אחרי שגרו כמה שנים בשכירות החליטו הורי לקנות את הדירה הראשונה שלהם, ששכנה ברחוב אפרים 44 בנתניה. דירה של 2 חדרים קטנים, הול ומטבחון קטנטן - אבל אושר גדול: סוף סוף היתה להם דירה משלהם ואפילו חצר. בט"ו בשבט נטע אבא יחד עם ילדי הגן של אמא כמה עצים בחצר וגם שתל ורדים אדומים בגינה הקטנה ממש מתחת לחלון הסלון, שהיה גם חדר השינה של ההורים.

הייתי בת 6 או 7. באמצע החורף חליתי בגריפה: כאב גרון, חום גבוה וראש כבד, קשה לפקוח את העיניים. אמא סידרה לי מיטה על הספה בסלון, כי הייתי חייבת לפנות את החדר שבו ישנתי, שתפקד כגן ילדים – מקור הפרנסה של אמא שמתחיל לפעול מוקדם בכל בוקר.

לקראת הצהריים הגיע לביקור בית רופא המשפחה, ד"ר קסנר. נדמה היה לי שבגלל גובהו הוא היה מתכופף קמעה בעוברו בדלת. "תגיד", שאלתי אותו, "אתה יכול לגעת במנורה שתלויה מהתקרה?" הוא חייך, שלח את ידו אל המנורה ומיד פנה לבדוק אותי. שום דבר לא היה אכפת לי חוץ מהמקל הגדול שהוא הכניס לי לגרון וגרם לי לדמוע. "לגרון אני נותן כדורי מציצה", פסק הרופא וגם רשם.

ריח כדורי המציצה האדומים שנתן לי ד"ר קסנר רודף אותי עד היום. את הכדור הראשון לא יכולתי למצוץ וירקתי. אמא נכנסה להיסטריה והבנתי שאני בבעיה... בכל כמה שעות אמא נכנסה לחדר ונתנה לי כדור אדום. ברגע שהדלת נסגרה אחריה כשיצאה מהחדר קמתי אל החלון, דחפתי מעט את התריס קדימה והשלכתי את הכדור למטה, אל גינת הוורדים שאבא טיפח ממש מתחת לחלון.

ובכל זאת הבראתי.

באותו זמן הייתי בטוחה שאבא לא הבחין בנקודות האדומות שגדלו לו על הוורדים בגינה. היום אני כבר לא כל כך בטוחה בעניין.

במשפחה של אסנת הן גדלות לפעמים על שיחים. סוכריות מציצה (צילום: shutterstock)
במשפחה של אסנת הן גדלות לפעמים על שיחים. סוכריות מציצה (צילום: shutterstock)

עוגת פירות יבשים עם סולת ומיץ תפוזים

מתכון של אתי שבבו מארבל.

מרכיבים

תבנית בגודל 20X30 ס"מ

  • 4 ביצים
  • 1/2 1 כוסות (300 גרם) סוכר
  • 1 כוס (240 מ"ל) שמן
  • 1 כוס (240 מ"ל) מיץ תפוזים
  • 2 שקיות (20 גרם) סוכר וניל
  • 2 שקיות (20 גרם) אבקת אפייה
  • 1 כוס (200 גרם) סולת
  • 2 כוסות (280 גרם) קמח
  • 2 עד 1/2 2 כוסות (375-300 גרם) פירות יבשים ואגוזים, קצוצים גס

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. מקציפים את הביצים עם הסוכר, עד שמתקבלת תערובת תפוחה ובהירה. מוסיפים את השמן ומיץ התפוזים ומקציפים עד שהם נטמעים בתערובת.
  3. מנמיכים את מהירות המיקסר למינימום ומוסיפים בהדרגה את שאר המרכיבים, למעט הפירות היבשים, לפי הסדר שבו הם רשומים. מערבלים רק עד שמתקבל בצק אחיד, ולא יותר, כי עיבוד יתר יפגע במרקם העוגה.
  4. מוסיפים את הפירות היבשים ומערבבים בעדינות עם כף, עד שהם נטמעים בבצק.
  5. יוצקים לתבנית ואופים 45-40 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

עוגת פירות יבשים קלה להכנה

עוגת פירות יבשים קלה להכנה (צילום: אסנת לסטר)
עוגת פירות יבשים קלה להכנה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסתר חליוה מכרמיאל.

