>> להאזנה לתכנית "היום שאחרי" ברדיו "מהות החיים"

במהלך חודשי ההריון שמתי לב, שרוב הזמן אני ממוקדת בחוויות המשתנות שאני עוברת במהלכו. לא אחת אני מתבוננת בראי בגופי המתעגל, המתכדר באזור הבטן, וקצת לא מעכלת שזו אני, ושאני בהריון.

בזמן האחרון אני מרגישה את העובר שלי זז בבטן מצד לצד, מנפנף בידיים וברגליים לכל הכיוונים ודוחף את בטני החוצה. אני מתפעלת מכך שבמשך תשעה חודשים נוצר בתוכי בן אדם חדש, בלי עזרתי בכלל, ומתרגשת מכך שבקרוב הוא יוולד מתוכי, ויהפוך אותי בן רגע לאמא.

פעמים רבות אני חושבת שאי אפשר בכלל להתכונן לרגע הזה, שבו אישה הופכת לאמא לראשונה. איך אפשר בכלל להרגיש "רגש אמהי", כל עוד אני לא הופכת לאמא? ואיך אפשר לדמיין את החיים החדשים עם התינוק, לפני שהוא מגיח לפתע לאויר העולם? ואני תוהה ביני לבין עצמי, אם יש דבר כזה שנקרא "הכנה לאמהות".

אפשר לשמוע מנשים אחרות איך זה מרגיש לחבק בזרועותיך את התינוק שלך רגע אחרי שאת יולדת לראשונה, ואיך הן הרגישו בתחילת דרכן כאמהות. אפשר גם לקרוא על התקופה של אחרי הלידה, אבל שום דבר לא יכול להכין אותי לחוויה החדשה הזו: להפוך להיות אמא של מישהו. אני יודעת איך זה מרגיש להיות בת של, אחות של, בת זוג של, חברה של, ובאמת מתבקש שכבר אזכה להרגיש מה זה להיות אמא של.

מרבית הנשים מתכננות כבר במהלך ההריון את אופן הלידה שלהן, ועושות הכנה ללידה בהתאם. הן גם מכינות את "הקן" לקראת התינוק או התינוקת שבדרך.

כל ההכנות האלה חשובות, אבל יש לי הרגשה שאנחנו קצת נוטים להתעלם מכך שבקצה המסדרון הזה, שנקרא הריון, ובסופה של תעלת הלידה, נולדת בנו גם אמא. מאחר שאנחנו לא מקיימים יותר אורח חיים שבטי, אף אחד לא ממש מכין אותנו לחוויה המורכבת הזו של האמהות, ולהתמודדויות שצפויות לנו, לצד האושר הגדול. רובנו לומדות לבד, על בשרנו, מה זו אמהות.

היכון, הכן - אמא!

אף אחד לא מכין אותנו, למשל, לדכדוך שאולי נחוש בתקופה שאחרי הלידה. אני לא מתכוונת ל"דכאון אחרי לידה", אלא פשוט לדכדוך הטבעי, שהוא שילוב של טלטלה הורמונלית, עם עייפות שלא הכרנו ודרישה בלתי פוסקת לספק צרכים של יצור שתלוי בנו לחלוטין מבחינה פיזית ורגשית.

אף אחד לא מכין אותנו לבדידות שאולי נרגיש בחוויה הזו, אם אין לנו מעגל תמיכה קרוב, לפחות בתקופה הראשונה של ההסתגלות לתפקיד החדש. אף אחד לא ממש מדבר איתנו על כך שהזוגיות שלנו הופכת למשהו חדש - "תא משפחתי" - מושג שאין לנו מושג מה הוא אומר ואיך משמרים אינטימיות זוגית בתוכו. אף אחד גם לא מכין אותנו לכך שאולי יקח לנו די הרבה חודשים לחזור למידת הג'ינס שלבשנו לפני ההריון, אם בכלל.

וזוהי רשימה ממש חלקית של הנושאים שאיתם נתמודד אחרי שנהפוך לאמהות.

יש לי הרגשה שאם יותר אמהות ותיקות יספרו לאמהות הטריות מה מצפה להן אחרי הלידה, זה יעזור להן להרגיש "נורמליות", בכך שהן חוות גם רגשות "שליליים" ו"לא נעימים", לצד האהבה והשמחה שמלוות את תהליך ההיקשרות שלהן לתינוק החדש.

מגזין "תשעה ירחי לידה" ברדיו "מהות החיים"

>> להאזנה לתכנית "היום שאחרי" ברדיו "מהות החיים"

>> למעבר לפרקים נוספים בסדרה "תשעה ירחי לידה"

כשחשבתי על הנושאים לסדרת "תשעה ירחי לידה", המגזין הרדיופוני המלווה את ההריון שלי ברדיו "מהות החיים", היה לי ברור שאני חייבת להקדיש פרק לתקופה של אחרי הלידה. במהלך שיטוטי באינטרנט, נתקלתי בכתבה מאד מעניינת של הפסיכולוגית אורה ברקן, באתר "נשים מדברות אמהות". הכתבה הזו תפסה אותי, קודם כל בגלל שהיא לא התביישה לקרוא לתקופה של אחרי הלידה "משבר". היא אפילו הקבילה את התהליך שעוברת האמא הטריה לתהליך האבל בתפיסה של פרויד, תהליך שכולל שלבים של הכחשה, כעס, מיקוח, דכאון והתארגנות מחדש.

ההקבלה המקורית הזו נגעה ללבי, וראיתי בה התייחסות עמוקה לתהליך שעוברת האישה מרגע שהיא הופכת להיות אמא. כשהסתכלתי באתר שלה, ראיתי שהיא כותבת בגלוי על החשיבות של ההכנה לתקופה של אחרי הלידה, מנקודת מבט אישית ומחוברת. ברקן גם מנחה קבוצת תמיכה לנשים לקראת לידה ראשונה ואחריה, שהיא קוראת לה "היום שאחרי". לשמחתי, היא הסכימה להתארח במגזין, ואם יש דבר כזה הכנה לאמהות, נראה לי שהיא הצליחה להעביר ממנו משהו בשיחה המרתקת שהיתה לי איתה באולפן.

>> להאזנה לתכנית "היום שאחרי" ברדיו "מהות החיים"

>> למעבר לפרקים נוספים בסדרה "תשעה ירחי לידה"

לאתר מהות החיים

והזוגיות? מה יהיה איתה? (צילום: shutterstock)
והזוגיות? מה יהיה איתה? (צילום: shutterstock)