בחודש הבא יתקיים אירוע היוגה הגדול בישראל זו השנה החמישית. ארזתי את בתי וגם תיק קטן, ונסענו לארץ המדבר כדי להתרשם מהצפוי להתרחש בסוף השבוע הראשון בנובמבר.

חזרנו מאוהבות בערבה, באנשיה ובמקומות המדהימים שנמצאים לנו מתחת לאף מבלי שידענו על קיומם. ומה לגבי היוגה? חכו, נגיע גם לזה.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

>>> להורדת אפליקציית "לאשה" לאנדרואיד

ראשית, בואו נעשה סדר בדברים, בתי בשנות העשרים לחייה, לא תירגלה יוגה מעולם, ואילו אני בשנות הארבעים, תירגלתי מעט לפני שנים רבות. אלו מילים יפות להסביר ששתינו לא בדיוק בכושר שיא ודי בטטות בכל הקשור בפעילות גופנית. הכי קרוב שהגענו לביצוע "ברכת שמש", היה למלמל לעברה "בוקר טוב", תוך פיהוק, לפני הקפה הראשון.

עם חוסר הניסיון הזה, נסענו להתרשם ממה שצפוי להיות האירוע השנתי הגדול ביותר למתרגלי יוגה באשר הם, סומכות על כך שאמרו לנו כי האירוע מתאים לכולם, גם למתרגלים קבועים – וגם לשכמותינו.

ב"יוגה ערבה" משתתפים המורים המובילים בישראל לצד מורים ידועי שם מהעולם, כל אחד וסגנונו – וגם השנה, עם המורה בו תבחרו, תעבירו שלושה ימים בסדנה אותה הוא מעביר.

בניגוד להתרוצצות בין שיעורים של מורים שונים במטרה "להספיק" לדגום את כל הסדנאות - ולטובת חיבור והשגת עומק – כל סדנה מתקיימת במיקום שונה ברחבי הערבה, עם מורה יחיד/ה וקבוצת המתרגלים שלו.

בערב שבת, לפני כניסתה, מתקיים תרגול מרכזי גדול אחד בפארק תמנע המדהים ביופיו, למרגלות עמודי שלמה - ובו משתתפים כל המתרגלים מכל הסדנאות. חוויה עוצמתית שקשה לתאר במילים, ואף התמונות מעבירות רק חלק קטן מהתחושה.

אז במזג אויר אידיאלי, חמים ביום, קריר מדברי בלילה, התחנה הראשונה שלנו היתה בקיבוץ לוטן הבנוי באופן ייחודי ומקיים אורח חיים בר-קיימא, להתנסות בתרגול יוגה במים עם דוריה.

השיעור התקיים בבריכת הוואטסו שבקיבוץ, ולמעט הבת שלי ואנוכי – הקבוצה היתה מורכבת מנשים זרות זו לזו בסך הכל, נכנסנו למים בהיסוס, וכעבור שעה וקצת - יצאנו מהם כבנות ים קסומות ורוחניות.

מעבר למימד הפיזי בתרגול יוגה, האימפקט הנפשי-רגשי אף הוא ניכר מייד, בתרגול בבריכה היו שלפתע פרצו בצחוק מתגלגל, והיו שהגיעו לסף בכי, ואילו דוריה בכשרונה הנפלא, ניתבה והנחתה אותנו בידענות ורגישות לאורך התרגול.

רפות גוף וקלות שכל, המשכנו לקיבוץ נאות סמדר. שם תתקיים סדנת יוגה עם המורה פרייה הרט, מלווה בנגינת חליל של הגר דגן. מעבר לאורח החיים המיוחד המתקיים בקיבוץ שחוגג השנה 25 להיווסדו, המיקום יוצא הדופן לקיום התרגול הינו המבנה הלקוח מספרי אגדות: "בית האומנויות". מבנה תלוש לחלוטין מנופי הערבה המדבריים, בצבעוניותו ובמראהו – ויחד עם זאת משתלב בהתאמה מושלמת.

200 קילומטר של אהבה, בערבה

בישוב צוקים שהוקם במטרה לשמש אתר תיירות מדברי, ישנם כמה וכמה מתחמי צימרים, כולם נהנים מדממה מדברית ונוף אינסופי, ובניגוד לתפיס הרווחת באזור הצפון (צימר צמוד לבית המשפחה המארחת), בישוב ישנה הפרדה מוחלטת בין מגורי התושבים לאזורי האירוח, חלקם מבודדים עד כדי נסיעה בקרונית גולף לחדר.

במתחם "לב המדבר" שאקטי ופפה יעבירו תרגול שמלווה במוזיקה חיה. ואילו במתחם "אחוונא" המושקע, תתקיים סדנת YOGA FLOW בהדרכת שירלי גולדשטיין. למעדיפים מנוחה בסטייל בצימר יפהפה ומפנק בין תרגול לתרגול.

למעדיפים שהייה באווירה יותר שרוואלית "אשרם במדבר" יארח לא פחות משלוש סדנאות; אקרו יוגה עם אבנר הוכפלד, אשטנגה יוגה עם רומן סימון, וגם ויג'ננה יוגה עם יובל בן מרדכי.

במושב "צופר" הסמוך לדרך הבשמים הנבטית העתיקה, יארח אף הוא מספר סדנאות, ביניהן יוגה עם קערות טיבטיות שתעביר שני הברי במתחם "אי-שם". מהתנסות קצרה בתרגול כזה: השפעת הצלילים של קערה טיבטית שמונחת על הבטן, או על המצח – זו חוויה בלתי רגילה בעוצמתה.

לסיכום, לא פלא שדווקא האזור הזה נבחר לתרגולי יוגה שהמכנה המשותף לכל הסגנונות בה, הוא מציאת איזון. בערבה מוצאים איזון, בין הטבע המדברי לאווירה הרוחנית.

התנסינו קצת ביוגה ואהבנו כל רגע. חרשנו את הערבה כמיטב יכולתנו ביממה אחת, למדנו המון דברים שלא ידענו עליה, פגשנו אנשים מעוררי השראה בנחישותם לקיים חיים ופרנסה באזור קשה ומרדני, וחלקנו לרגע את גאוותם על ההישגים המרשימים בתחומים שונים.

ליחסים הנהדרים בינינו זה הוסיף חוויה בלתי נשכחת, כמה הזדמנויות כבר יש לבילוי משותף עם הילדים בגיל הזה? ושתינו חזרנו ממנו קורנות ומחוייכות. במשתתפים שיסעו ליוגה ערבה לא נותר לנו אלא לקנא או למצוא לנו מקום באחת הסדנאות, הפעם בלי עבודה.

לאיזו סדנה להירשם?

המלצתי: לפנות אל מארגני האירוע במייל עם תיאור הסטטוס שלכן בנושא, מתרגלות יוגה, באיזה סגנון וכו' או חסרות ניסיון, ולקבל תשובה לגבי איזו סדנה מתאימה לכן, מחירים, ובאילו נותר מקום פנוי. לכל הפרטים, הסדנאות והמדריכים:לאתר "יוגה ערבה".

כמה עולה?

ההשתתפות תעלה בין 800 ל- 3000 שקל (המחיר נשען בעיקר על רמת הלינה בה תבחרו, מגוון האפשרויות נע בין לינה משותפת, חדר מאובזר ברמה בסיסית ועד לצימר מדוגם ומפואר, תלוי היכן).

מה צריך להביא?

בנוסף לבגדים להחלפה וכלי רחצה, מזרן יוגה כמובן ובגדים נוחים לתרגול, כאלה המאפשרים תנועה חופשית.

איך מגיעים לתרגול המרכזי בתמנע ביום שישי?

הסעות מאורגנות יצאו מכל הישובים בהם יתקיימו הסדנאות אל פארק תמנע.

איפה כדאי לעצור בדרך?

מומלץ ביותר להיכנס למרכז המבקרים "ויידור" ערבה, ולהקדיש שעה לסיור מקסים ומרתק.

אז נכון וידוע, צמד המילים "מרכז מבקרים" נוטה להישמע "מעפן", אבל כאן הושקעו מחשבה וטכנולוגיה מתקדמת כדי להיות מעניינים - והצליח להם.

גולת הכותרת: ארגז חול אינטראקטיבי שמגיב לתנועת ידכם ביצירת הרים מושלגים או עמקים אוגרי מים, והסיבוב שתערכו בחממה בתום הסיור ויגרום לכם לכתוב שיר לחציל או פיוט לעגבניה, משל הייתם אייל שני.

מראות מרהיבים במרכז ויידור, חקלאות מזווית שמעולם לא ראיתם (צילום: שולי דיכנו)
מראות מרהיבים במרכז ויידור, חקלאות מזווית שמעולם לא ראיתם (צילום: שולי דיכנו)

עוצרים לאכול ב"קפה אורסולה" החדש בכניסה ליישוב "צוקים" (סמוך לתחנת הדלק) לארוחה טעימה ומפנקת בסגנון גרמני, עם גרסאות לסועד הטבעוני.

אם תעשו זאת שבעי בריאות גוף-נפש בדרך חזרה מסוף שבוע של יוגה, זו הנקודה הראשונה בה תוכלו לאזן עם חתיכת מטיאס כבוש ושוט וודקה קפואה בעשר בבוקר.

צילום: אירן דיכנו
מטיאס ושוט וודקה קפואה ב"אורסולה" צילום: אירן דיכנו

דלת ליד "אורסולה", ממש ככה – בשכנות צמודה, תמצאו את מבשלת הבירה "ערבה", גם שם כדאי לבקר.