מרכיבים

תבנית אינגליש קייק

  • 2 ביצים גדולות או 3 קטנות
  • 1 כוס ועוד 2 כפות (120 גרם) סוכר
  • 1/3 1 כוסות (200 גרם) פירות יבשים, חתוכים לחתיכות קטנות
  • 2 כוסות (200 גר) אגוזים ושקדים
  • 1 כוס (140 גרם) קמח תופח

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-170 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. מקציפים את הביצים עם הסוכר, עד שמתקבלת תערובת תפוחה ובהירה.
  3. מוסיפים את הפירות היבשים ואת האגוזים והשקדים, ומערבבים עם כף.
  4. מוסיפים את הקמח בהדרגה, תוך בחישה. בוחשים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  5. שאר המצרכים בחלקים חלקים.
  6. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים כ-25 דקות, עד שהעוגה משחימה.
  7. מצננים וחותכים לפרוסות דקות מאוד.

עוגת פירות יבשים עם שרי

(עוגת יום ההולדת של יעל)

עוגת פירות יבשים עם שרי (צילום: אסנת לסטר)
עוגת פירות יבשים עם שרי (צילום: אסנת לסטר)

יעל רהט מטבעון נולדה בט"ו בשבט, ולכן זו היתה עוגת יום ההולדת שהכינה לה בכל שנה אמה, פאני דביר מקיבוץ מזרע.

מרכיבים

תבנית טבעת בקוטר 26 ס"מ

  • מחממים את התנור ל-160 מעלות. משמנים את התבנית.
  • 2 כוסות (300 גרם) פירות יבשים
  • 3 כפות שרי או ברנדי או ליקר שאוהבים
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 1/2 2 כוסות (250 גרם) פיצוחים – אגוזים, שקדים ופיסטוקים
  • 1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח תופח
  • 150 גרם חמאה רכה
  • 2 ביצים
  • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר

אופן ההכנה
  1. משרים את הפירות היבשים במשך 10 דקות במים רותחים. מסננים וחותכים.
  2. שמים את הפירות היבשים בקערה ומוסיפים להם את השרי, מיץ הלימון ו-2 כפות מים רותחים. משהים כ-10 דקות.
  3. מוסיפים לפירות היבשים את הפיצוחים והקמח מערבבים.
  4. מקציפים את החמאה עם הסוכר. מוסיפים את הביצים ומקציפים לתערובת אחידה. מוסיפים את הפירות היבשים ומערבבים עם כף רק עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  5. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים כ-45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

עוגת פירות יבשים עם שוקולד

עוגת פירות יבשים עם שוקולד (צילום: אסנת לסטר)
עוגת פירות יבשים עם שוקולד (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מיקי קונס מעפולה.

מרכיבים

תבנית אינגליש קייק

  • 2 ביצים
  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
  • 1/2 1 כוסות (150 גרם) אגוזי מלך
  • 1 כוס (150 גרם) פירות יבשים
  • 50 גרם שוקולד צ'יפס או שוקולד מריר חתוך גס
  • 1 כוס ועוד 2 כפות (160 גרם) קמח תופח

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. מקציפים את הביצים עם הסוכר, עד שמתקבלת תערובת תפוחה ובהירה.
  3. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים עם כף עד שמתקבלת תערובת אחידה. חשוב לערבב כמה שפחות, כדי לא לפגוע במרקם העוגה.
  4. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים כ-40 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
  5. מצננים וחותכים לפרוסות דקות.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע