את הסביבון הראשון שלי הכין לי אבא, הוגו ראונר. הייתי בת 4 בערך, ואני זוכרת שהוא היה עשוי קרטון גזור עגול, אשר במרכזו נעוץ גפרור שאבא חידד בסכין הגילוח שלו. היו גם ציורים קטנים על הקרטון - אולי היו אלה אותיות, אבל אני הרי לא ידעתי לקרוא.

בזמן שאימא גררה תפוחי אדמה להכנת לביבות, אבא התיישב על כיסא קטן ואני התיישבתי מולו על הרצפה. הוא שם על הרצפה את הסביבון שהכין וגם קופסת גפרורים, הראה לי איך מסובבים את הסביבון והסביר שצריך לראות איזה הציורים שעל הקרטון נוגע ברצפה כשהסביבון נעצר - כי על ציור מסוים אני מקבלת נקודה (גפרור מתוך קופסת הגפרורים) ועל ציור אחר אבא מקבל נקודה.

ככה שיחקנו עד שלביבות תפוחי האדמה היו מוכנות. אז ספרנו את הגפרורים ביחד - ולי היו יותר גפרורים...

שנים רבות אחר כך שיחקתי כך גם עם הילדים שלי. עכשיו היו אלה סביבונים מרובעים מעץ וסביבונים עם "חצאית" מפלסטיק. גם איתם ספרנו גפרורים - וגם להם הצטברו תמיד יותר גפרורים...

מניפת תפוחי אדמה מטוגנת

קישוט יפה וטעים לכל מנה חגיגית.

מרכיבים

תפוחי אדמה

2 סכינים (או צ'ופ-סטיקס או מקלות ערבוב מעץ)

סכין חדה מאוד

שמן לטיגון עמוק

תבלינים: מלח, אבקת שום, פפריקה מתוקה או חריפה

אופן ההכנה

1. מניחים את שני הסכינים משני צדי תפוח האדמה לאורכו.

2. בעזרת סכין חדה פורסים את תפוח האדמה לרוחבו. הסכינים שהנחנו משני צדי תפוח האדמה אינן מאפשרות את חיתוך הפרוסות עד הסוף, כך שהן נשארות מחוברות ומתקבל תפוח אדמה פרוס עם תחתית מחוברת.

נעזרים בשתי סכינים כדי לא לחתוך את תפוחי האדמה עד הסוף (צילום: אסנת לסטר)
נעזרים בשתי סכינים כדי לא לחתוך את תפוחי האדמה עד הסוף (צילום: אסנת לסטר)

3. מחממים שמן עמוק ומטגנים את תפוח האדמה עד להזהבה. לעתים הפרוסות מזהיבות רק בחלקן העליון ואינן מזהיבות בחלקן הפנימי, אבל הן עדיין רכות וטעימות.

4. מוציאים את תפוחי האדמה מהשמן החם ומתבלים מיד.

צ'יפס בטטה

צ'יפס בטטה (צילום: אסנת לסטר)
צ'יפס בטטה (צילום: אסנת לסטר)

צ'יפס בטטה נהדר לא רק בפני עצמו, אלא גם עם כל סלט - ובמיוחד סלט ירוק.

מרכיבים

בטטה קלופה

שמן לטיגון עמוק

אופן ההכנה

1. חותכים את הבטטה לפרוסות הכי דקות שאפשר - לשם כך צריך להיעזר בקולפן ירקות או במנדולינה.

2. מחממים שמן עמוק ומטגנים בו את הפרוסות עד שהן מזהיבות והופכות לפריכות.

ירקות מטוגנים ברביכה – כרובית, תפוחי אדמה וטבעות בצל

כרובית מטוגנת ברביכה (צילום: אסנת לסטר)
כרובית מטוגנת ברביכה (צילום: אסנת לסטר)

הבלילה הזאת מתאימה לכל המטוגנים, והיא טעימה מאוד ולא סופגת הרבה שמן. הכמות מתאימה ל-5-4 מנות, ולא חשוב אם מטגנים פרוסות תפוחי אדמה, פרחי כרובית או טבעות בצל.

טבעות בצל (צילום: אסנת לסטר)
טבעות בצל (צילום: אסנת לסטר)

את פרוסות תפוחי האדמה צריך לפרוס דק-דק. כדי לעשות זאת צריך להיעזר במעבד מזון או במנדולינה. את פרחי הכרובית צריך לייבש היטב לפני הציפוי ברביכה. את טבעות הבצל כדאי לפרוס לעובי של 1/2 עד 1 ס"מ.

תפוחי אדמה מטוגנים ברביכה (צילום: אסנת לסטר)
תפוחי אדמה מטוגנים ברביכה (צילום: אסנת לסטר)

מרכיבים

1 כוס קמח

2 ביצים

1/2 כוס מים

1/4 כוס מיונז

1/4 כוס חרדל

שמן לטיגון עמוק

רטבים להגשה: קטשופ, מיונז, צ'ילי מתוק וכדומה

אופן ההכנה

1. מערבבים היטב את כל מרכיבי הרביכה.

2. מחממים שמן לטיגון עמוק.

3. טובלים את הירקות בבלילה ומטגנים עד להזהבה.

4. מגישים מיד עם רוטב.

קליפות תפוחי אדמה מטוגנות

קליפות תפוחי אדמה מטוגנות (צילום: אסנת לסטר)
קליפות תפוחי אדמה מטוגנות (צילום: אסנת לסטר)

כשמקלפים תפוחי אדמה כדאי להשתמש לפעמים בסכין ולא בקולפן ירקות - כך יתקבלו קליפות בשרניות שאפשר להכין אתן מעדן.

מרכיבים

קליפות תפוחי אדמה

מי קרח

פפריקה אדומה מתוקה

פפריקה אדומה חריפה

מלח גס

אבקת שום או שום גרוס

פלפל שחור גרוס

שמן לטיגון עמוק

אופן ההכנה

1. שוטפים את הקליפות ושמים אותן בקערה מלאה במי קרח. מניחים במקרר לשעתיים לפחות.

2. מסננים היטב את הקליפות מהמים ומייבשים באמצעות מגבות נייר.

3. שמים את הקליפות בקערה רחבה ובוזקים עליהן ביד נדיבה מכל התבלינים. לא משתמשים בכל התבלינים בבת אחת: בכל פעם מפזרים קצת ומנערים את הקערה לערבול.

4. מחממים שמן לטיגון עמוק ומטגנים את הקליפות שהן פריכות.

5. מוציאים את הקליפות לצלחת מרופדת בנייר מגבת. מתבלים עוד פעם בכמות קטנה של תבלינים, לפי הטעם. מגישים מיד.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית "סיר לשבת", המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע