באחד הביקורים שלה בארץ הביאה לנו סבתא פרידל שטראוס משוויץ "מחבת פלא". הפלא היה חריצים קטנים בתחתית המחבת, שניקזו את השומן בזמן הטיגון – כך שהתקבלו מאכלים פחות שומניים. מאותו יום המחבת הזאת כמעט שלא ירדה מהגז ושימשה אותנו לטיגון המון מאכלים, אבל בעיקר עוף.

אמא הכינה במחבת השוויצרית כרעי עוף או חזה עוף ויצאה לעבודה בתל אביב. אבא, שתמיד חזר הביתה לפני אמא, טיגן לנו במחבת נתחי עוף שונים. אני זוכרת את הפסים שהמחבת השאירה על נתחי העוף, ובמיוחד על החזה.

כשאני מסתכלת בתמונה שבה אבא מכין לנו באטיות האופיינית לו חזה עוף או כרעיים במחבת השרופה, אני מרגישה את תשומת הלב והאהבה שהוא השקיע עבורנו, שם במטבח הקטן בבית שבנתניה.

לא ירדה מהכיריים. אביה של אסנת עם מחבת הפלא השוויצרית
לא ירדה מהכיריים. אביה של אסנת עם מחבת הפלא השוויצרית

חזה עוף עם תפוחי אדמה ואורז

מתכון של צילה אליהו מעפולה.

מרכיבים

3 מנות

  • 2 בצלים גדולים קצוצים
  • שמן לטיגון
  • 1 חזה עוף שלם ("פרפר"), חתוך לקוביות
  • 3 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית פפריקה אדומה
  • 2 כוסות מים
  • 1 כוס (240 מ"ל) אורז

אופן ההכנה
  1. מחממים שמן במחבת עמוקה ומטגנים את הבצל עד להזהבה.
  2. מוסיפים למחבת את קוביות תפוחי האדמה ומטגנים עוד דקה, תוך ערבוב. מוסיפים את שאר המרכיבים, למעט האורז, ומערבבים בעדינות בעזרת שתי כפות גדולות, כמו שמערבבים סלט (כדי שתפוחי האדמה לא יתפרקו).
  3. מכסים ומבשלים על אש קטנה כ-30 דקות. מדי פעם בודקים אם יש בסיר מספיק נוזלים, ואם יש צורך מוסיפים 1/4 כוס מים.
  4. בינתיים מכינים את האורז: שמים אותו בסיר, מוסיפים 1.5 כוסות מים ומעט מלח, מכסים ומבשלים 20 דקות על אש נמוכה.
  5. ההגשה: מעבירים את האורז לצלחת הגשה גדולה ומסדרים עליו את תבשיל העוף ותפוחי האדמה.

חזה עוף ממולא אורז, פטריות וגזר

חזה עוף ממולא אורז, פטריות וגזר (צילום: אסנת לסטר)
חזה עוף ממולא אורז, פטריות וגזר (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מרתה ויסינגר מעפולה.

מרכיבים

כ-12 יחידות

  • 1/2 1 ק"ג חזה עוף חתוך לשניצלים

למרינדה
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן זית
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) רוטב סויה
  • 1 כוס גדושה פטרוזיליה קצוצה
  • 1 כפית אורגנו יבש
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • קורט מלח
  • 1 כפית שום גבישי
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 4 כפות סילאן
  • כמה טיפות רוטב טבסקו

למילוי
  • 1 בצל גדול, קצוץ
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן
  • 1 כוס (240 מ"ל) אורז, שטוף ומסונן היטב
  • 1 כוס (240 מ"ל) פטריות חתוכות – טריות או מסוננות מקופסת שימורים
  • 3-2 גזרים מגוררים

