הנה דילמה שמטרידה כל אישה בת ארבעים ומשהו שעושה דיאטה: פנים או הישבן? ובמילים מפורשות: איך ייראה העור אחרי הדיאטה, ומתי להפסיק אותה כדי שהפנים לא "ייפלו"? מתברר שיש מה לעשות למען העור תוך כדי תהליך הירידה במשקל, ואפילו מומלץ להתחיל לטפל בו מייד כשמתחילים את הדיאטה, ולא לאחר ירידה של כמה קילוגרמים.
עוד על תזונה ודיאטה :
- מה לאכול כדי להיות טוב יותר?
מה קורה לעור בתהליך ההרזיה?
אפשר לדמות את העור לאריג המורכב מסיבים. מתיחה שלו (כשעולים במשקל, או כשהבטן תופחת בזמן ההיריון) מותחת את הסיבים, ואז העור נראה חלק ויפה. הבעיה היא שכשיורדים במשקל (או כשהבטן חוזרת לקדמותה לאחר הלידה), נותרות בעור עקבות בדמות סימני מתיחה. היות שהיווצרותם של הסימנים תלויה בגורמים רבים, יש מי שאצל הם לא יופיעו בכלל, ויש אחרות שאצלן הם יופיעו במקומות שונים בגוף. אלא שמתיחה ורפיון קורים לא רק בגוף: גם עור הפנים עובר תהליך של מתיחה עם העלייה במשקל, אבל שם, לאחר הירידה, יש סיכוי גדול יותר לקמטים ולתחושה של "נפילה".
במה תלויה הופעתם של סימני המתיחה והקמטים בפנים? קודם כל בגנטיקה. כמו בכל תחום אחר בחיים, אם הצטיידתם בהורים בעלי עור מצוין יש סיכוי סביר שעורכם יסבול פחות מסימנים וקמטים. גם הפיגמנטציה חשובה – בעור כהה יופיעו בדרך כלל יותר סימנים וקמטים בהשוואה לאחיו החיוור.
חוץ מאלה ישנו מרכיב הגיל. עור מבוגר מכיל פחות סיבי אלסטין וקולגן (שהם חומרים המצויים ברקמות התת-עוריות ותורמים למאה המלא והמתוח של העור) ולכן הוא אלסטי פחות ומתקמט יותר.
מה אפשר לעשות?
ראשית חשוב להבין שהעור שלנו אמנם אוהב מאוד טיפולים חיצוניים, אבל כל קרם או חומר אחר, משובח ככל שיהיה, הנמרח על העור, חודר רק לשכבות העליונות שלנו. טיפוח אמיתי של העור בא דווקא מבפנים – ממזונות ומתוספי מזון שיגיעו לתאי העור עם זרם הדם, ייכנסו לתוך התאים ויהפכו אותם לגמישים ולאלסטיים.
1. אל תמהרו לשום מקום
רבות נאמר על חסרונותיהן של דיאטות הכאסח, אבל בכל מה שקשור לעור העניין קריטי ממש. ככל שהירידה תהיה מהירה יותר, כך הסיכוי לסימני מתיחה וקמטים גדול יותר, ועם העלייה בגיל המהירות מן השטן ממש! קצב ירידה מתון, של חצי קילו – קילו בשבוע, ולעיתים אף פחות, יאפשר לעור להתרגל לאט למצב החדש.
2. שתו מים
שתייה של 12 כוסות ביום לפחות תשמור על אלסטיות העור. עור ששותה לרוויה מתקמט פחות ונראה טוב הרבה יותר. הכי כדאי לשתות מים וחליטות צמחים. אחריהם העדיפו משקאות דיאט, קפה ותה.
3. התרחקו ממחמצנים (אוקסידנטים)
בנוסף לכל שאר הנזקים שהם גורמים, פוגעים האוקסידנטים גם בקרומי תאי העור. הם גורמים להזדקנות מוקדמת של התא, חושפים אותו למחלות, הופכים אותו לשביר יותר, וכך גורמים להזדקנות מהירה של העור ולהתקמטותו. המחמצנים נמצאים בעשן הנפלט מתעשייה, ממכוניות ומסיגריות; בחומרי הדברה; בקרינת שמש וגם במזונות מעושנים (דגים, בשרים וגבינות); במזונות העשויים על האש, מזונות המכילים שומן צמחי מוקשה, בשרים מעובדים, מזון מטוגן, צבעי מאכל וחומרים משמרים.
4. אכלו ירוק
לפי הרפואה הסינית, המזונות הירוקים תורמים לרענון העור. הם משפרים את האלסטיות שלו ומאפשרים לנוגד החמצון החשוב הכלורופיל להקטין את נזקי החמצון. כל ירוק יתאים: ירקות ופירות ירוקים, עלים, עשבי תיבול, צמחי חליטה ונבטים.
5. הוסיפו ויטמין E לתפריט
ויטמין E הוא הוויטמין של העור. הוא מגן עליו ממחמצנים, משפר את גמישותו ואת האלסטיות שלו. כל קרם טיפוח שמכבד את עצמו מכיל ויטמין E, ותוספת שלו חשובה יותר עם העלייה בגיל, מפני שאז העור הופך דק ויבש יותר.
עשרה שקדים קלופים, או חמישה אגוזים מכל סוג (רצוי לא קלויים), או שתי כפות נבט חיטה שמוסיפים ליוגורט, או כף שמן חריע בסלט מדי יום יעשו עבודה מצוינת.
רצוי לקנות שמנים מכבישה קרה ולצרוך אותם כשהם טריים, לא לאחר בישול או חימום. מי שרוצה מינונים מעט יותר גבוהים יכול לבחור בכמוסות שמן נבט חיטה (אחת ליום), או בוויטמין E בצורתו השומנית, אך לא ליטול יותר מ-100 מ"ג, אחת ליום או ליומיים. בכל מקרה של נטילת תוסף רצוי להתייעץ עם דיאטנית.
6. קחו גם ויטמין C
מבין נוגדי החמצון ויטמין C הוא אחד החשובים בהשפעה על העור, מכיוון שהוא מסיס במים ופנים תא העור הוא ברובו נוזלי. בניית הקולגן והאלסטין שמונעים את "נפילת" העור תלויים באספקה תקינה של ויטמין C, וככל נוגד חמצון אחר הוא גם מגן על העור מנזקי השמש וזיהום האוויר. מומלץ לכלול בתפריט היומי תפוז או שתי קלמנטינות, או שלוש עגבניות, או שני קיווי, או גויאבה, או כוס תות שדה, או פלפל אדום גדול.
7. צרפו למאמץ חומצת שומן גמה-לינולנית
חומצת השומן הייחודית הזו, השייכת למשפחת חומצות השומן מסוג אומגה 3, היא לוחמת אמיצה בשדה העור. היא מעורבת בבניית קרומי תאים בכלל ותאי עור בפרט, הופכת את תאי העור לאלסטיים יותר ומחזקת את קרומי התא (דבר שהופך אותם לשבירים פחות ולכן למתקמטים פחות).
חומצה גמה-לינולנית מצויה במזון בכמויות קטנות מאוד, בעיקר בזרעי פשתן שאותם ניתן לאכול (חשוב לטחון או לקנות טחון, מכיוון שקליפת זרעי הפשתן לא מתעכלת במערכת העיכול, ואכילת זרעים שאינם טחונים לא תביא לאפקט המיטיב). כדאי לטחון כמות קטנה בכל פעם ולשמור את הזרעים הטחונים במקרר, מכיוון שהחומצה מתחמצנת בקלות. הכמות המומלצת היא כף או שתיים ביום, שאותן ניתן להוסיף לדייסה, ליוגורט, לסלט או למרק.
דרך אחרת ליהנות מיתרונותיה של החומצה הגמה-לינולנית היא ליטול מדי יום כמוסה המכילה שמן נר הלילה, שמן זרעי פטל שמחור או שמן בורגו – שלושתם צמחים המכילים אותה.
8. כדאי להוסיף לתפריט גם חומצות שומן בלתי רוויות
שומן בלתי רווי, המשתלב בקלות בתפריט שלנו, יתרום חומצות שגם הן תורמות לאלסטיות של העור ולעמידותו לשינויים הנובעים מהדיאטה. קל מאוד להוסיף לתפריט כף של שמן זית או שמן חמניות, או שמן אגוזים, או שמן תירס, או רבע אבוקדו, או שתי כפות טחינה. גם כאן מומלץ להשתמש בשמנים מכבישה קרה ולצרוך אותם לא לאחר חימום.
מי שרוצה להוסיף מריחה חיצונית מוזמן לפתוח כמוסה של שמן נבט חיטה, או שמן נר הלילה, או ויטמין E אחת לשבוע, ולמרוח באזורים שנראים מועדים לסימני מתיחה או קמטים. אם ניתן, כדאי להשהות את השמן על העור עד לספיגתו המוחלטת.
מוצר טבעי מצוין נוסף הוא חמאת שיאה. קרמים טבעיים רבים מכילים את החמאה שמקורה באגוז אפריקאי. היא עשירה מאוד ומכילה חומצות שומן בלתי רוויות הנספגות היטב בעור.
- ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא