סיפורו של נמל תל אביב, שבימים אלה מציין 75 שנה להיווסדו, מתחיל ב־1936, אז פרץ המרד הערבי הגדול ביפו שהשבית, בין היתר, את פעילותו של הנמל העתיק. באין ברירה החליטו ראשי היישוב העברי להקים נמל יהודי ראשון בפלשתינה ולצורך כך הקימו את חברת אוצר מפעלי ים, שגייסה כסף מתושבי תל אביב לטובת הקמת נמל עברי. 30 שנה אחרי, עם בנייתו של נמל אשדוד, הופסקה פעילותו של הנמל ובעקבותיו עזבו העובדים, המבנים ננטשו וחלקם הפכו למחסנים.

עוד סיורים עירוניים בערוץ טיולים:

>> ראשון לציון : לא רק סינמה סיטי

>> רחובות : מדע פופולרי

>> עמק חפר: מרפת לבוטיק

לפני עשור הוחלט לשקם את האזור ולהפוך אותו למתחם בילוי ותרבות שוקק. במסגרת מתיחת הפנים שיפצו את המזח, כיסו את הרציף בדק אופנתי וחיברו אותו לטיילת תל אביב. בהאנגרים ובמחסנים נפתחו גלריות, אולמות מופעים, מסעדות, ברים, בתי קפה וחנויות אופנה רבות. בכל שבת פועל על המזח יריד אמנים ואספנים ובקרוב יחלו אירועי האביב והקיץ בפסטיבל דוק־אביב לסרטים דוקומנטריים (3.5־10); פאצ'ה קוצ'ה - הפנינג תרבות שבמהלכו אמנים מציגים את פעילותם במשך 6.40 שניות בלבד (באביב); אירועי בתים מבפנים (במאי), קבלת שבת על הרציף (בקיץ) והופעות מוזיקה.

ומה הלאה? נעמי אנוך, יו"ר אוצר מפעלי ים, מספרת שהנהלת הנמל שוקדת על שני פרויקטים ייחודיים - האחד, החזרת הפעילות הימית בנמל והתוכנית היא לשפץ את המעגנה שתאפשר את עגינתן של כ־100 סירות ויאכטות, השני, הצבת עמדות עבודה פתוחות ברחבי הנמל עם שולחנות, כיסאות, חיבור לחשמל ולאינטרנט שיאפשרו עבודה באוויר הפתוח, מול הים, ללא תשלום.

איפה מטיילים?

טיילת הנמל - בטרם הסתערנו על החנויות והשוק צעדנו לאורך קטע הטיילת המחברת בין הדק הדרומי לצפוני - בין חוף מציצים לחוף הצוק, ובתווך שפך הירקון לים, למרגלות ארובות רדינג. אם אתם במוד הליכה או דיווש, תוכלו להמשיך מהשפך צפונה עד למתחם סי אנד סאן. על הדרך, משמאל, רצועת החוף היפה עם המפרצונים והבריכות הטבעיות בחוף תל ברוך ומימין, מסלול ההמראות והנחיתות של שדה דב. הסרת הגדרות האטומות שהסתירו את תחנת הכוח מאפשרת היום הצצה פנימה לתוך התחנה ומעבר על הגשר שמעל ללגונה שנוצרה מזרימת המים שמפעילים את הטורבינות. לאורך הטיילת והרציף הציבו ספסלים לשקוע בהם מול השקיעה.

בית בנמל, האנגר 26 – בית על טהרת הנשיות שמופעל על ידי נשים למען נשים. לאחרונה עבר הבית שיפוץ בעקבות פגעי מזג האוויר מהשנה שעברה, וכל החנויות אוחדו לכדי חלל אחד שממנו שופע הרבה סטייל ועיצוב יוקרתי. החלל הגדול מאכלס גלריית אמנות, מתחם ספרים, מתחם נעליים מיוחדות, בגדי מעצבים, תופרת שמעבירה גם סדנאות תפירה, חנות לאביזרי מין, ספא כולה לנשים בלבד ומסעדה־בית קפה עם מרפסת מול הים.

מרכז דיאדה – בית להורים וילדים המציע שפע של חוגים ופעילות משותפות, בעיקר להורים בחופשת לידה. המרכז מספק מענה חווייתי משלב ההריון, הלידה ולאחריה ומלווה התפתחותית את הינוקא. בקומה הראשונה חדרי חוגים וכן המצחקייה – משחקייה גדולה עם מתקני חבלים, סולמות, ערסלים ונדנדות. בקומה השנייה בריכה קטנה המיועדת לחוגי שחייה לפעוטות מגיל אפס. מחוץ למרכז, על הדק, ארגז חול ענק לטובת הילדים.

