מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם שותים אותו בכל יום. כ־60% מהאנשים בחברה המערבית מודים שקשה להם להתחיל את היום בלעדיו. אנשים בכל רחבי הגלובוס מכורים לו ומקפידים שהוא ייעשה בדיוק כמו שהם אוהבים אותו, ורבים מודים שהוא מחדד להם את המחשבה, מרגיע אותם וגורם להם להיות ערניים.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG

אז מדוע במשך שנים רבות סבל הקפה מתדמית רעה של משקה מזיק, שכדאי להימנע ממנו? לאחרונה פורסמו מחקרים רבים שמוכיחים שוב ושוב שקפה הוא משקה בריא, שמונע מחלות. הוא, למשל, נמצא במקום השישי והמכובד (ראו מסגרת) ברשימת המזונות העשירים ביותר בנוגדי חמצון, שחיוניים לחיזוק מערכת החיסון שלנו.

"פעם רופאים המליצו בטעות למטופלים שלהם לא לשתות קפה, כי האמינו שהוא פוגע בבריאות", אומר פרופ' מוטי רביד, מנהל בית חולים מעיני הישועה, שפרסם מספר מאמרים בנושא בכתבי עת מדעיים. הסיבה לכך היא שבעבר ייחסו לקפה את נזקי הסיגריות. אנשים רבים ששתו קפה באופן קבוע גם עישנו סיגריות ושיטות המחקר אז לא היו מספיק מדויקות כדי להבחין בין הדברים. לכן נהוג היה להמליץ לציבור לא לשתות קפה, כדי להימנע ממחלות לב ולחץ דם גבוה. אבל היום אנחנו יודעים שקפה הוא משקה בריא".

מהן הסגולות הבריאותיות שלו?

ד"ר שרון מאור, דיאטנית קלינית וספורט ממכון וינגייט ושירותי בריאות כללית מחוז ת"א־יפו: "קפה מכיל ויטמינים (B3, E), מינרלים (אשלגן, מגנזיום), אלקלואידים (קפאין), וריכוז גבוה של נוגדי חמצון כגון פוליפנולים (העיקריים הם חומצה כלורוגנית וחומצה קפאית) ואפילו סיבים תזונתיים".

כמה כוסות קפה מומלץ לשתות ביום?

מחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי ביותר בעולם הרפואה New England Journal of Medicine מצא ששתיית שש כוסות קפה ביום מאריכה את תוחלת החיים (לגברים ב־10% ולנשים ב־15%).

האם כדאי לשתות כל כך הרבה קפה?

לדברי גיא שלמון, דיאטן קליני, פיזיולוג וחוקר קפאין במכון הלב במרכז הרפואי שיבא תל השומר, אין על כך תשובה חד־משמעית. "מצד אחד יש את המחקר הגדול הזה ומצד שני יש את ההמלצות המקובלות של ארגוני הבריאות העולמיים שממליצים לצרוך עד שלוש כוסות קפה ליום. ייתכן מאוד שבעתיד ימליצו לציבור לשתות יותר".

לדברי פרופ' רביד, כמות של שש כוסות קפה ביום היא סבירה בהחלט ואפשר גם יותר. ד"ר מאור מסכימה: "אין סיבה לחשוש מהרעלת קפאין. אצל אנשים בוגרים הרעלת קפאין נגרמת מצריכת קפאין עודפת של יותר מחמישה גרם ביום (מעל 50 כוסות קפה) - כמות שכמעט בלתי אפשרי להגיע אליה משתיית קפה".

1. אנשים ששותים קפה חיים יותר

כאמור, המחקר שפורסם ב-"New England Journal of Medicine" מצא שתוחלת החיים של שותי קפה ארוכה יותר. המחקר עקב אחר יותר מ־400 אלף איש בגילאי 50 עד 71 במשך 13 שנים. מהנתונים התברר שלגברים שהצהירו שהם שותים כוס קפה אחת ביום היה סיכוי נמוך ב־6% למוות בטרם עת מכל סיבה שהיא ולנשים ב־5%. ככל שכמות הקפה עלתה – כך פחת הסיכוי למוות. "גם מחקרים נוספים, כמו לדוגמה, זה שפורסם בכתב העת האירופי לאפידמיולוגיה, מצאו אנשים ששותים בין כוס אחת לארבע כוסות קפה ביום - חיים יותר", אומרת ד"ר מאור.

2. שותי קפה פחות חשופים לפתח סוכרת

יותר מ־15 מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות הגיעו לאותה המסקנה: שתיית קפה מפחיתה מהסיכוי ללקות בסוכרת סוג 2 - מחלה שנפוצה יותר ויותר בחברה המערבית בגלל השמנת היתר. לפני מספר שנים פרסמו מדענים מאוניברסיטת הרווארד סקירה של תשעה מחקרים ומסקנתם הייתה ששתיית שש עד שבע כוסות קפה ביום מפחיתה את הסיכוי ללקות בסוכרת מסוג 2 ב־35%. הסיבה לכך היא עיכוב ספיגה וייצור גלוקוז (סוכר) על ידי רכיבים המצויים בקפה, כמו גם מנגנונים שקשורים במערכת ההורמונלית", מסבירה ד"ר מאור. "באחד המחקרים אף נמצא שכל כוס קפה שאנו שותים מפחיתה ב־7% את הסיכון ללקות בסוכרת סוג 2".

3. קפה מפחית סיכון לחלות בסרטן

"מאות מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מצאו שלקפה יש אפקט מגן מפני סוגים מסוימים של סרטן", אומרת ד"ר מאור, "כמו למשל, סרטן המעי הגס, הכבד, הרחם, הלבלב, הכליות, השחלות, הקיבה, השד וגידולי מוח מסוג גליומה. שתיית קפה מגנה במיוחד מפני סרטן קולורקטלי (המעי ופי הטבעת). יש מחקרים שמצאו ששותי קפה לוקים פחות בסרטן העור. הסיבה לכך היא כנראה התכולה הגבוהה של נוגדי החמצון בקפה, שמונעים התפתחות מחלות".

4. שותי קפה סובלים פחות מאלצהיימר ודמנציה

אנשים רבים זקוקים לקפה כדי להתרכז ולחדד את המחשבה. אבל האם הקפה משפיע על המוח שלנו גם בטווח הרחוק? כנראה שכן. "מספר מחקרים שפורסמו בכתב העת למחלת אלצהיימר מצאו ששתיית שלוש עד חמש כוסות קפה ביום מפחיתה מהסיכוי ללקות בפרקינסון, דמנציה ואלצהיימר", אומרת ד"ר מאור. "הסיבה לכך היא שהקפאין מגן מפני רעילות של תאים במוח. חשוב להדגיש שרק קפה רגיל, שמכיל קפאין, מגן על תאי המוח. לקפה נטול קפאין אין השפעה כזו".

5. קפה מפחית סיכון לחלות במחלות לב ושבץ

"מחקרים מהשנים האחרונות מציגים קשר הפוך בין שתיית קפה לשכיחות מחלות לב והפרעות בקצב הלב. הסיבה לכך היא נוגדי החמצון הרבים שמצויים בקפה", אומרת ד"ר מאור. "המרכיבים הפעילים הם הפוליפנולים והמינרלים שמצויים בקפה. מחקרים עדכניים אף מצאו קשר בין שתיית קפה ושיפור במדדי הסינדרום המטבולי, כמו לדוגמה לחץ דם, רמת הסוכר בדם ואף הפחתה במדדי דלקת. בנוסף, שתיית קפה מעלה את רמת ה'כולסטרול הטוב' בדם (HDL).

"אמנם בעבר פורסמו מחקרים שמצאו שקפאין מעלה את לחץ הדם, הדופק ואפילו גורם לאי שקט", אומר פרופ' רביד, "אבל היום אנחנו יודעים שדווקא לאנשים ששותים קפה יש לחץ דם נמוך יותר מאלה שלא שותים. התשובה לסתירה הזו היא תופעה שנקראת הסתגלות.

"אם אדם שלא רגיל לשתות קפה ישתה קפה אספרסו, לחץ הדם שלו יעלה, הדופק יואץ והוא יחוש בערנות מוגברת. אבל חשיפה חוזרת ויומיומית לקפאין מקטינה את ההשפעה הזו עד שהיא נעלמת לחלוטין. מסיבה זו אנשים ששותים באופן קבוע קפה נהנים מהיתרונות של הקפה ולחץ הדם שלהם נמוך יותר מאלה שלא שותים קפה. בדיוק מסיבה זו שתיית קפה לא מפריעה לאנשים ששותים קפה באופן קבוע להירדם".

6. קפה משפיע לטובה על ירידה במשקל

"בחלק מהמחקרים ארוכי הטווח נצפתה ירידה קטנה במשקל ובשומן הבטני בקרב שותי קפה", אומרת ד"ר מאור. "הסיבה לכך היא שהקפה מעלה את קצב חילוף החומרים והפוליפנולים מפחיתים את הצטברות השומן הבטני, שנחשב ללא בריא ומגביר סיכוי לפתח מחלות לב". פרופ' רביד מוסיף שצריכה קבועה של קפה משפיעה על הרגישות לאינסולין ומסייעת לשריפת סוכרים על ידי השריר. "ייתכן שזו הסיבה לכך ששותי קפה נוטים להיות רזים יותר ממי שנמנעים מהמשקה", הוא אומר.

7. שתיית קפה משפיעה לטובה על מצב הרוח

האם זו הסיבה לכך שרוב האנשים כל כך אוהבים קפה? "מחקרים מצאו קשר בין מצב רוח טוב ושתיית קפה", אומרת ד"ר מאור. "יש גם קשר שלילי בין שתיית קפה והסיכון להתאבדות. הקפאין משפר תפקוד פסיכומוטורי, מגביר ערנות וחיוניות, מפחית עייפות, משפר מצב רוח ותחושת נינוחות, מחזק ביטחון עצמי ומפחית דיכאון".

8. שתיית קפה מונעת התפתחות מחלות כבד

"מחקרים רבים קושרים שתיית קפה (בעיקר קפה פילטר וקפה נמס) להפחתה בתחלואה ותמותה ממחלות כבד", אומרת ד"ר מאור, "הכמות הנדרשת היא שתיים־שלוש כוסות קפה ביום".

אז איזה קפה הכי בריא?

לדברי גיא שלמון, אין על כך תשובה חד־משמעית, כי הנושא עוד לא נחקר. "אבל סביר להניח שככל שהקפה מעובד פחות כך הוא יכיל יותר נוגדי חמצון. קפה שחור, שעשוי מפולי קפה שנטחנו, מכיל כנראה יותר נוגדי חמצון, בהשוואה לקפה נמס שעובר תהליכי עיבוד. ככל שהקפה טרי יותר ונשמר באריזה אטומה – כך נוגדי החמצון ולא יהרסו בתהליך החשיפה לחמצן".

מה עדיף קפה רגיל או נטול קפאין?

פרופ' מוטי רביד: "ללא ספק קפה רגיל. נהוג להוציא את הקפאין מהקפה בשיטות שעלולות להזיק לבריאות".

האם סוכר או חלב מנטרלים את היתרונות הבריאותיים של הקפה?

פרופ' רביד: "תוספת סוכר לקפה פוגעת במידה מסוימת ביתרונותיו הבריאותיים, ועדיף לשתות קפה ללא המתקה. לחלב אין השפעה חיובית או שלילית".

למי לא מומלץ לשתות קפה?
  • לנשים שחוששות מהפרעת הקפה לספיגת הסידן: אלה מוטב שיסתפקו בשלוש כוסות קפה ביום (300 מ"ג קפאין) בלבד. "כמות כזו, בשילוב עם צריכה נאותה של סידן וויטמין D אינם מעלים את הסיכון לאוסטיאופורוזיס או להתפתחות שברים. קפה ללא קפאין אינו פוגע בספיגת סידן", אומרת ד"ר שרון מאור.
  • לנשים הרות, מניקות ולנשים שמתקשות להרות: "אף כי אין לכך הוכחות מדעיות חד משמעיות", אומרת ד"ר מאור, "ההמלצה לנשים המתקשות להרות ולנשים הרות היא להגביל צריכת קפאין ל־300 מ"ג ליום (3 כוסות ביום). כוס קפה ממוצעת מכילה 100 מ"ג קפאין וכדאי לזכור שאנו צורכים קפאין גם ממקורות אחרים כמו, למשל, קקאו, שוקולד וקולה".
  • לילדים: כמויות גבוהות עלולות לגרום לחוסר שקט ולהפרעות שינה, לכן ההגבלה היא עד 2.5 מ"ג לק"ג משקל גוף. מכיוון שקפאין קיים ממילא, במגוון מזונות רחב, כמו שוקו ושוקולד, לא מומלץ לאפשר לילדים לשתות קפה.
  • לקשישים: יש לבחון את האינטראקציות עם התרופות (אם הם נוטלים) ולשים לב לכך שקפאין משפיע בעוצמה רבה יותר על קשישים, עקב ירידה במסת הגוף שלהם.
  • לאנשים שסובלים מהפרעות בקצב הלב: יש להתייעץ עם הרופא המטפל.