מאת טל שקד, מאמנת אישית בתחום הבריאות, הסוכרת ואורח החיים במרכז DMC לטיפול בסוכרת

מוטיבציה היא מנוע חשוב לכולם, אבל אולי יותר מכל עבור אוכלוסיית הסוכרתיים. בעבורם, הנעת מוטיבציה לשמירה על תזונה מאוזנת ואורח חיים בריא מהווה מרכיב חשוב באיכות החיים. שליטה בתזונה וברמות הסוכר חיונית ומשליכה על המשך תפקודם הבריא. נראה כי הרצון קיים – אבל הביצוע? לא בהכרח. בכל בוקר אנו קמים אל סדר יום לחוץ ועמוס, ונדמה שתמיד יהיה משהו יותר דחוף על סדר היום. למעשה, אם יש לנו את המוטיבציה, מדוע שלא נלמד איך להניע אותה ולהוציא אותה לפועל דרך ביצוע פעולות שונות?

הנעת המוטיבציה: כמעט כמו להתניע רכב

התנעה היא למעשה להביא לידי תנועה את מחויבות האדם לעצמו, כך שייצר בחייו תהליכי שינוי אותם הוא רוצה לחולל. אם נעצור לרגע וננסה לחשוב על כך, נשים לב לשתי אפשרויות:
האחת, מה יקרה אם נמשיך לזלזל בגופנו ולזלול?
השנייה, למי נהפוך להיות, אם נשנה הרגלים ונשפר את התזונה והפעילות הגופנית שלנו?
היכולת שלנו לדמיין את העתיד בצורה בולטת, ניכרת ואמיתית, יכולה לשנות את ההרגשה שלנו לגבי בחירה שלילית או חיובית בהתנהגויות יומיומיות. לפיכך, עלינו לבחור באפשרות המועדפת עלינו, מתוך הבנה כי בחירה בשינוי הנה צעד ראשון להבאת המוטיבציה הדרושה לביצוע השינוי עצמו.
הצעד השני, הוא גם האתגר המשמעותי, הוא להפוך את מה שאנחנו "צריכים לעשות", שנחווה בדרך כלל כמאמץ משעמם, לא נוח ומכאיב, למשהו שאנחנו לוקחים עליו אחריות מרצון ונהפך לחוויה מעצימה, מחזקת ואפילו מהנה.

שימוש במוטיבציה: למה זה חשוב?

חשוב להבין כי הדרך מתחילה בהתחברות של האדם לעצמו. באמצעות התבוננות, שאילת שאלות וחקירה, אדם מגלה מה הם הדברים החשובים בחייו, למה הוא מתאמץ להצליח, למה דבר מסוים חשוב לו, ומה מעכב אותו. ממקום של הבנה, יכול האדם לבנות לעצמו מצפן ממוקד לניהול חייו. מרגע שהכיוון ברור, השימוש במוטיבציה ליצירת הרגלים חדשים, להמצאת כלים אישיים ודרכי פעולה חדשות, נעשה חלק משגרת החיים.
אין זמן רב במהלך היום, שיכול להכיל בחירות שונות שאנו עושים. לכן, לא פעם נגלה כי האפשרות הנוחה ביותר היא לא לעשות שינוי, לא להתרגל לדברים חדשים ולהמשיך להתנהל באותן פעולות שאנו מכירים. זאת, גם אם אין אנו מרוצים מהדרך בה אנו מנצלים את הזמן ואת חיינו. החכמה היא לקחת את המוטיבציה שיש בנו, בכדי לבחור דווקא באפשרות אחרת, נוחה פחות אולי בטווח הקצר, אך נכונה וחשובה יותר לטווח הארוך.

בניית מוטיבציה בהמשך: מה הלאה?

קחו נשימה והסתכלו קדימה. דמיינו מצב בו כל דחף שעולה בכם, לא משנה כמה דרמטי הוא, יחלוף לאחר 20-15 דקות. הבינו כי הדברים ניתנים לשינוי, ולא חייבים לדבוק בדרך הרגילה והמוכרת.
כולנו בוחרים להיצמד להרגלים ישנים ומוכרים, שאינם דורשים מאמץ או מחשבה מיותרת. אבל ההזדמנות לשינוי העתיד טמונה בידיכם. היכולת לזהות מראש מה הם הרגעים הנכונים, טמונה ביכולת התבוננות וחקירה עצמית. מתוך התובנות והלמידה האישית שלכם, תוכלו לייצר התנהגויות חיוניות ויעילות לטווח הארוך. תוכלו לראות את העתיד שלכם אחר, ואולי אפילו טוב יותר.
יש לנו הזכות לחלום על העתיד שלנו, והזכות להבין שמאחורי חלומות מסתתרות בחירות. כל בחירה נכונה מקרבת אותנו למצב הרצוי לנו, בריאותית ונפשית. באמצעות הפיכת האתגר למשחק, העלאת המודעות העצמית, שינוי סדרי עדיפויות ורצף של החלטות ובחירות נכונות, אנו יוצרים הרגלים חיוביים שעשויים לעזור לנו לשנות את הרגשתנו היומיומית.
הדברים ניתנים לשינוי, ולא חייבים לדבוק בדרך הרגילה והמוכרת (שאטרסטוק)
קחו את המוטיבציה וצאו מ"אזור הנוחות" שלכם, חפשו את הדרך האישית, הייחודית והנוחה לכם. בה תצעדו לעבר העתיד, דרכה תנהלו אורח חיים בריא ותרגישו מסופקים, מלאי מוטיבציה וקרובים למטרה יותר מאי פעם.