החוק הכלכלי ‭20/80‬ נוכח בחיי היומיום שלנו: אנחנו לובשים רוב הזמן רק חלק קטן מהבגדים שבארון, אנחנו גולשים רק לחלק קטן מהאתרים באינטרנט, וגם במקום העבודה שלנו (אם להודות על האמת) העבודה היעילה מתבצעת רק בחלק מהזמן. לא מדובר במספרים אבסולוטיים, אבל העיקרון לפיו השקעה ממוקדת במקומות הנכונים מביאה את עיקר התוצאות – מוכיחה את עצמה. לקחנו את החוק ‭20/80‬ מתחום הכלכלה ובנינו בעזרתו הרגלי אכילה בריאים יותר. החוק אומר שבעזרת ‭20%‬ מהמשאבים ניתן להשיג ‭80%‬ מהתוצאות. כאמור, השקעה ממוקדת במקומות הנכונים תביא מנה גדושה של הצלחה.

מספיק לשמור על אכילה בריאה ‭80%‬ מהזמן, וב־‭20%‬ הנותרים מותר לחרוג

מובן שתמיד כדאי לשאוף שאחוז האוכל הבריא יהיה גבוה יותר, אבל אפשר בהחלט להסתפק בו.

ובאופן מעשי: אם פעם בשבוע אתם אוכלים אוכל פחות מזין ובריא - זה בסדר, כל עוד בשאר הזמן התזונה שלכם נכונה (בהסתייגות אחת - אנשים שסובלים מבעיה בריאותית מסוימת צריכים לקבל הנחיות בהתאמה אישית.

80%‬ מהפעמים שאנחנו אוכלים לא מתוך רעב נובעים מ־‭20%‬ מהסיבות

כשאוכלים ללא קשר לרעב זוהי, ברוב המקרים, אכילה רגשית. האוכל מרגיע תחושות לא נעימות שעולות בנו.

ובאופן מעשי: רשמו לעצמכם במשך שבועיים את הסיבות שהובילו אתכם לאכילה רגשית: תסכול מהלימודים, מהעבודה, מבן הזוג או הילדים. ויכוח? ואולי דווקא אירוע שמחה? קרוב לוודאי שתגלו שיש סיבות נפוצות יותר מאחרות. לאחר שאיתרתם את הסיבות העיקריות, נסו לבדוק מהן הדרכים לשנות את המצב, שמלכתחילה גרם לאותן תחושות. למשל, אם אתם אוכלים בעקבות תסכול בעבודה, כדאי לחשוב מה אפשר לעשות כדי להפחית אותו: אולי להתייעץ עם מישהו, אולי לבקש עזרה מחבר לעבודה ואולי לנקוט צעדים כדי להחליף תפקיד.

‭20%‬ מהכמות בצלחת מספקת לנו ‭80%‬ מרמת השובע

אם זה המצב, כדאי להפחית את הכמויות שאתם לוקחים לעצמכם. במקרים רבים אתם אוכלים בריא, אבל הכמויות על הצלחת גדולות מדי. כדאי להיות קשובים לאיתותים של הגוף.

ובאופן מעשי: הרכיבו לעצמכם "סולם רעב ושובע" מ‭1-‬ עד ‭,10‬ כאשר 1 הוא הרעב הכי קיצוני ות10 דרגת מלאות קיצונית ולא נעימה. שימו לב תוך כדי הארוחה לאיזו דרגה אתם מגיעים. השלב שבו כדאי לעצור הוא השלב שבו אתם מרגישים נינוחים ומסופקים מהאוכל, אך עדיין לא חשים תחושת מלאות. כעת שימו לב מה הכמות שאכלתם מתוך הכמות שהייתה בצלחת: אם הגעתם לדרגת שובע כמעט מלאה לאחר אכילת כמות חלקית, כדאי שבפעם הבאה תעמיסו פחות על הצלחת.

אנחנו אוכלים ‭80%‬ מהארוחה תוך ‭20%‬ מהזמן המוקצב לה

אם זה המצב, וקרוב לוודאי שזה מה שקורה - כדאי להאט את הקצב.

