסה מכובד, שיחזק את ביטחונם העצמי ובעיקר ישלב אותם בחברה ובמעגל העבודה. מעבר למימון הלימודים הם מקבלים גם משכורת ומשולבים בעבודה במפעל. בהמשך מסיירים בין עמדות העבודה ובסוף הפרוזדור מחכה עוד הפתעה: אולם תצוגה גדול ומרשים עם קיר מים, תכשיטים עוצרי נשימה וחדר יין מדהים ביופיו, זכר לימי היקב, שבו נמכרים יינות האזור ומתקיימות טעימות יין מסביב לבר.

ביציאה ממחלף מוצא בכביש 1. 02-6735811, ללא תשלום.

משלב פרויקט קהילתי חברתי. מרכז YVEL (צילום: אריאלה אפללו)
משלב פרויקט קהילתי חברתי. מרכז YVEL (צילום: אריאלה אפללו)

עוד מרכז מבקרים מרגש הוא הבית של סוזן - מרכז להעסקת בני נוער בסיכון שהוא הגשמת החזון של סוזן קפלנסקי, שהיתה אמנית זכוכית שנפטרה ממחלת הסרטן. אייל, בעלה, השקיע את כספו בפתיחת הבית שמהווה קרש הצלה לבני הנוער בגילאי 15־20 שסיפור חייהם והקשים מסמר שיער ומשקף מציאות בלתי נתפסת. את הבית מנהל טל במסירות ושליחות גדולה והוא מהווה לחבורה מסגרת נורמטיבית ושיקומית שבה הם לומדים לקחת אחריות אישית על חייהם העצמאיים, להיות ולחיות במסגרת, לעצב תכשיטים ומוצרי אמנות מזכוכית, למכור ולשווק. המבקרים מוזמנים לסייר בבית, לשמוע את סיפורו וסיפורם, להצטרף לסדנאות העיצוב ובעיקר לקנות כי לאחרונה הם נקלעו לקשיים כלכליים ועומדים בפני קריסה ואנחנו כאן כדי לעודד אתכם להגיע בהמוניכם. א.ת תלפיות. 02-6725069,

עוד מקום מרגש חושים אך שונה בתכלית, הוא שוק מחנה יהודה, שהפך ממוקד "עושים שוק" למרכז בילויים שוקק. הפסיפס האנושי והצבעוני המרתק והטרנדיות שלו הולידה סיורים מודרכים בין הדוכנים המלווים בטעימות, קניות וסדנאות בישול. נכון שאפשר לשוטט לבד בשוק, אבל הפעם הגענו בשל יאללה בסטה - מיזם תיירותי־קולינרי של מיכאל וייס, הבעלים של פורטל תיירות ירושלמי גדול, והאחים ראובן ומור פילו, בעלי חברה המספקת שירותי תיירות, שהפכו את שוק מחנה יהודה, ועוד שישה שווקים בארץ, לסטארט־אפ מדליק. השלושה הקימו אתר תוכן המרכז אינפורמציה נרחבת על השווקים - סקירה היסטורית, מי ומה בו, איפה לקנות, מה לעשות ואיפה להחנות, והבונוס הוא מפה וכרטיס טעימות ובו 10 קופונים לטעימות בדוכנים נבחרים (פיתה אשתנור, בורקס פינוקים, גבינות גורמה, משקאות בריאות, חמוצים ביתיים, תבשיל קטן וחלבה בשלל טעמים אצל מלך החלבות). ואם אתם כבר מגיעים לשוק, תגיעו בימי ראשון (5.8־26), אז מתקיימים אירועי הבלאלבסטה עם מופעי מוזיקה, תיאטרון חוצות ועוד.

פרטים והזמנות באתר מחנה . 99 שקל לכרטיס טעימות.

עושים שוק. מחנה יהודה (צילום: אריאלה אפללו)
עושים שוק. מחנה יהודה (צילום: אריאלה אפללו)

איפה אוכלים?