שוק הנמל – בשוק המקורה הזה אין רוכלים שמכריזים בקולי קולות על מרכולתם, אין הררי פירות וירקות בשפע המוכר, אך יש הרבה סטייל ובעיקר מוצרים אניני טעם וריח. כבר בכניסה הריח מכה באף עד שקשה להתעלם מהניחוחות העולים מדוכני הלחמים והמאפים שמתמזגים עם ריח הירקות הטריים. השוק מציע בעיקר סחורה אורגנית (ולא זולה) המשלימה את האג'נדה של היזמיות מיכל אנסקי, גסטרונומית ושופטת ב"מאסטר שף", ושיר הלפרן, עיתונאית אוכל ושפית בוגרת הקורדון בלו, שפתחו של השוק בתוך מבנה אקולוגי עם גג סולארי.

מיד בכניסה הצטיידנו במיץ גזר קר והתחלנו בסיבוב בין הדוכנים הקטנטנים. גבינות הגורמה של באשר, הגבינולוג משוק מחנה יהודה, הלחמים המצוינים של לחמים, זיתים, ממרחים, מטבלים ושמני זית כתית מעולה של אנשי הזית, בשרים מיושנים כהלכה באיטליז איוו של אבי בן דוד, הקצב המהולל מירושלים, ואלונה - מתיקות אמיתית של אורן גולדווסר שהוא גם השף של דוכן האוכל פסטה פיורי בשוק. בדוכן המתוק ליאג' - וופל בלגי עשוי בצק עם פניני סוכר, פרלינים של ולרונה ומשקה שוקולטה חם עשוי מ־70 אחוז מוצקי קקאו.

עוד בשוק: דוכן של פסטות טריות, כריכי הרינג של שרי אנסקי, שרקוטרי משובח, 10 סוגי חלבה, גזרים לבנים ושמנמנים, דוכן שמתמחה במגוון גדול של פטריות וחנות כלים של ארקוסטיל. בכל שישי פותחים על הרציף את שוק האיכרים הצבעוני שאליו מגיעים חקלאים מרחבי הארץ שמציעים מגידולי השדה, המטע, הפרדס והכרם, טריים, טריים שנקטפו עם שחר.

 הכניסה המקורית לנמל (צילום: אריאלה אפללו)
הכניסה המקורית לנמל (צילום: אריאלה אפללו)

איפה אוכלים?

הסיבוב בשוק עשה אותנו רעבים אז עלינו לקומה השנייה לקיטשן מרקט כדי לפגוש את השף יוסי שטרית, הזכור לנו לטובה ממסעדת ויולט באודים. חלל המסעדה הוא חלק טבעי מהשוק - מצד אחד משקיף עליו ומצידו השני על יופיו של המזח והים. אומנם המסעדה ממוקמת מעל השוק, ועל שולחן העץ המרכזי ועל המדפים מוצגים הפרודוקטים שמהם נרקח האוכל, אבל המנות המדוגמות עד לגרגר הפלפל וזרעי העגבנייה הכי קטנטנים, הן מלאכת מחשבת שאינה מזכירה במאום אוכל של שוק, להפך, אפשר להגדיר אותו בלי בושה כאוכל גורמה משובח.

שטרית ייצר תפריט יצירתי וצבעוני שהצליח לרגש גם בשל הפרזנטציה המוקפדת והאסתטיקה העדינה שיוצרים שטרית וצוות הסו־שפים שלו. כך למשל, הגישו לנו מנה מעולה עשויה מקוביות קטנות של טאמגו (חביתה יפנית) מעליהן נתחי דג נא, שומשום שחור וקוביות קטנטנות של ג'לי סלק וגם קרפצ'ו אנטיאס בדקורציה של סרטי קישוא, עיגולי מלפפון ועלעלים קטנטנים. אהבנו במיוחד את שקשוקת פירות הים עם הרוטב הסמיך ואת הקבב דג במעטפת בצלים וקרם ארטישוק ירושלמי. בניגוד לאוכל המוקפד, מראה המסעדה הוא לא פורמלי ומשדר אווירה נעימה של חבר'ה.

מסעדת קיטשן מרקט, האנגר 12, שוק הנמל. 9426881–057

 הקומה השנייה. קיטשן מרקט (צילום: אריאלה אפללו)
הקומה השנייה. קיטשן מרקט (צילום: אריאלה אפללו)

  • קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס