פודינג חלה מתוקה ותותים

מתכון שמתאים לימי סגריר ויכול להוות מעין תחליף לעוגת שמרים חמימה (וגם לנצל את שאריות החלה המתוקה של שישי בערב).

המרכיבים 10 מנות בתבנית 25X20 ס"מ

1/2 1 חלות מתוקות עם שומשום, פרוסות

1/2 כוס צימוקים

2 כוסות (500 מ"ל) חלב

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

1 כוס (200 גרם) + 3 כפות שטוחות (30 גרם) סוכר

1 כפית תמצית וניל

8 חלמונים

400 גרם תותים, ללא עוקצים

אפשרות: 1 כפית קינמון טחון

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־170 מעלות.

2. מסדרים את פרוסות החלה בתבנית ומפזרים את הצימוקים בין הפרוסות.

3. מחממים בסיר את החלב, השמנת, כוס הסוכר והווניל, תוך ערבוב תמידי, עד לסף רתיחה.

4. שמים בקערה נפרדת את החלמונים וטורפים היטב. יוצקים את החלב החם לקערת החלמונים בזרם דק, תוך טריפה מתמדת, עד שנוצרת בלילה אחידה. יוצקים אותה על פרוסות החלה.

5. מפזרים על החלה מחצית מכמות התותים ובוזקים את יתרת הסוכר (3 כפות) ואת הקינמון (אם רוצים).

6. אופים 30-25 דקות, עד הזהבה. מוציאים, מצננים מעט ומגישים חמים, לצד יתרת התותים.

  • איך שומרים?

במקרר עד יומיים, מומלץ לחמם מעט לפני ההגשה.

ריבועי ריבת תות שדה

עוגת החורף המושלמת מבחינתי, מעולה עם תה חם ומתובל. היא גם נשמרת נהדר, אם מקפידים לאחסן אותה בכלי אטום. את הריבה מכינים יום לפני הכנת העוגה והיא אינה דומה כלל וכלל לריבה תעשייתית קנויה.

המרכיבים לתבנית 30X20 ס"מ

לריבה:

800 גרם תותים נקיים, ללא העוקצים

1 ק"ג סוכר

סרט קליפה מ־1 לימון

לבצק:

3 כוסות (420 גרם) קמח

1 1/2 כפיות אבקת אפייה

1/8 כפית מלח

200 גרם חמאה, חתוכה לקוביות

3/4 כוס (150 גרם) סוכר

1 ביצה + 1 חלמון

2 כפות מים קרים

ההכנה

1. הריבה: שמים בסיר את התותים, הסוכר וקליפת הלימון ומבשלים כשעתיים על להבה נמוכה, תוך ערבוב מדי פעם, עד שנוצרת ריבה סמיכה. מצננים ומאחסנים בכלי אטום במקרר (עד שבועיים).

2. הבצק: שמים בקערת המערבל או מעבד המזון עם וו הגיטרה את הקמח, אבקת האפייה, המלח החמאה וסוכר. מערבלים קלות. מוסיפים את הביצה, החלמון והמים ומעבדים בהפסקות ("פולסים") לבצק אחיד. עוטפים אותו בניילון נצמד ומאחסנים במקרר 30 דקות (עד יום).

3. מחממים את התנור ל־170 מעלות ומרפדים את התבנית בנייר אפייה.

4. מקמחים משטח עבודה. חוצים את הבצק, מחזירים מחצית אחת למקרר ואת השנייה מרדדים לעלה בגודל התבנית ומניחים בה. אופים כ־15 דקות, עד הזהבה. מוציאים ומניחים לצינון (לא מכבים את התנור).

5. מורחים על הבצק שבתבנית מהריבה הקרה. מוציאים את יתרת הבצק מהמקרר ומגררים בפומפייה על הריבה. אופים כ־30 דקות, עד הזהבה.

6. מצננים לגמרי, חותכים לקוביות ומגישים.

  • איך שומרים?

בכלי אטום בטמפרטורת החדר עד שבוע, או במקפיא עד חודש.

תותים צלויים

ערימה לוהטת של תות שדה, שפשוט נמס בפה. מעולה לארוחת בוקר מהירה עם גרנולה ויוגורט.

המרכיבים ל- 5 מנות

500 גרם תותים, שטופים ומיובשים, ללא העוקצים

קליפה מגוררת מ־1 תפוז

1 כוס (120 גרם) אבקת סוכר

1 כף מיץ לימון טרי

1 מקל וניל

להגשה

3 מכלים (600 גרם) יוגורט 1 1/2% שומן

1 כוס גרנולה איכותית

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־220 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

2. מניחים את התותים בתבנית, מפזרים עליהם את קליפת התפוז ואבקת הסוכר ויוצקים את מיץ הלימון. חורצים את מקל הווניל לאורכו ובעזרת סכין חדה מוציאים את הגרגרים ומפזרים על התותים. מניחים עליהם גם את המקל עצמו.

4. אופים כ־10 דקות, עד שהתותים רכים ומגירים נוזלים. מוציאים ומגישים, עם יוגורט וגרנולה.

  • איך שומרים?

את התותים (ללא היוגורט והגרנולה) – עד 3 ימים בכלי אטום במקרר.

טארט טאטן תות שדה

גרסה שונה לעוגה הקלאסית. חשוב להגיש את הטארט מיד לאחר האפייה.

המרכיבים ל-12 תבניות אלומיניום חד פעמיות בקוטר 8-6 ס"מ

לבצק:

2 כוסות (280 גרם) קמח

1/4 כוס (50 גרם) סוכר

1/8 כפית מלח

180 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות

1 ביצה

3 כפות מים קרים

למלית:

30 גרם חמאה

1/2 כוס (100 גרם) סוכר

1 כפית מים

1/4 כפית תמצית וניל

300 גרם תותים שלמים, נקיים מעוקצים

ההכנה

1. הבצק: שמים בקערת מעבד המזון בעל להב סכין או המערבל עם וו הגיטרה את הקמח, הסוכר, המלח וקוביות החמאה ומעבדים בהפסקות ("פולסים"), עד שנוצרים פירורים. מוסיפים את הביצה והמים הקרים וממשיכים לעבד לבצק אחיד. עוטפים אותו בניילון נצמד ומאחסנים במקרר 30 דקות (עד יום).

2. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומסדרים את התבניות החד פעמיות על תבנית תנור או רשת.

3. המלית: מחממים בסיר קטן את החמאה, הסוכר, המים ותמצית הווניל, 4–3 דקות על להבה בינונית, עד שנוצר קרמל זהוב.

4. יוצקים לכל תבנית ככף מהקרמל ומסדרים את התותים כשהם מונחים על צידם (ראו בתצלום).

5. מקמחים משטח עבוד, ומרדדים עליו את הבצק לעלה דק. קורצים בו עיגולים הגדולים בכ־1 ס"מ מקוטר התבניות. מכסים את התותים בבצק ותוחבים את שולי הבצק סביבם, בהיקף דפנות התבניות.

6. אופים 20-15 דקות, עד הזהבה. מוציאים ומצננים מעט.

7. מניחים על כל תבנית צלחת קטנה הפוכה, מחזיקים היטב והופכים יחד עם התבנית, כך שהעוגה תונח על הצלחת כשהתותים כלפי מעלה. מגישים חמים, מומלץ לצד גלידת וניל.

  • איך שומרים?

מומלץ לא לשמור, אלא להגיש מיד.

טארט גבינה לימוני עם תותים ופירות יער

עוגה מרשימה שמשתלם לחכות לה.

המרכיבים לתבנית טארט 26-24 ס"מ

לבצק:

2 כוסות (280 גרם) קמח

1/2 כוס (100 גרם) סוכר

1/8 כפית מלח

180 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות

1 חלמון

3 כפות מים קרים

קטניות יבשות או משקולת אפייה ייעודית

למלית הגבינה:

500 גרם גבינת שמנת בטעם טבעי

250 גרם גבינה לבנה 5%

1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר

1 כפית תמצית וניל

1 כף קליפת לימון מגוררת

2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה

2 כפות אבקת פודינג וניל

להרכבת העוגה:

500 גרם תותים נקיים, ללא העוקצים

1/2 כוס פירות יער מוקפאים ומופשרים, או טריים

ההכנה

1. הבצק: שמים בקערת מעבד המזון בעל להב הסכין את הקמח הסוכר והמלח. מוסיפים את החמאה ומעבדים בהפסקות (פולסים), עד שנוצרים פירורים. מוסיפים את החלמון והמים ומעבדים רק עד שנוצר בצק. עוטפים אותו בניילון נצמד ומאחסנים במקרר 30 דקות לפחות (ועד יום).

2. מחממים את התנור ל־170 מעלות ומשמנים את התבנית.

3. מקמחים קלות את משטחה העבודה ומרדדים עליו את הבצק לעלה הגדול ב־2 ס"מ מקוטר התבנית. מעבירים לתבנית, מהדקים לבסיס ולדפנות ומחוררים במזלג. מניחים על הבצק נייר אפייה, מפזרים שעועית יבשה או משקולת אפייה אחרת ואופים כ־30 דקות, עד ששולי הבצק מזהיבים. מוציאים מהתנור ומצננים.

4. המלית: שמים בקערת המערבל את הגבינות ומחצית מכמות הסוכר ומערבלים לעיסה אחידה. מוסיפים את תמצית הווניל וקליפת הלימון ומערבבים. מעבירים לקערה אחרת ומניחים בצד.

5. מקציפים את השמנת המתוקה ואת יתרת הסוכר לקצפת רכה. מוסיפים את אבקת הפודינג תוך כדי הקצפה וממשיכים להקציף לקצפת יציבה.

6. מוסיפים את הקצפת לקרם הגבינה ומערבבים בתנועות קיפול עדינות.

7. הרכבת העוגה: חותכים מחצית מכמות התותים לקוביות ומפזרים על הבצק. יוצקים עליהם את קרם הגבינה. מכסים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר כ־5 שעות, עד שהקרם מתייצב.

8. מוציאים את העוגה, מפזרים עליה את יתרת התותים השלמים ואת פירות היער ומגישים.

  • איך שומרים?

עד 3 ימים במקרר, או – ללא הפירות שעל העוגה – עד חודש במקפיא.