מאחורי מסעדת ראצ'ה עומדת לילי, אשה יפהפייה וטמפרמנטית שעד לפני שנה עבדה בבנק הדואר. לילי היא ילידת גרוזיה ("תמיד קראו לי לילי הגרוזינית ואני לא אוהבת שקוראים לי גיאורגית"), שחלמה להקים מסעדה אך תלאות החיים עיכבו את החלום עד שהגיע ישראל, אחיה, שדחף אותה להגשימו ועל הדרך הצטרף להרפתקה הקולינרית, והשבוע הם חוגגים יומולדת שנה במשתה של שבוע. ראצ'ה עוצבה כבית גרוזיני מפואר ואותנטי עם רהיטים עץ יוקרתיים, בופה זכוכית, כיסאות מרופדים, שנדלירים מוזהבים, וילונות קטיפתיים ושטיחים מפוארים והיא נקראת על שם חבל ארץ פורה בהרי הקווקז שתושביו ידועים בהכנסת האורחים, במטבח העשיר בטעמים ובמורשת התרבותית. וכמו בראצ'ה, כך גם בירושלים, השניים מגישים מעדנים גרוזיניים, בהם מעט תבלינים והרבה עשבי תיבול ירוקים. מעבר לאיספנחי (טפנד תרד עם אגוזים), לפטריג'אני (שכבות חצילים, תערובת אגוזים ועשבי תיבול), צ'יבוריאקי, (סהרוני בצק ממולאים בבשר), חינקלי (כיסונים מאודים), ח'אליה (קדרת עגל עם רימונים ובצל) וצ'אנחי (כבש עם תפוחי אדמה, חצילים, עגבניות וים עשבי תיבול),‎ מתקיימות הופעות שמחות של מוזיקה גרוזינית, בלקנית וצוענית עם משפחת אלייב שמרקידה את הסועדים בין המנות. עוד חוויה במסעדה היא טקס הטמדה המסורתי, שבו היושב בראש השולחן מקבל את תואר הטמדה (ראש הטקס) ואת קרן האייל המלאה ביין שעוברת בין הסועדים כשכל אחד מברך את המסובים. בתום סבב הברכות הטמדה חייב לשתות את כל היין והשמחה גדולה.

איך אומרים שמח בגרוזינית? ראצ'ה (צילום: אריאלה אפללו)
איך אומרים שמח בגרוזינית? ראצ'ה (צילום: אריאלה אפללו)

החבצלת 6, 02-5376600. כשר וסגור בשבת

"קחו יומיים בירושלים" הוא הסלוגן הקיצי של העיר המזמין לבוא ולנפוש בה לפחות לילה. במסגרת הקמפיין יוצעו לנופשים חבילות לינה במבחר בתי המלון, בהם המלך שלמה, ענבל, הר ציון, דן בוטיק, דן פנורמה ואחרים, שמציעים לאורחים הטבות של לילה שני בחצי מחיר, שלישי חינם או אירוח של ילד ללא תשלום. המתארחים יקבלו חבילת הנחות בכניסה לאתרי התרבות והתיירות בהם: מוזיאון ישראל, מוזיאון המדע, הגן הבוטני, עיר דוד ותיאטרון ירושלים ובמסעדות יגישו ארוחות ב־78 ו־118 שקל ו־38 שקל לילד. בנוסף יתקיימו סיורים רגליים ללא תשלום במושבה הגרמנית, בשוק מחנה יהודה ובנחלאות, משד' ממילא ועד מסגד אל־אקצה, בעקבות האבירים בירושלים, בניינים וסיפורי אהבה, שערים ומגדלים בחומה ועוד. עד 26.8. מבצעים ומחירים באתר

אלי באשר הוא מלך הגבינות של השוק. בגבינרייה שלו 1,200(!) סוגי גבינות מרחבי העולם שמחירן מרקיע עד 800 שקל הק"ג, וכן גלריה המציעה פלטות גבינות ויין איכותי כדי שהגבינות יחליקו טוב בגרון. באשר הוא חייכן ולבבי שתמיד יתפנה להציע טעימות תוך שהוא מסביר על הגבינות הנהדרות המופצצות באחוזי שומן (תעשו לעצמכם טובה, כדי ליהנות באמת תשכחו מהקלוריות). וכמו שהוא יודע לבחור את הגבינות כך בחר את המוכרים שלו, חתיכים הורסים, כשעולה על כולם הוא מור באשר בו תתאהבו מיד. מור בן 12 הוא גבינולוג הדור הבא שמדקלם שמות של גבינות, ממליץ על הפסטות ומסתמן כיורש שיעלה על רבו.

באשר פרומז'רי, שוק מחנה יהודה. 02-6257969

גבינולוג בן 12. אלי ומור באשר (צילום: אריאלה אפללו)
גבינולוג בן 12. אלי ומור באשר (צילום: אריאלה אפללו)

קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס