הבחינו בין שני סוגי ביטחון עצמי

"יש שני סוגים של ביטחון עצמי", אומרת רינת גל־אוחיון. "הסוג הראשון קשור ביכולת העשייה - בתחושה שאנחנו יכולים להתמודד עם כל בעיה. ביטחון כזה מושג על ידי אימון, התנסות, למידה. הסוג השני בסיסי יותר: זהו הביטחון שיש לי מקום בעולם, שאני טוב כמו שאני, אהוב כמו שאני, ראוי, שאינני צריך לעשות דבר כדי לקבל אהבה. לרובנו - גם לאלה שמרגישים ביטחון בתחומי עשייה שונים - קשה לחוש דווקא את הסוג השני".

הכינו טבלה

"כולנו מרגישים בטוחים יותר בתחומים מסוימים ופחות באחרים", אומרת טל בוקריס. "לכן כדאי ראשית למפות את התחומים שבהם אנו חסרי ביטחון. אפשר להכין טבלה שבה מצד אחד יירשמו התחומים בהם אנחנו חשים ביטחון (למשל - אפייה, נהיגה, שפה זרה) וכאלה שבהם אנחנו לא (מבחנים, בישול, דימוי גוף). דרך נוספת לבדוק מה גורם לנו חוסר ביטחון היא לזהות את השאלות שאנחנו שונאים ששואלים אותנו ('כמה את מרוויחה'?) המיפוי מונע את הנטיה להכליל ולומר 'אני לא טובה בכלום'".

התקדמו בצעדים קטנים

מיפיתם תחומים לא בטוחים? עכשיו, מציע ד"ר יעקב בר־זוהר, לבדוק מה היכולת העכשווית שלכם בתחומים הללו: שימו לב מה אתם כן יכולים לעשות בתחום הזה (למשל - להכין חביתה, לנהוג בכביש מוכר). או אז, דרשו מעצמכם להתמודד עם אתגר שמאוד קרוב לרמה הנוכחית שלכם - אבל טיפונת יותר גבוה (למשל להכין פסטה ולצאת לנהיגה קצרה בכביש לא מוכר). "מילת המפתח היא הדרגתיות. כך יהיה לנו טעם של הצלחה והביטחון יגבר".

הזכירו לעצמכם הצלחות שלכם

ד"ר בר־זוהר: "שאלו את עצמכם: באיזה תחומים בחייכם היו לכם הצלחות? בזוגיות, בעבודה, בחברה? מה תרמתם, איפה הלך לכם טוב? התייחסו לכל הצלחה, קטנה או גדולה, בנפרד, ושאלו: מה הכישורים שעזרו לכם בכך? אילו נקודות חוזק התגלו כאן? אל תתביישו להחמיא לעצמכם - זה מחזק את הביטחון".

התייחסו למאמץ במקום לתוצאות

"אחת הדרכים הטובות להגביר את הביטחון היא להעריך את עצמנו על פי מה שעשינו ולא מה שהשגנו" אומרת דלית בלונדר־רון. "כלומר - על פי המאמץ שהושקע ולא על פי התוצאות ('כל הכבוד לי שהשקעתי, התגברתי על החשש והצלחתי לנווט בכביש')".

ערכו רשימת ערכים

בלונדר־רון: "חוסר ביטחון עצמי מתבטא בין השאר בצורך לקבל אישורים מבחוץ על היותנו אנשים ראויים ('אני ראויה רק אם אני בעלת עסק מצליח'). כדי לבטוח בעצמנו יותר, כדאי להקדיש רגע מחשבה למה שבעינינו הופך חיים לבעלי ערך: תרומה? נתינה? שמחת חיים? זוהי בעצם רשימת הערכים שחשובים לנו. אם נהפוך אותם לקריטריונים שלפיהם אנחנו קובעים את הצלחתנו, נקדם את הביטחון שלנו בעצמנו".

תנו לעצמכם מקום לביטוי

"כשאנחנו מנסים להוכיח את עצמנו, אנו מגבירים את התלות באישור של אנשים אחרים", אומרת בלונדר־רון. "במקום לבטוח בעצמנו אנו תלויים באחרים שייקבעו כמה אנחנו שווים. לעומת זאת, כשאנחנו מתמקדים באופן שבו נוכל לבטא את עצמנו, להוציא את מה שטוב בנו אל העולם - אנחנו מגבירים את הערך העצמי".

חבבו על עצמכם את החלק התחתון של הגוף

"ביטחון עצמי בסיסי הוא היכולת לאהוב את עצמנו גם כשאיננו עושים דבר", אומרת גל־אוחיון. "חלק הגוף התחתון (אגן, ירכיים, רגליים וישבן) קשור בביטחון עצמי בסיסי ורצוי לעשות כל דבר שיחזק את חיבתנו אליו וללמוד לאהוב אותו כמו שהוא, כי ביקורת מחלישה את הגוף: הוא מרגיש אותה".

חזקו את תחושת השייכות למשפחה

"דרך נוספת להגביר את תחושת הביטחון הקיומי, היא לקבל ולחזק את תחושת השייכות למשפחה", אומרת גל־אוחיון. "גם כשאנחנו כועסים על אבא, הוא נשאר אבא שלנו; וגם אם לא מעריכים את האח שהוא 'הכבשה השחורה', הוא נשאר אחינו. כשאנחנו לא מקבלים אותם - אנחנו בעצם לא מקבלים את עצמנו; כשאנחנו פוגעים בקשר שלנו איתם, אנחנו פוגעים במסגרת שאמורה לתמוך בנו. חיזוק קשרי שייכות למשפחה מחזק אוטומטית את הביטחון שלנו".

זייפו ביטחון עצמי

כן, מותר להציג: אתם חייבים לבצע מטלה שמולה אתם מרגישים חסרי ביטחון? שאלו את עצמכם: איך היה מתנהג כאן אדם עם ביטחון? "דמיינו את ההתנהגות, ופשוט חקו אותה", מציעה בלונדר־רון. "החיקוי עוזר להצליח, וההצלחה מחזקת את הביטחון".