אופן ההכנה
  1. מערבבים את כל מרכיבי המרינדה ומורחים בה את נתחי חזה העוף. מניחים בקערה, יוצקים מעל את יתרת המרינדה ומכסים בניילון נצמד. מניחים במקרר לשעה.
  2. המילוי: מחממים את השמן בסיר בינוני מוסיפים את הבצל ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים את האורז ומטגנים עוד דקה. מוסיפים את הפטריות ואת הגזר ומטגנים כ-2 דקות נוספות. מוסיפים 2 כוסות מים, מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים עוד 14-12 דקות, עד שהמים נספגים באורז.
  3. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  4. מניחים נתח חזה עוף על משטח העבודה. שמים בסמוך לאחד מהקצוות שלו כף גדושה מהמילוי מהמילוי ומגלגלים לגלילה. חוזרים על הפעולה עם יתרת החזות והמילוי.
  5. מסדרים את גלילות חזה העוף בצפיפות בתבנית (מניחים אותם כשה"תפר" פונה כלפי מטה, כדי שלא ייפתחו).
  6. מוסיפים למרינדה שנותרה בקערה 1/2 כוס מים ויוצקים אותה על גלילות חזה העוף.
  7. מכסים היטב בנייר אלומיניום ואופים 40 דקות. לקראת סיום האפייה מורידים את נייר האלומיניום כדי שגלילי העוף ישחימו מעט.

חזה עוף במרינדה עם תפוחי אדמה

חזה עוף במרינדה עם תפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר)
חזה עוף במרינדה עם תפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של עמיר אוחיון משקד.

מרכיבים

4 מנות

  • 2 חזות עוף שלמים (2 "פרפרים")
  • 2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות או לפרוסות

למרינדה
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 2 שיני שום כתושות
  • 4 כפות שמן זית
  • 2 כפות רוטב סויה
  • 2 כפות דבש

אופן ההכנה
  1. מערבבים את מרכיבי המרינדה בקערה. מוסיפים את נתחי חזה העוף והופכים אותם בקערה, כדי שיצופו היטב במרינדה. מכסים בניילון נצמד ומניחים במקרר ל-5-4 שעות. כדאי להפוך את העוף במרינדה 4-3 פעמים בזמן ההשריה, כדי שיספוג היטב את הטעמים.
  2. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
  3. יוצקים את המרינדה לתבנית (משאירים את נתחי העוף בקערה).
  4. מוסיפים לתבנית את תפוחי האדמה, מערבבים ומשטחים. אופים 20 דקות ומוציאים מהתנור (אך לא מכבים אותו).
  5. מניחים על התבנית רשת ומניחים עליה את נתחי העוף. מחזירים לתנור ואופים כ-20 דקות, עד שהעוף מוכן (כדאי להפוך אותו באמצע זמן האפייה, כדי שייצלה באופן אחיד).

חזה עוף עם אורז ופטריות

חזה עוף עם אורז ופטריות (צילום: אסנת לסטר)
חזה עוף עם אורז ופטריות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אבני יוסף מעפולה.

מרכיבים
  • 8-6 נתחי שניצל חזה עוף
  • לתיבול העוף: 1 כפית מלח מעורבבת עם 1/2 כפית פלפל שחור טחון ו-1 כף פפריקה מתוקה
  • שמן לטיגון
  • 1 כוס אורז
  • 2 כוסות מים
  • 1 כפית קארי
  • מלח
  • פלפל שחור טחון
  • 1 בצל קצוץ
  • 1 כוס (240 מ"ל) פטריות חתוכות – טריות או מסוננות מקופסת שימורים
  • 1 כף אבקת מרק עוף
  • 1 כוס מים

אופן ההכנה
  1. מתבלים את נתחי חזה העוף בתערובת התבלינים.
  2. מחממים שמן בסיר שטוח ומטגנים את האורז 2-1 דקות, תוך ערבוב. מוסיפים 2 כוסות מים ואת הקארי, מלח ופלפל ומערבבים. מביאים לרתיחה, מעבירים לאש קטנה ומבשלים 7 דקות.
  3. בינתיים מטגנים את הבצל והפטריות בשמן עד שהבצל מזהיב.
  4. מוסיפים את הבצל והפטריות לאורז ומערבבים.
  5. מוציאים מהסיר מחצית מכמות האורז. מניחים את נתחי העוף על האורז שנשאר בסיר ומכסים באורז שהוצאנו.
  6. מערבבים את אבקת המרק בכוס מים ויוצקים על האורז. מכסים את הסיר במגבת ומניחים עליה את המכסה. מבשלים 45 דקות על אש קטנה מאוד.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע