איך מבשלים קינואה?

‭.1‬ מומלץ מאוד להשרות את הקינואה בכלי עם מים במשך 5 שעות (או לילה‭.(‬ ההשריה מורידה את המרירות המסוימת שקיימת בה (שמקורה בחומצה פיטית המצויה בה‭.(‬

‭.2‬ מסננים, מעבירים לסיר, יוצקים מים עד כיסוי (אפשר להחליף את המים במרק עוף. נחוצות ‭2-כ‬ כוסות‭,(‬ ומבשלים ‭15-כ‬ דקות על להבה בינונית, ללא כיסוי, עד שכל המים נספגים.

  • טיפ: הקינואה מקבלת בשמחה כל תיבול. המלצה שלי – נסו לבשל אותה עם ענף רוזמרין ושן שום מעוכה.

  • ועוד משהו: 1 כוס קינואה יבשה ‭3 =‬ כוסות קינואה מבושלת.

סלט ירוק עם פטה וקינואה פריכה

הקינואה הפריכה משמשת בסלט זה כמעין קרוטונים קטנטנים וטעימים. בבחירת העלים הירוקים, מומלץ לשים לב ולאזן בין עלים מרירים יותר למתוקים יותר.

המרכיבים (4 מנות)

  • ‭1/4‬ כוס קינואה יבשה, מבושלת (או ‭3/4‬ כוס קינואה לאחר בישול)
  • 8 כוסות (‭160-כ‬ גרם) עלים ירוקים, לפי הטעם
  • (חסה, מיזונה, תרד, נבטים, ריג'לה, באק צ'וי)‬
  • עלים בלבד ‭20-מ‬ גבעולי כוסברה
  • עלים בלבד ‭20-מ‬ גבעולי פטרוזיליה
  • 8 צנוניות
  • 200 גרם גבינת פטה עזים ‭,5%‬ מפוררת
  • 50 שקדים, חצויים לאורכם
  • ‭1/2‬ כוס שמן זית
  • מלח

  • אפשרות להגשה: לימון כבוש

ההכנה

‭.1‬ מחממים את התנור ‭180-ל‬ מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

‭.2‬ מפזרים בתבנית את הקינואה, כך שתהיה בשכבה אחת דקה ואוורירית. אופים ‭15-כ‬ דקות (אין צורך לערבב תוך כדי), מוציאים ומניחים לצינון (אפשר להכין עד

‭.3‬ שמים בקערה גדולה את העלים הירוקים ואת עשבי התיבול. חותכים את הצנוניות לגפרורים או לפרוסות ומוסיפים לקערה. מוסיפים גם את הגבינה, השקדים והקינואה. מתבלים בשמן זית ובמלח, אם רוצים – מוסיפים מעט לימון כבוש, ומגישים מיד.

זר שורשים וקינואה פריכה בתנור

תוספת שאהובה גם על הנמנעים מסורתית מקינואה - כולל ילדים! את הירקות אפשר לגוון ולהחליף לפי הטעם: גם בטטה, דלעת, שומר, כרובית וירקות אחרים יהיו נפלאים במנה זו.

המרכיבים

  • ‭3/4‬ כוס קינואה יבשה + אפשרות: 1 כף קינואה אדומה
  • 7 גזרים, קלופים
  • 4 סלקים, קלופים
  • 1 כרשה שלמה, נקייה
  • 12 עלי מרווה
  • ‭1/2‬ כפית מלח גס
  • 6 שיני שום, מעוכות בקליפתן
  • 5 כפות שמן זית

ההכנה

‭.1‬ מבשלים את הקינואה (עם או בלי הקינואה האדומה) בהתאם להנחיות לעיל.

‭.2‬ מחממים את התנור ‭180-ל‬ מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

‭.3‬ מניחים את כל הירקות בתבנית. מפזרים עליהם את הקינואה, המרווה ‭1/4-ו‬ כפית מלח גס. אופים 45 דקות, מפזרים בתבנית את שיני השום, וממשיכים לאפות עוד ‭30-15‬ דקות, עד שהירקות מתרככים.

‭.4‬ מוציאים מהתנור, מזלפים את שמן הזית, מפזרים עוד ‭1/4‬ כפית מלח גס, ומגישים.

חמין צמחוני עם קינואה

גרסה קלילה יחסית למאכל החורפי, גם בזכות היותו צמחוני וגם בזכות מיעוט השימוש בשעועית. אפשר להוסיף למנה גם בטטה ושורש סלרי. מומלץ להגיש את החמין עם שומר פרוס בשמן זית ומלח. השומר מסייע לעיכול השעועית. שימו לב, יש להתחיל בהכנות יום קודם, בשריית הקינואה ומרכיבים נוספים.

המרכיבים

  • 1 כוס קינואה יבשה
  • 1 כוס שעועית חומה
  • 1 כוס כוסמת
  • 1 כוס גריסים
  • 2 בצלים, בקליפתם
  • 6 תפוחי אדמה בינוניים
  • 1 ראש שום, חצוי לרוחבו
  • 200 גרם פטריות שיטאקה טריות, ללא הרגליים
  • 1 כפית פפריקה מעושנת חריפה
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 1 כפית כורכום
  • ‭1 1/2‬ כפיות מלח
  • פלפל שחור טחון טרי
  • ‭8-6‬ ביצים

  • להגשה: שמן זית מלח גס

ההכנה

‭.1‬ שמים את הקינואה, השעועית החומה, הכוסמת והגריסים בקערה, ממלאים מים ומשרים במשך ‭10-כ‬ שעות (אין צורך להחליף את המים). בתום השרייה, מסננים ושוטפים היטב.

‭.2‬ שמים בסיר גדול את הבצלים ותפוחי האדמה (בשלמותם), את חלקי ראש השום ואת הפטריות. מוסיפים את המרכיבים שהושרו ומפזרים את כל התבלינים.

3.‬ יוצקים לסיר מים עד כיסוי המרכיבים, מכסים במכסה ומביאים לרתיחה על להבה גדולה.

‭.4‬ מעבירים את הסיר הרותח ללהבה קטנה וחלשה, ומבשלים עוד כשעה.

‭.5‬ בינתיים, מבשלים את הביצים כך שיהיו קשות ומחממים את התנור ‭100-ל‬ מעלות.

‭.6‬ מוסיפים לסיר את הביצים הקשות (בקליפתן), ובודקים – אם צריך מוסיפים מים עד כיסוי המרכיבים.

‭.7‬ מניחים את הסיר על רשת במדף התחתון של התנור ואופים במשך הלילה (לפחות 7 שעות).

8.‬ מוציאים ומחלקים לצלחות הגשה. מזלפים מעט שמן זית ומפזרים מעט מלח גס ומגישים.

איך שומרים? עד ‭4-3‬ ימים במקרר. מחממים בתוספת מעט נוזלים.

פריטטה קינואה ים תיכונית

המרכיבים

‭4-2‬ מנות בתבנית בקוטר 22 ס"מ

לפריטטה

  • 4 ביצים
  • ‭1/4‬ כוס קינואה יבשה, מבושלת (או ‭3/4‬ כוס קינואה לאחר בישול)
  • ‭1/2‬ כוס עגבניות מיובשות
  • 16 זיתי קלמטה, מגולענים
  • 12 כדורי מוצרלה קטנים
  • 10 עלי בזיליקום שלמים
  • ‭1/2‬ כפית מלח

תוספות להגשה:

  • 1/2‬ בצל סגול, פרוס
  • 6 עלי בזיליקום
  • ‭1/8‬ כפית מלח
  • 1 כף שמן זית
  • 4 כפות גבינת פרמזן מגוררת
  • פלפל שחור טחון טרי
  • אפשרות: פלפל ירוק חריף

ההכנה

‭.1‬ מחממים את התנור ‭180-ל‬ מעלות ומשמנים את התבנית.

‭.2‬ שמים בקערה גדולה את הביצים וטורפים במזלג ‭20-כ‬ שניות. מוסיפים את כל מרכיבי הפריטטה וטורפים שוב, בעדינות.

‭.3‬ יוצקים לתבנית ואופים ‭20-כ‬ דקות, עד שהפריטטה מתייצבת ומזהיבה.

‭.4‬ מוציאים, מפזרים על הפריטטה את כל התוספות להגשה ומגישים מיד.

איך שומרים? עד יומיים, במקרר. מחממים ‭10-כ‬ דקות בתנור שחומם ‭180-ל‬ מעלות.

לביבות קינואה אפויות

המרכיבים (22 יחידות)

  • 1 כוס קינואה יבשה, מבושלת (או 3 כוסות קינואה מבושלת)
  • 4 גזרים, קלופים ומגוררים דק
  • ‭1/2‬ כוס קמח חיטה מלא או קמח כוסמין מלא
  • 6 שיני שום, קלופות וכתושות
  • ‭4-2‬ גבעולי בצל ירוק, פרוסים
  • עלים בלבד ‭15-מ‬ גבעולי פטרוזיליה
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 ביצים
  • 1 כפית מלח
  • ‭1/4‬ כוס שומשום מלא

ההכנה

‭.1‬ מחממים את התנור ‭180-ל‬ מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

‭.2‬ שמים בקערה גדולה את כל המרכיבים ומערבבים לקבלת עיסה אחידה.

‭.3‬ לוקחים ככף גדושה מהתערובת ולוחצים-סוחטים ביד, לסילוק נוזלים מיותרים ולעיצוב בצורת לביבה. מניחים בתבנית. מכינים כך את כל הכמות.

‭.4‬ אופים ‭35-30‬ דקות (אין צורך להפוך), עד שהלביבות מזהיבות. מוציאים, מצננים קלות ומגישים, מומלץ לצד סלט טחינה.

איך שומרים? עד 4 ימים במקרר, ומחממים קלות לפני ההגשה.

  • ליאת פז היא מאמנת תזונה אינטגרטיבית להורים וילדים. לפרטים נוספים חפשו בפייסבוק ‭Liat Paz‬ או שלחו מייל