בניגוד לארוחות חג אחרות, הארוחה המפסקת צריכה להיות לא רק טעימה, אלא גם מאוזנת: מצד אחד, עליה להשביע לאורך זמן; ומצד שני חשוב שהיא לא תכביד מדי על הגוף.

כדי להשיג את המטרות האלה, כדאי שהארוחה המפסקת תכלול פחמימות מורכבות (למשל, אורז מלא או בטטה), עוף וירקות – מבושלים וטריים. חשוב להימנע ממאכלים חריפים, מלוחים או מתובלים מדי, שעלולים להגביר את תחושת הצמא.

אז מה בדיוק לאכול? הנה תשעה מתכונים שעונים להגדרות שלמעלה, כך שהם מתאימים במיוחד לארוחה המפסקת.

מרק קציצות עוף והודו / ליאורה חוברה

ארוחה שלמה בסיר אחד: את המרק אפשר להגיש עם אטריות בתחילת הארוחה, ואת הקציצות להגיש בנפרד בהמשך

מרכיבים

8 מנות

לקציצות

  • 1 כף שמן
  • 1 בצל, קלוף וקצוץ
  • 1 גזר, קלוף ומגורר
  • 1 תפוח אדמה, קלוף ומגורר
  • 600 גרם בשר עוף טחון
  • 600 גרם בשר הודו טחון
  • 1 ביצה
  • 2 כפות סובין שיבולת שועל (להשיג ברשתות השיווק)
  • פפריקה מתוקה
  • כמון טחון
  • פלפל שחור טחון

למרק

  • 1 בטטה בינונית, קלופה וחתוכה לקוביות
  • 4 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות
  • 4 גזרים, קלופים ופרוסים לטבעות
  • 4 קישואים, פרוסים לטבעות
  • 1 שורש סלרי, קלוף וחתוך לקוביות
  • 1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך לקוביות
  • ‭1/2‬ צרור שמיר, קצוץ
  • ‭1/2‬ צרור פטרוזיליה, קצוצה
  • ‭4-3‬ גבעולי סלרי עלים, קצוצים
  • מלח

אופן ההכנה

הקציצות

  1. יוצקים את השמן למחבת ומחממים. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים את הגזר ותפוחי האדמה ומטגנים תוך ערבוב ‭7-5‬ דקות. מסירים מהכיריים.
  2. שמים בקערה את שני סוגי הבשר הטחון, מוסיפים את הירקות המטוגנים, הביצה והסובין. מתבלים בפפריקה, בכמון ובפלפל ומערבבים לעיסה אחידה. יוצרים מהעיסה, בידיים רטובות, 16 קציצות ומניחים בצד. ‭

המרק
  1. שמים את כל מרכיבי המרק בסיר גדול, ממלאים במים עד לגובה 5 ס"מ מעל המרכיבים ומביאים לרתיחה.
  2. כשהמרק רותח מוסיפים את הקציצות בזהירות, זו אחר זו, וממשיכים לבשל עוד ‭50-40‬ דקות. ממליחים במהלך הבישול ומבשלים עד שהירקות והבשר רכים.
  3. ההגשה: אפשר להגיש את המרק במלואו, אך מומלץ לסנן אותו ולהגיש את המרק בתחילת הארוחה בתוספת אטריות, ואת הקציצות והירקות להגיש בנפרד, בהמשך הארוחה.

  • ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית ‭.M.Sc‬ מטפלת NLP בהשמנה ובשינוי אורח חיים

תבשיל אורז עם פרגיות ועגבניות / נעמה רן

מרכיבים

6 מנות

  • 1/2 1 כוסות אורז מלא
  • 1/2 ק"ג פרגיות, חתוכות
  • 2 כפיות פפריקה מתוקה
  • 2 כפיות אבקת קארי
  • מלח, פלפל
  • שמן קנולה
  • 4 עגבניות, קצוצות
  • 5 שיני שום, קלופות ופרוסות
  • 1/4 כפית פפריקה חריפה
  • 1/2 כוס כוסברה קצוצה
  • 2 כוסות ציר עוף או ציר ירקות או מים
  • 1/2 כוס חלב קוקוס
  • 1/3 כוס אוכמניות מיובשות
  • להגשה: 1/4 כוס עלי כוסברה

אופן ההכנה

  1. מבשלים את האורז בשפע מים רותחים מומלחים כ־15 דקות, עד שהוא מתרכך (אך לא עשוי). מסננים.
  2. מתבלים את הפרגיות בחצי מכמות הפפריקה והקארי, במלח ובפלפל. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הפרגיות כ־2 דקות מכל צד, עד הזהבה. מוציאים לצלחת.
  3. מוסיפים לסיר את השום והעגבניות ומבשלים תוך ערבוב 3-2 דקות, עד שהעגבניות מגירות נוזלים. מוסיפים את הפפריקה החריפה, יתרת הפפריקה והקארי, כפית מחוקה מלח ואת הכוסברה ומבשלים 3-2 דקות נוספות. מוסיפים את הפרגיות ואת הציר (או המים) ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים כ־30 דקות, עד שהפרגיות עשויות ורכות.
  4. מוסיפים את חלב הקוקוס ומביאים לסף רתיחה. מוסיפים את האורז והאוכמניות, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כ־30 דקות נוספות, עד שהאורז רך.
  5. מפזרים עלי כוסברה ומגישים. שומרים עד 3 ימים, בכלי אטום במקרר.

