אראלה טהרלב בן־שחר
בתחילת הקריירה שלהם נהנו תוספי הוויטמינים מהמעמד היוקרתי של ספק־תרופות־ספק־מזון. אלה גלולות שמצד אחד יכולות להיטיב עם הבריאות, ומצד שני לא מחייבות מרשם רופא, מצד אחד ניתנות במנות מרוכזות לבעיות מסוימות, ומצד שני מופקות מן הטבע או אינן טומנות בחובן סיכון של תופעות לוואי.
אבל אנחנו כבר לא כל כך תמימים, ולמדנו שגם לגבי ויטמינים מוטב להסתמך על מחקרים שמוכיחים את יעילותם (או הנזק שלהם). לצד ההוכחות המחקריות שיש מצבים רפואיים שבהם הוויטמינים יצילו אתכם, בשנים האחרונות הסתבר שיש אנשים שוויטמינים עשויים להזיק להם ושיש ויטמינים שצריך להקפיד על המינון שלהם באופן מיוחד. ד"ר אסנת סטון, תזונאית ומנכ"לית עמותת "עתיד", נותנת כמה טיפים חשובים לבריאות שלכם:

לא יעיל למי שנוטל קומדין. ויטמין K (צילום: שאטרסטוק)

אז למי כדאי להיזהר מוויטמינים?

- מעשנים: אם אתם מעשנים, כדאי שתיזהרו מוויטמין A וממולטי־ויטמינים שמכילים אותו שאצלם הוא עלול להעלות סיכון לסרטן ריאות.
- נוטלי קומדין: אם אתם נוטלים קומדין, בדקו שהמולטי־ויטמין שאתם נוטלים אינו מכיל ויטמין K, היות והוא מנטרל את פעולתו.
- בסיכון למחלת לב: התייעצו עם קרדיולוג לפני נטילה של תוספי סידן, שעלול להשפיע על מצב הלב.

עם אילו ויטמינים כדאי לא להפריז?

- חומצה פולית: כבר שנים ידוע שנטילת חומצה פולית לפני היריון מורידה את הסיכוי למומים מולדים. עם זאת, אף שזה עדיין לא חד משמעי, לאחרונה הסתבר שייתכן שמינונים מופרזים שלה עלולים להעלות את הסיכון לסרטן. מה הפתרון? לקחת 400־1,000 מק"ג, ולא כפי שניתן לפעמים בחלק מקופות החולים 5,000 מק"ג.
- ויטמינים A, בטא קרוטן ו־E: מסתבר שהפרזה בוויטמינים האלה עלולה להעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם, ואף לתמותה. מינון שנחשב בטוח בתוספים הוא עד 400 יחב"ל E, עד 5,000 יחב"ל A ועד 50 מ"ג בטא־קרוטן, בדקו זאת גם אם אתם נוטלים מולטי־ויטמין.

מה לא יועיל:

- ויטמין C אחרי התקררות: אם התקררתם, לא בטוח שוויטמין C יעזור. ויטמין C יעיל יותר במניעת התקררות כשנוטלים אותו לאורך כל החורף.

אולי חסר לכם?

-B12: הנורמות מרמות – מסתבר שאנשים שרמת הוויטמין שלהם היא בין 200־350 pg/mL, שנחשב באופן רשמי כטווח הנמצא בנורמה, עלולים לסבול מסימפטומים של מחסור כמו נימול בידיים וברגליים, פצעים בפה, בעיית שיווי משקל ואובדן זיכרון. אז הסתכלו בעיון בכמות ה־12B שלכם, בעיקר אם חציתם את גיל 50, או אם אתם נוטלים תרופות נגד צרבת או סוכרת.
- ויטמינים כ"תרופה" לניוון מאקולרי גילי: מולטי ויטמין ייעודי המכיל ויטמין C, ויטמין E, בטא קרוטן, סלניום ועוד – יכול למנוע הידרדרות של בעיית העיניים הידועה בשם ניוון מאקולרי גילי.