שוב הסתפקתם בארוחת ערב חטופה מול מסך הטלוויזיה? חבל. מחקר שבדק את החשיבות של ארוחות משפחתיות מצא כי הן משפרות את התזונה של הילד, מפחיתות את הסיכון להשמנת ילדים ומעודדות התנהגויות אכילה בריאות.
>> לכתבות נוספות בנושאי אורח חיים בריא היכנסו למדור הסוף לנשנושים
החוקרים מאוניברסיטת Illinois בדקו את ההשפעות שיש לשלוש ארוחות משפחתיות או יותר בשבוע, על משקל הילדים, אחוזי השומן שלהם, בריאות תזונתית, והפרעות אכילה.
התוצאות הראו כי ילדים ובני נוער שחולקים לפחות 3 ארוחות משפחתיות בשבוע הם בעלי סיכוי גבוה יותר להיות במשקל תקין ובעלי סבירות נמוכה יותר לסבול מהפרעות באכילה (סימן מקדים להפרעות אכילה פוטנציאליות), מאשר אלו שאכלו עם משפחתם בתדירות נמוכה יותר.
לאכילה משותפת בבית יש משמעות גדולה מאוד בפיתוח הרגלי האכילה של הילדים. הילדים נחשפים לסוגי מזונות שונים, טעמים, ומרקמים. ותוך כדי כך מפתחים הרגלי אכילה בריאים שיעזרו להם לשמור על בריאותם במהלך חייהם. בנוסף לארוחות משפחתיות ישנה השפעה פסיכולוגית גדולה על התפיסה המשפחתית של הילד, ההבנה על מקומו בתא המשפחתי, ותחושת השייכות שלו.
איך תעשו את זה בבית?
החליטו ובצעו - אם החלטתם שמעתה והלאה תקיימו ארוחות משפחתיות, עליכם לעמוד מאחורי ההחלטה. אין וויתורים בדרך. אם ילדיכם קטנים, סביר שלא תהיה בעיה. עם בני נוער עלולה להיווצר בעיה, כיוון שהחלטה כזו משנה את סדר יומם, ועלולה לגרור התנגדות עזה.
ידעו את כל בני המשפחה - הודיעו לילדים על כך שאתם מתכננים ארוחה משפחתית מבעוד מועד. אל תצפו שהם יגיבו התלהבות גדולה. בני נוער יכולים לפרש את ארוחה משפחתית כעונש, ועל כן יש לגרום לכך שהארוחה תהיה זמן איכות והנאה בעבור כל המשתתפים.
היו עקביים בהחלטתכם לקיום הארוחות המשפחתיות, ואל תוותרו. כל המשפחה צריכה להשתתף בארוחה, גם אם ההחלטה חדשה ולא מתקבלת בחיוב בשלב הראשון.
שתפו את כולם בהכנות- ארוחה משפחתית היא לא עונש לאף אחד, גם לא להורים. שתפו את כל בני הבית בהכנות לארוח, כולל הילדים הקטנים. עריכת השולחן, שטיפת וחיתוך ירקות, ואפילו פינוי ושטיפת הכלים בסיום הארוחה.
הקפידו על תפריט מגוון ובריא - ארוחה משפחתית היא בהחלט זמן ליצור הרגלי אכילה נכונים אצל הילדים. הקפידו על כך שהמזון המוגש בארוחה יהיה מגוון. הקפידו לחתוך סלט או ירקות בכל ארוחה. הכינו אוכל שנראה מזמין ומגרה. גוונו ברכיבי המזון בארוחה עצמה, וגוונו בין הארוחות. כך הילדים ייחשפו לסוגי מזונות רבים וילמדו לאהוב אותם.
נסו לגרום לכך שמרבית הארוחות יוכנו בבית ויהיו מזינות. אין בעיה לאכול גם אוכל מוכן מדי פעם, אך אל לנו ליצור הרגל של אכילת מזון מתועש, שכמעט ולא תורם תזונתית ובריאותית.
אל תאפשרו רכבת למטבח- ארוחה משפחתית הינה זמן איכות. הקפידו על כך שכל בני הבית מתיישבים לשולחן ביחד, וכמובן מתחילים לאכול ביחד. אל תאפשרו מצב של תחנת רכבת, שבו כל אחד אוכל מה שבא לו בזמן שלו. זה הזמן לחלוק חוויות, ללמוד מה עבר על ילדכם במהלך היום, ולבלות יחד.
התנתקו מהפרעות חיצוניות- כבו סלולרים וטלוויזיות. אל תאפשרו לילדים להביא משחקי מחשב איתם, ואל תתעסקו בענייני עבודה וקריאת עיתונים ליד שולחן האוכל. זהו זמן האיכות שלכם עם ילדיכם, ואין מקום להפרעות חיצוניות.
אל תתעסקו בטרדות היום - הארוחה המשפחתית היא בהחלט לא הזמן שלכם לצעוק או להעיר לילדים. זה אינו המקום לשיחות על ציונים, ביה"ס והתנהגות לא נאותה. ארוחה משפחתית היא המקום לשמוע ולהקשיב לילדים. צרו אווירה נעימה, כי כך תגרמו לילדים עצמם לרצות ולקיים ארוחות משפחתיות.