לצביקה ולי יש מנהג להתקשר בכל ערב יום כיפור לאמו של צביקה, סבתא חנה. כשעדיין היינו זוג צעיר היא היתה שואלת אם אנחנו צמים והולכים לבית כנסת – והתשובה היתה חיובית.

אבל אחרי שהילדים נולדו והיה צריך לדאוג להם ולהאכיל אותם כבר לא הקפדנו על הצום. סבתא חנה הבינה אותנו ואמרה: "סבא אהרון ואני הולכים לבית הכנסת בשבילכם, וגם צמים וחושבים עליכם". זה אולי טיפשי, אבל תמיד הרגשנו הקלה כשהיא אמרה את זה. הצום והתפילה שלהם תמיד נעשו בכוונה כל כך גדולה, עד שהרגשנו "בטוחים" כשידענו שסבא אהרון וסבתא חנה עושים את כל המצוות גם בשבילנו.

השנים עברו, הילדים עזבו את הבית, סבא אהרון נפטר - וסבתא חנה בת ה-97 עדיין ממלאת כל מצווה, כמו אמא שלה לפניה. אנחנו עדיין מדברים איתה לפני כניסת החג, אבל בשנים האחרונות עלינו להסביר לה כל פעם מחדש שהצום מסוכן לאישה בגילה, ושאסור לה לוותר על בליעת הכדורים בזמן.

לסבתא חנה יש בקשה אחת מצביקה: שילך לבית הכנסת בשבילה, כדי שישלים עבורה את מה שהיא לא מסוגלת לעשות. וכך, בשנים האחרונות הולך צביקה לפחות לכמה שעות לבית הכנסת, להפתעת כל המתפללים שאינם רגילים לראות אותו שם.

במוצאי יום כיפור אנחנו מצלצלים לסבתא כדי לספר לה שהבקשה שלה מולאה, והיא נרגעת.

צמה גם בגיל 97. סבתא חנה לסטר (צילום: אסנת לסטר )
צמה גם בגיל 97. סבתא חנה לסטר (צילום: אסנת לסטר )

עוגיות שקדים ואגוזים

עוגיות טבעיות ובריאות, ללא סוכר או קמח. המתכון הוא של אדריאנה סנדרובסקי מקיבוץ אלומות.

מרכיבים
  • 150 גרם (1/2 1 כוסות) שקדים
  • 150 גרם (1/2 1 כוסות) אגוזי מלך
  • 300 גרם (2 כוסות) תמרים
  • 2 כפות אבקת קקאו או אבקה להכנת שוקו
  • קליפה מגוררת מתפוז או מלימון אחד
  • 1 כף תמצית וניל
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מיץ תפוזים
  • חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-60-50 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו מעט.
  2. שמים במעבד המזון את האגוזים, השקדים והתמרים ומרסקים למחית גסה.
  3. מוסיפים את הקקאו, קליפת התפוז (או הלימון) ותמצית הווניל ומפעילים את מעבד המזון לעוד כמה שניות.
  4. מעבירים את המחית לקערה, מוסיפים את מיץ התפוזים ולשים יחד לתערובת רטובה ודביקה.
  5. משטחים את התערובת בתבנית לעלה בעובי של כ-1/2 ס"מ. מסמנים על העלה ריבועים בעזרת סכין רטובה.
  6. אופים 3 שעות, עד שהעוגיות מתייצבות (הן אינן אמורות להיות קשות).
  7. אחרי שהעוגיות מתקררות חותכים אותן לריבועים לפי הסימונים שעשינו קודם.

עוגיות שמרים עם קינמון

עוגיות שמרים עם קינמון (צילום: אסנת לסטר )
עוגיות שמרים עם קינמון (צילום: אסנת לסטר )

מתכון של אירינה רומש מפוריה עילית.

מרכיבים
  • 1 ק"ג קמח
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • 1 כפית מלח
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן
  • 2 עד 1/2 2 כוסות (600-480 מ"ל) מים

לציפוי
  • 3-2 חלמונים
  • 2 כפות סוכר מעורבבות עם 1 כפית קינמון
  • 50 גרם חמאה (או מרגרינה) רכה

אופן ההכנה
  1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את הקמח והשמרים ומערבלים 2 שניות. מוסיפים גם את המלח ומערבלים כמה שניות נוספות. מוסיפים את השמן ולאחר מכן את המים, בהדרגה, עד שמתקבל בצק רך אך לא דביק. לשים 7-5 דקות נוספות.
  2. מוציאים את הבצק מקערת המיקסר ולשים בידיים עוד 3-2 דקות.
  3. משמנים את הבצק ומעבירים אותו לקערה גדולה. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים כ-40 דקות.
  4. מוציאים את הבצק מהקערה ולשים כדקה.
  5. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  6. יוצרים מהבצק נחשים באורך של כ-10 ס"מ ובקוטר של 1 עד 1.5 ס"מ. יוצרים קשר בכל נחש בצק ומניחים בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה משומן.
  7. מברישים את העוגיות בחלמונים הטרופים ומפזרים עליהן מתערובת הסוכר והקינמון. מתפיחים כ-12 דקות.
  8. אופים 12-10 דקות, עד שהעוגיות תופחות ומזהיבות היטב.
  9. מיד כשהעוגיות יוצאות מהתנור מברישים אותן בחמאה או במרגרינה.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע