את חלון חדר השינה שלי ושל אחי תמיר הסתיר עץ אבוקדו. העץ כבר היה נטוע בחצר כשהורי קנו את הבית, ולשניהם היו הרבה ציפיות ממנו. הם קיוו שביום מן הימים העץ יתחיל להניב פירות שישמחו את כל המשפחה – ובעיקר את אמא, שאהבה מאוד לאכול ירקות. אני לא ידעתי איך נראה פרי האבוקדו, אבל כל יום הצצתי דרך החלון הפתוח אל ענפי העץ שצמח והלך, ועם הזמן חסם את כל החלון.

יום אחד זה קרה: אמא הכריזה בקולות צהלה שראתה אבוקדו על אחד הענפים. אבא בדק מיד והוחלט לחכות עד שהפרי יגדל ויבשיל דיו. כל יום היו אבא או אמא יוצאים אל החצר לבדוק את הפרי הבודד, שגדל והלך והפך לאבוקדו ענק. ביום הנכון ניגש אבא עם מזמרה וגזם את האבוקדו המפואר מהענף. אמא אמרה שאף פעם לא ראתה אבוקדו כזה גדול ואבא אמר שזה סימן טוב ושבשנה הבאה בטוח יהיו יותר פירות.

אמא חתכה את האבוקדו ל-4, טיפטפה עליו מיץ לימון ובמשך כמה ימים היתה חותכת ממנו קוביות ומצרפת לסלט הטרי.

מאז היו ההורים בודקים את עץ האבוקדו בכל כמה ימים. "אם היה פרי פעם אחת, בטוח יהיה שוב", אמרה אמא ואבא הסכים. אבל השנים חלפו והעץ הגדול והירוק לא הניב עוד פירות ונשאר רק הזיכרון הטעים.

עד היום, בכל פעם שאני מכינה סלט עם אבוקדו (כמו סלט הטונה שבהמשך) אני נזכרת בעץ.

פעם אחת וזהו. עץ האבוקדו בחצר בית ילדותה של אסנת
פעם אחת וזהו. עץ האבוקדו בחצר בית ילדותה של אסנת

מוס טונה

מתכון של לאה קנטרג'י מחיפה.

אם רוצים להכין את המוס בגרסה פרווה, מוסיפים במקום השמנת החמוצה עוד 3 כפות מיונז.

מרכיבים

6 מנות

  • 1 שקית (14 גרם) ג'לטין
  • 1 כוס (240 מ"ל) מים
  • 2 קופסאות טונה בשמן מסוננות מנוזלים
  • 1 בצל קטן קצוץ
  • 3 כפות שמיר קצוץ
  • 2/3 כוס (150 גרם) מיונז
  • 1 מכל (200 גרם) שמנת חמוצה
  • 1/3 כוס (75 גרם) קטשופ
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 1/2 עד 1 כפית מלח
  • כמה טיפות טבסקו

אופן ההכנה
  1. ממיסים את הג'לטין במים ומניחים בצד ל-10 דקות.
  2. שמים במעבד המזון את הטונה, הבצל הקצוץ והשמיר, וטוחנים כ-20 שניות מוסיפים את שאר המרכיבים וטוחנים כ-20 שניות נוספות
  3. מוסיפים את הג'לטין ומעבדים כ-20 שניות נוספות, עד שמתקבל ממרח חלק.
  4. יוצקים לכלי הגשה מתאים, מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר ל-4 שעות לפחות.

סלט טונה עם אבוקדו

סלט טונה עם אבוקדו (צילום: אסנת לסטר)
סלט טונה עם אבוקדו (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של לאה וסמן מנשר.

מרכיבים
  • 2 קופסאות טונה בשמן, מסוננות חלקית מהנוזלים
  • 1 בצל אדום קצוץ
  • כוס עלי כוסברה או פטרוזיליה, קצוצים
  • 1 אבוקדו חתוך לקוביות
  • 1 פלפל אדום קצוץ (אפשר להשתמש בפלפל כבוש)
  • מיץ מלימון שלם
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה
  1. מערבבים היטב את כל המרכיבים.
  2. מגישים עם פרוסות לחם.

סלט טונה עם אורז

סלט טונה עם אורז (צילום: אסנת לסטר)
סלט טונה עם אורז (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של לאה קנטרג'י מחיפה.

מרכיבים
  1. 3 קופסאות טונה בשמן, מסוננות מנוזלים
  2. 1/4 כוס (60 מ"ל) אורז מבושל
  3. 3 כפות מלאות מיונז
  4. 5 ביצים קשות, חתוכות לקוביות
  5. 5 מלפפונים חמוצים בינוניים, חתוכים לקוביות
  6. 3 כפות מיץ לימון
  7. מלח
  8. פלפל שחור טחון

אופן ההכנה
  1. מערבבים את הטונה עם האורז.
  2. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים בעדינות.

קציצות טונה ברוטב עגבניות חריף

קציצות טונה ברוטב עגבניות חריף (צילום: אסנת לסטר)
קציצות טונה ברוטב עגבניות חריף (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אילנה מדו מטבריה.

מרכיבים

כ-6 מנות

לקציצות
  • 4 קופסאות טונה בשמן, מסוננות מהנוזלים
  • 1 בצל חתוך לקוביות גדולות
  • עלים קצוצים מ-1 צרור כוסברה
  • 1 ביצה
  • 4 כפות קמח מצה או פירורי לחם
  • 1 כף מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כף כמון
  • שמן לטיגון הקציצות

לרוטב
  • 10 עגבניות קלופות, מגוררות או מרוסקות
  • 1 פלפל ירוק חריף פרוס
  • שיניים קלופות מראש שום שלם
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן
  • 1 כפית מלאה מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כף פפריקה מתוקה
  • 1 כפית פפריקה חריפה
  • 2 כפיות סוכר

אופן ההכנה
  1. הקציצות: טוחנים יחד במטחנת בשר את הטונה, הבצל והכוסברה.
  2. מוסיפים לתערובת את הביצה, קמח המצה והתבלינים, ומערבבים היטב. מכסים את הקערה ומכניסים למקרר לחצי שעה לפחות.
  3. הרוטב: שמים בסיר את העגבניות המרוסקות, הפלפל החריף, שיני השום הקלופות והשמן. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש לקטנה ומבשלים כ-45 דקות כשהסיר מכוסה חלקית. מדי פעם מערבבים.
  4. מוסיפים את התבלינים ומבשלים כ-15 דקות נוספות, עד שהרוטב מסמיך.
  5. יוצרים קציצות מתערובת הטונה. מטגנים בשמן חם על אש בינונית עד להזהבה יפה משני הצדדים.
  6. מוסיפים את הקציצות לסיר הרוטב ומבשלים יחד 3-2 דקות.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע