"מתוק הוא טעם החיים", שר יגאל בשן, ובכך קלע לטעמו של כל מי מאיתנו שניסה להתמיד בדיאטה, ונפל דווקא בקינוחים. מתוקים בדרך כלל עשירים יותר בסוכרים ושומנים; אלה בתורם מספקים לנו אנרגיה, ולכן למשיכה הבלתי נמנעת שלנו למתוק יש גם "תכנות" אבולוציוני. גם אם איננו יכולים לוותר על המתוק, ולא משנה כמה נרצה לרדת במשקל או לשמור על משקל תקין, הרי שהבשורה הטובה היא שאנחנו לא חייבים לוותר עליו כלל. יש מספיק חלופות מתוקות לשמור איתן על המשקל.
למה כן חשוב לצרוך סוכרים?
כשאנו שומעים את המילה "סוכרים", מייד עולה המחשבה להימנע ממנה בכל מחיר. אולם יש לקחת בחשבון שכל הפחמימות שאנו
אוכלים, הן הפשוטות והן המורכבות, הן בסופו של דבר סוכרים. יש אמנם הבדל בין סוכר פשוט לסוכר מורכב מבחינת תהליכי עיכול ומהירות הפירוק והספיגה בגוף, אך התוצאה הסופית זהה: עלייה של רמות הסוכר בדם, ועקב כך עלייה גם ברמות האנרגיה. לכך מצטרף כמובן שחרור ההורמון סרטונין, ההורמון האחראי על "הרגשה טובה", שרמתו עולה בכל פעם שאנחנו אוכלים פחמימות (כלומר, סוכרים).
זאת ועוד: זכרו שבמהלך הדיאטה, יש צרכים נפשיים שיש לענות עליהם. מניסיון אישי ומניסיוני עם מטופלים, אלה המחליטים להימנע ממאכל אהוב זה אחר באופן גורף, יישברו בסוף ולא יצליחו להתמיד בדיאטה שגזרו על עצמם. בקרב דיאטנים יש מודעות לכך שאין כל צורך "להעניש" מישהו בגלל שהחליט לרדת במשקל, ושיש מקום לענות על הצורך הנפשי גם בתהליך של דיאטה. אז כן, מותר לאכול מתוק, גם כאשר עושים דיאטה שמטרתה ירידה במשקל.
איך משלבים מתוק ונשארים רזים
הרשו לעצמכם להתפנק:תכננו את יומכם כך שמשהו מתוק ייכלל בתוכנית התזונתית. אם תרשו לעצמכם משהו מתוק כחלק מהתפריט היומיומי, סביר מאוד שלא יעלה בכם הצורך "לגנוב" בסתר משהו מתוק. אם לדוגמה הקצבתם לעצמכם תפריט של 1,200 קלוריות, כללו בתפריט זה חטיף או מאכל מתוק של עד 100 קלוריות.
זהו את "נקודות החולשה היומיות: שימו לב ל"מועד המתוק" שלכם. האם אתם חושקים במתוק דווקא עם הקפה של ארבע אחר הצהריים, או שמא החשק משתלט עליכם בשעות הערב, כפינוק וכפיצוי על יום ארוך ומעייף? זהו את הרגע ביום שבו אתם רוצים משהו מתוק, ועד מהרה תגלו שאתם יותר בשליטה על מה שאתם מכניסים לפה. כעת, אתם יכולים לשלב את החטיף המתוק שלכם בדיוק בנקודות שבהן יש בו צורך.
המתוק הוא חלק מהתפריט, ולא התפריט עצמו:חטיפים וממתקים אמנם מכילים כמויות גבוהות של קלוריות (אנרגיה) אך לרוב ערכם התזונתי דל, והם אינם מכילים כמויות מספקת של חלבונים. תמיד העדיפו "אוכל אמיתי" במהלך היום ולא חטיפים. השאירו את אלה כפינוק ובונוס במהלך היום, ונצלו אותם ככאלה.
זהו תחושות רעב ושובע:ככל שהולך וגובר השפע הקיים בעולמנו, גוברת גם זמינות המזון. פרסומות שונות מבטיחות לנו מגוון של תחושות אם נאכל דברים מסוימים, מאושר וסיפוק ועד עוצמה וכוח וגזרה נכונה. התוצאה היא שרבים מאיתנו איבדו את מנגנון התחושה הבסיסי שמאותת לנו מתי אנחנו רעבים ומתי אנחנו שבעים. אם נלמד מחדש לזהות את הצורך הפיזיולוגי הבסיסי שלנו, נדע בדיוק מתי הרצון לאכול הוא אמיתי או מלאכותי ורגשי. נוכל לשלוט טוב יותר על צריכת המזון שלנו, וכך גם נדע לזהות מהיכן מגיע הצורך שלנו במתוק. אני מודה: זוהי עצה קשה ליישום ועל מנת להצליח בה, עליכם להזכיר לעצמכם כל העת: האם מה שאני אוכל עכשיו הוא תוצאה של רעב, או שמא אני מספק צורך אחר?
10 גרסאות בריאות יותר למתוקים
לפניכם עשר רעיונות לחטיפים מתוקים ובריאים שמכילים לא יותר מ-100-120 קלוריות.
- 4 ביסקוויטים מתוקים
- יוגורט 0% שומן + 1 כף גרנולה
- 2 משמשים מיובשים
- פרוסת לחם קל עם כפית ריבה או דבש
- פרי טרי, עם דגש על פירות מרובי סיבים כמו אגסים ותפוחים
- שקית של חטיף תפוחי עץ מיובשים
- יוגורט 0% שומן + 1/2 פרי חתוך
- חטיף חלווה דיאט
- 4 קוביות שוקולד מריר
- חטיף שוקולד פרה 92 קלוריות
עוד טיפים לשמירה על הגזרה בסופרים קלוריות