כולנו אוהבים המבורגר טוב ועסיסי, ומהיום אפשר להפסיק לאכול אותו – בין אם מדובר בגרסה הבשרית או הצמחונית – בחוץ.

הכנת המבורגר ביתי עדיפה על אכילת המוצר המעובד ורווי השומן היקר בחוץ. אתם יודעים בדיוק איזה בשר אתם מכניסים ללחמנייה, אתם יודעים כמה מלח ושמן יש שם, אתם מחליטים אם לאפות לחמניות מקמח מלא, עתירות סיבים ונטולות שומן טראנס. אפשר גם להוסיף כמה פרוסות מלפפון חמוץ בכבישה ביתית, חסה פריכה ופרוסות עגבניה, ולהפוך את הארוחה לעשירה יותר בסיבים, ברזל וויטמין B12.

אם ברצונכם לוודא שהברזל במנה זו ייספג בצורה יעילה יותר, הגישו לימונדה טריה וצוננת או פלפל אדום חתוך גס. ויטמין C מייעל את ספיגת הברזל.

לצמחוניים יש מתכון מעניין, מזין וטעים שלא מכיל סויה או קטניות, ומומלץ בחום גם לקרניבורים.

המבורגר ביתי

המרכיבים (5 מנות, 185 קלוריות למנה)

  • 500 גרם בשר בקר טחון טרי דל שומן
  • 2 כפיות קטשופ
  • 2 כפיות רוטב ווסטרשייר (כדאי להחזיק בבית!)
  • 1 כפית חרדל חלק (או גרגרים, אם אוהבים)
  • מלח ופלפל (אם רוצים)
  • 1 כפית שמן קנולה

ההכנה

1. מערבבים את כל המצרכים בקערה ושמים עם כף היד את הבשר המתובל.

2. מחלקים לחמישה חלקים, 100 גרם לקציצה, מטיחים בחוזקה את הקציצות בין שתי כפות הידיים או על גבי שיש נקי עד שהבשר "נקשר".

3. יוצרים מכל קציצה צורת כדור פחוס ומכסים ביריעת ניילון. מרדדים עם מערוך את הכדור ליצירת המבורגר שטוח ואחיד. הבשר יתכווץ בצלייה ב-20% בערך בקוטר ויוסיף אותם לגובה, אז הכינו מראש קציצה שטוחה ורחבה. נוח להשאיר כל קציצה על גבי פיסת הניילון כך שמרימים אותן לצלייה על גבי הניילון, הניילון נשאר ביד ואילו ההמבורגר עובר למחבת בצורה אלגנטית.

4. מלטפים את פני הקציצות בשמן, מחממים מחבת גריל (רצוי עם פסי צלייה) על אש גבוהה מאוד. צולים את הקציצות תוך הידוקן למחבת עם מרית, הופכים רק לאחר ההשחמה על מנת שלא יתפרקו, מכינים לפי דרגת עשייה הרצויה (קפיצי למגע= עשוי לחלוטין, רכות מסוימת= עשוי למחצה).

___________________________________________________________________________________________________________

המבורגר צמחוני מאגוזים ושיבולת שועל

רכיבים (6 מנות, 256 קלוריות למנה)

  • 1 בצל בינוני
  • 1 כוס של אגוזי מלך, קשיו ושקדים (תערובת או רק אחד מהם)
  • 1 כוס שיבולת שועל משוטחת (הסוג העבה, הגס)
  • 2 כפות רסק עגבניות
  • 1 ביצה
  • 1 כפית אבקת פטריות ביתית (או כל תערובת תבלינים אהובה אחרת)
  • מלח ופלפל שחור טחון טרי
  • 1 כפית שמן קוקוס בכבישה קרה או שמן קנולה לטיגון

ההכנה

1. במעבד מזון קטן קוצצים את הבצל, לא דק מדי.

2. מוסיפים לבצל את האגוזים ומפעילים שוב.לאחר שהאגוזים קוצצו מוסיפים את שאר החומרים ומעבדים יחדיו עד יצירת עיסה לא קצוצה מדי, רק לאחד את החומרים.

3. מרפדים קערית קטנה בניילון נצמד ודוחסים לתוכה שתי כפות תערובת, מוציאים את הניילון ומועכים מעט את התערובת ליצירת המבורגר שטוח ועגול.

4. מטגנים את ההמבורגרים בכפית שמן עד יצירת קרום שחום ופריך. ניתן למרוח את השמן על הקציצה ולאפות ב-200 מעלות.

5. ניתן להקפיא לפני הטיגון, לשימוש עתידי.

____________________________________________________________________________________________

לחמניות המבורגר

מרכיבים

  • 500 גרם קמח חיטה מלא (רצוי של "מנחת הארץ", לתוצאה אוורירית יותר אפשר להמיר מחצית הקמח המלא בקמח לבן)
  • 1 כף גלוטן (משפר אפייה)
  • 1 כף שמרים יבשים
  • 1 כף סוכר חום
  • 1 כפית מלח
  • 1 ביצה
  • 2 כפות שמן כלשהו
  • ¼ 1 כוסות מים פושרים

ההכנה

1. שמים את כל המצרכים בקערת המיקסר, לשים בצק גמיש במשך 8-10 דקות, מוסיפים מעט מים או קמח לפי הצורך.

2. מכסים את הקערה ומניחים שעה עד שעתיים לתפיחה (תלוי בטמפרטורה).

3. מוציאים את הבצק מהקערה ומרדדים ליריעה בעובי 3 ס"מ, קורצים עיגולים בקוטר 9 ס"מ, מניחים על-גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים 30 דקות.

4. מחממים תנור ל-190 מעלות, אופים את הלחמניות עד הזהבה, כ-20 דקות.

5. מוציאים את הלחמניות מהתנור ומכסים אותן במגבת מטבח נקייה. הכיסוי יבטיח קרום רך, כמו שלחמניית המבורגר צריכה להיות.

6. ניתן להקפיא לאחר האפייה.