ובאופן מעשי: פנו לכם 20 דקות לפחות לארוחת בוקר, צהריים או ערב ועשר דקות לארוחת ביניים. מדדו את הזמן שלוקח לכם לסיים את הארוחה. אם סיימתם את רוב האוכל בתוך חמש עד שבע דקות בארוחה הגדולה (נכון, זה לא ‭,20%‬ אבל כאמור המספרים אינם חייבים להיות מדויקים) ותוך שתי דקות בארוחת הביניים, כדאי להאט את הקצב. תוכלו להתחיל בהנחת הסכו"ם או הכריך פעם או פעמיים במהלך הארוחה ובלעיסה יסודית יותר.

ב־‭80%‬ מהזמן אנחנו מבשלים רק ‭20%‬ מהמאכלים שאנחנו יודעים להכין

רובנו נוהגים לקנות תמיד את אותם סוגי ירקות ופירות, להכין פסטה או אורז לפי המתכון המוכר - כדאי להרחיב את המגוון כדי שיהיה לכם מעניין ומהנה וכמובן גם בריא יותר.

ובאופן מעשי: נסו להוסיף בכל שבוע ירק חדש אחד ופרי חדש אחד לסל הקניות שלכם. נסו לבשל תבשיל חדש אחד כמו למשל קוסקוס אינסטנט מחיטה מלאה, קינואה או תבשיל עדשים כדי לגוון את התוספות בארוחת צהריים. ייתכן מאוד שהחידושים הקטנים הללו יעוררו בכם תיאבון לעוד.

‭80%‬ מהקלוריות שגורמות להשמנה מגיעות מ־‭20%‬ מהמזונות

לכל אחד מאיתנו יש מזונות שהוא אוכל הרבה יותר. לרוב מדובר במאכלים עשירים מאוד בשומן ו/או בסוכר וכמובן בקלוריות.

ובאופן מעשי: הגדירו לעצמכם את המאכלים האלה - האם זה בורקס? שוקולד? פיצה? חטיפים מלוחים? נסו לאת כול קצת פחות מהם ובמקביל לאכול קצת יותר מזונות בריאים ולא מעובדים.

אנחנו פעילים רק ב־‭20%‬ מהזמן וב־‭80%‬ הנותרים אנחנו יושבים

הפעילות הגופנית שלנו מתחלקת לפעילות יזומה (למשל, יציאה לצעידה או חוג פילאטיס) ולפעילות ספונטנית - כל הפעולות שאנחנו מבצעים במהלך היום כמו הליכה ממקום למקום, הרמת חפצים, עמידה ועוד. מחקרים מהשנים האחרונות גילו שלפעילות הספונטנית יש חשיבות רבה בשמירה על המשקל והבריאות הכללית.

ובאופן מעשי: פשוט הקפידו לזוז יותר. תוכלו לעלות ולרדת במדרגות במקום במעלית, לחנות רחוק יותר או לרדת מהאוטובוס תחנה אחת לפני היעד, להביא את הילדים לגן או לבית הספר ברגל, לצאת יותר עם הילדים בשעות אחר הצהרים ואפילו לצאת מהמכונית בזמן התדלוק בתחנת הדלק. בקיצור, הקטינו את משך הזמן שבו אתם נמצאים במצב ישיבה.

האירועים שמפריעים לנו לשמור על המשקל מהווים רק ‭20%‬ מסך הארוחות שלנו, אך עשויים לחבל ב־‭80%‬ הנותרים

חתונות, חגים, ארוחות משפחתיות, טיולים ואכילה במסעדות - כל אלה מציעים פיתויים שקשה לעמוד בפניהם ומאיימים על שגרת התזונה הבריאה שלנו.

ובאופן מעשי: הגעתם לאירוע? אל תימנעו ממאכלים שאתם אוהבים אך הקפידו להיות קשובים לאיתותי הרעב והשובע והפסיקו לאכול כשאתם מרגישים נינוחים (ראו עצה מספר 3).‬ זכרו שרוב הזמן אתם לא מבלים באירועים מחוץ לבית, ואם אתם מקפידים בשגרת היומיום לאכול בריא -מותר לעתים לחת רוג. אל תייסרו את עצמכם על כך.