עוף עם פירה בטטה ושעועית ירוקה / קלי מגר

גרסה בריאה למנה הקלאסית: העוף צלוי בתנור,ללא שמן, הפירה עשוי מבטטות מתקתקות, ולצידם מוגשת שעועית ירוקה.

מרכיבים

4 מנות

  • כ-30 תרמילי שעועית ירוקה
  • 8 שוקי עוף, ללא העור
  • מלח
  • פלפל שחור
  • פפריקה מתוקה
  • מעט תבלין שום מיובש טחון
  • 800 גרם בטטות דקות קלופות
  • מיץ מ-1 לימון
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כפית עלעלי טימין טריים
  • פלפל שחור טחון טרי

אופן ההכנה

  1. השעועית: מביאים סיר עם מים לרתיחה. ממליחים קלות. מוסיפים את השעועית ומבשלים כמה דקות, עד שהיא מתרככת. מסננים וחוצים לאורכם.
  2. מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות). מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  3. העוף: מניחים את השוקיים בתבנית, מתבלים אותן מכל הצדדים במלח, בפלפל השחור, בפפריקה המתוקה ובשום הטחון. צולים 30 דקות, עד שהשוקיים זהובות ועשויות.
  4. פירה הבטטות: שמים את הבטטות בסיר ומכסים במים, ממליחים את המים בכפית שטוחה של מלח, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-20 דקות, או עד שהבטטות רכות מאוד. מסננים אך שומרים את מי הבישול. מעבירים את הבטטות לקערה ומועכים אותן למחית, מוסיפים את מיץ הלימון, שמן הזית, הטימין, המלח והפלפל ואם יש צורך מעט מנוזלי הבישול, ומערבבים היטב כך שתיווצר מחית חלקה ואחידה.
  5. מסדרים במרכזן של 4 צלחות הגשה גדולות תלוליות של פירה הבטטות. מניחים לצד הפירה מהשעועית ו-2 שוקי עוף לכל מנה. מגישים.

קציצות עוף וקישואים על תבשיל תרד ועגבניות / יאיר ברק

מרכיבים

5 מנות

לקציצות

  • ‭1/2‬ ק"ג בשר עוף טחון
  • 2 קישואים, מגוררים דק בפומפייה
  • 1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ דק
  • ‭1/2‬ כוס פירורי לחם
  • 1 ביצה
  • מלח
  • פלפל
  • מעט כורכום
  • מעט כמון

לתבשיל התרד והעגבניות

  • מעט שמן זית לטיגון
  • 1 בצל בינוני, קלוף ופרוס גס
  • 2 שיני שום, כתושות
  • 2 עגבניות, חתוכות לקוביות
  • 2 כוסות עלי תרד שטופים
  • 1 כוס מים רותחים
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • כמון

אופן ההכנה

  1. הקציצות: מערבבים את כל מרכיבי הקציצות לעיסה אחידה ויוצרים קציצות קטנות בקוטר 5X4 ס"מ.
  2. תבשיל התרד והעגבניות: יוצקים את שמן הזית למחבת רחבה עם שוליים גבוהים ומחממים. מטגנים את הבצל, השום, העגבניות והתרד כ-2 דקות, תוך ערבוב.
  3. יוצקים פנימה את המים, מתבלים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הקציצות, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות.
  4. מניחים בכל צלחת כ-4 קציצות על מצע תבשיל עגבניות ותרד חם.

סלמון בתנור בדבש וצ'ילי / נעמה רן

מנה מהירה במיוחד: רק מערבבים דבש ותבלינים עם שמן זית, מורחים את הסלמון – ושולחים לתנור.

מרכיבים
  • 800 גרם פילה סלמון טרי, עם העור, מחולק ל-4 ‬ נתחים (בקשו בחנות הדגים)
  • 4 כפות דבש
  • 1 כפית זרעי כוסברה
  • 1 כפית זרעי שומר
  • 1/2 כפית אבקת צ'ילי
  • 1 כף עלי טימין
  • 2 כפות שמן זית
  • 1/4 כפית פלפל שחור
  • 1/2 כפית מלח

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
  2. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומניחים בה את נתחי הסלמון כשהעור פונה כלפי מטה.
  3. מערבבים בקערה את כל שאר המרכיבים ומורחים את הסלמון בתערובת (ניתן להכין עד יום מראש ולאחסן במקרר).
  4. אופים 15-10 דקות, עד שבשר הסלמון לבן מבחוץ אך נותר ורדרד במרכז (בודקים בעזרת סכין חדה). מוציאים ומגישים. הסלמון המוכן יישמר עד 3 ימים בכלי סגור במקרר.

דג בתנור עם עגבניות ואורגנו טרי / נעמה רן

מרכיבים

2 מנות עיקריות או 4 מנות ראשונות

  • 4 נתחי פילה דג (בס, לברק, דניס, מוסר)
  • מלח
  • פלפל שחור
  • 2 כפות אורגנו טרי, קצוץ דק
  • 2 שיני שום, קלופות ופרוסות
  • 2 עגבניות, פרוסות דק

להגשה

  • 1 כף שמן זית
  • 1 כף עלי אורגנו
  • מלח גס

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-220‬ מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. מניחים את נתחי הפילה בתבנית כשצד העור פונה כלפי מטה. זורים עליהם מלח, פלפל ואורגנו, ומניחים מעל את פרוסות השום ופרוסות העגבנייה.
  3. אופים ‭10-8‬ דקות, עד שבשר הדג לבן ולא יותר (בעזרת סכין חדה בודקים בחלק העבה של הנתח אם תוכו לבן).
  4. מעבירים לצלחות, מטפטפים שמן זית, זורים אורגנו טרי ומעט מלח גס ומגישים.

תבשיל אורז אדום ודלעת / עידית חייט

אורז מלא הוא סוגיה לא פתורה בהרבה מטבחים. עליונותו התזונתית על האורז הלבן ידועה, אבל רבים מתלוננים על כך שלסוגי האורז המלא מרקם פחות נעים וטעמי לוואי.

מה עושים? מטעינים את האורז המלא במרכיבים ובטעמים נוספים, כמו במנה הצבעונית שלפניכם.

מרכיבים

6 מנות

לאורז

  • 2 כפות שמן זית או קנולה
  • 1/2 1 כוסות אורז אדום
  • 1 כפית מלח
  • 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1/3 3 כוסות מים רותחים

לדלעת

  • חתיכת דלעת במשקל כ-700 גרם
  • 2-1 כפות שמן זית
  • 1/4 כפית מלח
  • 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
  • מומלץ: 1/3 כפית סומאק

להגשה

  • כ־1/3 כוס (50 גרם) גרעיני דלעת
  • 1 צרור עירית או בצל ירוק

אופן ההכנה

האורז

  1. יוצקים את השמן לסיר ומחממים כדקה על להבה בינונית. מוסיפים את האורז ומטגנים תוך ערבוב 2 דקות.
  2. מוסיפים את המלח והפלפל, מערבבים ומוסיפים את המים הרותחים. מערבבים, מכסים את הסיר ומנמיכים את הלהבה. מבשלים 45 דקות עד שהמים נספגים באורז והאורז נפתח ומתקמר, הופך רך אך לא מדי.
  3. מכבים את הלהבה. מרימים את המכסה כך שהמים שנקוו בו לא יטפטפו על האורז ומניחים על הסיר מגבת נקייה ויבשה. מניחים את המכסה על המגבת וסוגרים. משהים כך כ־5 דקות.
  4. פותחים את המכסה, מסירים את המגבת, ממתינים 5 דקות ומערבבים את האורז בעזרת מזלג.

הדלעת

  1. בזמן שהאורז מתבשל, מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (200 מעלות) ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. מניחים את הדלעת על קרש החיתוך וחותכים לפלחים. מסירים מכל פלח את הקליפה וחותכים לקוביות בגודל 1X1 ס"מ.
  3. מעבירים את הדלעת לתבנית ויוצקים עליה כף שמן. מפזרים את המלח, הפלפל והסומאק (אם רוצים), ומערבבים בידיים כך שכל קוביות הדלעת ייעטפו בשמן ובתבלינים. אם חסר, מוסיפים עוד מעט שמן.
  4. מפזרים את קוביות הדלעת בתבנית וצולים 30 דקות, עד שסכין ננעצת בהן בקלות. בזמן הצלייה הופכים אותן פעמיים, בעזרת תרווד. מוציאים מהתנור.

הרכבת המנה וההגשה

  1. אם מעדיפים לקלות את גרעיני הדלעת (לא חובה - אפשר להוסיפם למנה כפי שהם) - מחממים מחבת נקייה (ללא שמן) על להבה בינונית. מפזרים בה את הגרעינים וקולים כ-2 דקות, תוך הנעת המחבת מדי פעם, עד שהגרעינים מזהיבים מעט. מסירים מיד מהכיריים.
  2. קוצצים את צרור העירית או הבצל הירוק.
  3. מעבירים את האורז אל קערת הגשה. מוסיפים את קוביות הדלעת הצלויות, מערבבים בעזרת שני מזלגות וטועמים. מוסיפים תבלינים במידת הצורך (אפשר, אם רוצים, להוסיף מעט שמן זית).
  4. מפזרים על התבשיל את הגרעינים והעירית (או הבצל הירוק), ומגישים.

איך שומרים?

  • עד 3 ימים, בכלי סגור במקרר. מחממים בעדינות, בסיר או בכלי מתאים במיקרוגל.

  • מתוך הספר "בית ספר לבישול – האוסף החדש" בהוצאת ספריית "לאשה" ו"ידיעות ספרים".

קינואה עם בטטה ואגוזים / קלי מגר

תוספת טעימה ועשירה עם שלל הפתעות, שיכולה גם לתפקד כמנה עיקרית לצמחונים.

מרכיבים

6-4 מנות

  • 1 בטטה גדולה, קלופה וחתוכה לקוביות בגודל 1 ס"מ
  • 1 שורש סלרי גדול, קלוף וחתוך לקוביות בגודל 1 ס"מ
  • ‭2 1/2‬ כוסות קינואה
  • 3 כוסות מים
  • ‭1/2‬ כפית מלח
  • 2 כפות שמן
  • 150 גרם אגוזי פקאן קלופים, לא קלויים, קצוצים גס
  • 6 משמשים מיובשים, קצוצים לקוביות קטנות
  • 5 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
  • ‭1/2‬ כוס פטרוזיליה קצוצה
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו.
  2. מפזרים בתבנית את קוביות הבטטה ושורש הסלרי, וצולים כ-10 דקות. מערבבים בעדינות וצולים כ-10 דקות נוספות, עד שהירקות מזהיבים. מוציאים ומניחים בצד.
  3. שמים את הקינואה, המים והמלח בסיר. מביאים לרתיחה, מנמיכים את עוצמת הלהבה, מכסים ומבשלים עוד ‭15-10‬ דקות. מסירים מהכיריים, מאווררים את הקינואה בשני מזלגות, ומניחים לצינון קל.
  4. מעבירים את הקינואה ואת הירקות הצלויים לקערת הגשה. מוסיפים את שאר המרכיבים, מתבלים במלח ובפלפל ומגישים חם.

אפשר להכין מראש?

  • כן, עד 3 ימים מראש. מצננים את הקינואה והירקות, מערבבים עם האגוזים והמשמשים ומאחסנים במקרר. לפני ההגשה, מחממים במחבת או במיקרוגל, ומוסיפים את הבצל והפטרוזיליה.

ירקות במילוי סלט בורגול וחמוציות / עידית חייט

מרכיבים

6־8 מנות

  • 4 פלפלים צבעוניים, חצויים ונקיים מזרעים
  • 8 עגבניות בינוניות, לא בשלות מדי

למלית

  • 1 כוס בורגול
  • ‭5-4‬ כפות שמן קנולה
  • ‭1 1/2‬ כוסות (360 מ"ל) מים
  • ‭6-3‬ גבעולי בצל ירוק (החלקים הלבנים בלבד) פרוסים
  • 50 גרם חמוציות מיובשות, שטופות
  • כ־‭1/2‬ כפית מלח
  • מעט פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית קליפת לימון מגוררת
  • מעט מיץ לימון טרי

אופן ההכנה

  1. שוטפים את הבורגול ומסננים.
  2. מחממים בסיר בינוני 2 כפות מהשמן על להבה בינונית. מוסיפים את הבורגול ומטגנים תוך ערבוב כ‭2-‬ דקות.
  3. מוסיפים 1/2 1 כוסות מים. מערבבים, מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים רבע שעה. מסירים מהכיריים ומסירים את המכסה. מניחים לצינון ומערבבים קלות במזלג כדי לפורר את הבורגול.
  4. מחממים את השמן הנותר במחבת, על להבה בינונית. מטגנים את פרוסות הבצל כדקה, תוך ערבוב. מוסיפים את החמוציות ומטגנים יחד עוד 2 דקות.
  5. מוסיפים את תוכן המחבת לבורגול ומתבלים במלח, בפלפל השחור, בקליפת הלימון ובמיץ הלימון. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול, לפי הצורך.
  6. חותכים את החלקים העליונים של העגבניות ומוציאים את התוכן באמצעות סכין קטנה או כפית מתאימה.
  7. ממלאים את העגבניות וחצאי הפלפלים בסלט הקר ומגישים.