לפני כ-15 שנה החלטתי להפוך למגדלת מקצועית של כלבי פודל. לשם כך צריך להירשם כבית גידול במרכז האירופי לגידול כלבים (ה-FCI) – וכך עשיתי. בחרתי בשם Poriya Elite , שמופיע מאז בתחילת שמם של כל הגורים שנולדו בביתי.

מה שיפה בגידול כלבים - חוץ מההנאה הגדולה מהכלבים עצמם, כמובן - הוא שמכירים דרך הפעילות הזאת אנשים מכל העולם. זה קורה בנסיעות לתערוכות בחו"ל וגם כשטסים עם הכלבים כדי לזווג אותם עם כלבים אחרים ברחבי העולם. כל נסיעה שכזו היא מפגש מרתק עם אנשים מחוגים, מקצועות ומדינות שונים - אבל למרות כל השוני יש לנו מראש מכנה משותף, הכלבים, כך שאנחנו יכולים לבלות שעות מעניינות ביחד.

כך קרה שמצאתי לכלבת הפודל שלי, טסה, בן זוג בפינלנד. ידעתי שלמשפחה יש משק במקום מבודד ליד הלסינקי, אבל לא ידעתי עד כמה מבודד. לפי ההוראות שקיבלתי ירדתי עם טסה בתחנת רכבת קטנטנה בעיירה קטנה שאת שמה לא יכולתי לבטא. המארחת אספה אותנו עם מכוניתה והתחלנו לנסוע. חשבתי שתוך דקה או שתיים נגיע לביתה, אבל טעיתי: קצת אחרי שהמכונית יצאה מהתחנה היא פנתה לתוך שביל מתפתל, ונסענו כ-20 דקות בתוך היער.

המארחת סיפרה שהיא חיה ממש בתוך היער – עם בעלה, בתה בת ה-3, הפודל יוליוס ושני הוריה, שבנו לבדם את הבקתות שבהן מתגוררת המשפחה. מתברר שהם אינם מחוברים לתשתיות ומספקים בעצמם את כל צורכיהם. "את החשמל אנחנו מפיקים בעזרת גנרטורים יש לנו רק טלפונים סלולריים - וגם האינטרנט סלולרי ואטי למדי - אבל יש לנו עזים ואנחנו במרחק סביר מהנהר, כך שאנחנו יכולים לדוג כל יום את הדגים לתצרוכת המצומצמת שלנו", הסבירה המארחת.

כשהגענו הבטתי סביבי והייתי בטוחה שאני חולמת והגעתי לגן עדן. בקרחת היער, בין כל העצים והירק, היה מעיין שבתוכו השתכשכה בתה של המארחת עם סבתה. יוליוס קיבל את פנינו - או יותר נכון את פניה של טסה - בשמחה גדולה, והשניים התרחקו לתוך היער. מרחוק ראיתי וגם שמעתי את העזים וכמה בעלי כנף לבנים שלא ידעתי לזהות, שהסתובבו על הדשא הירוק כל כך. כולם התנהלו באטיות מרגיעה, כאילו אין עולם שם בחוץ.

הצטרפתי אליהם לארוחת צהריים, שהורכבה מדגי סלמון שאב המשפחה דג באותו בוקר ומסלט טרי. " זה מה שהמלאכים אוכלים בשמים", חשבתי לעצמי.

באתי למצוא בן זוג לכלבה שלי ומצאתי גן עדן.

אה, כן - וחודשיים לאחר הנסיעה נולדו לטסה שלושה גורים.

מסע לגן העדן בפינלנד (צילום ועריכה: אסנת לסטר)

רולדת סלמון במילוי גבינות

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

2 ק"ג פרוסות דקות של סלמון מעושן (אפשר לקנות באריזות ואקום)

750 גרם גבינות חצי יבשות, כמו בולגרית, צפתית, פטה, רוקפור או כנען – אפשר להשתמש במה שאוהבים (או מה שיש בבית), רק חשוב שהגבינות יהיו בעלות שיעור נמוך של נוזלים

100 גרם פלפל אדום קלוי חתוך לקוביות קטנות. אפשר להשתמש בפלפל קלוי קנוי (או בפלפל כבוש) ואפשר להכין לבד: קולים את הפלפל כ-45 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות עד שהוא משחים ומתרכך; סוגרים בכלי עם מכסה או בשקית ל-20 דקות (זה יקל על הקילוף), קולפים, מסלקים את הזרעים וחותכים לקוביות קטנות.

150 גרם (כ-1 כוס) זיתים ירוקים מגולענים (אפשר להשתמש בזיתים פרוסים, חצויים או שלמים)

100 גרם (1 כוס) אגוזי מלך חצויים או חתוכים גס

1/2 כוס שמיר קצוץ

מלח

אופן ההכנה

1. פורשׂים נייר אפייה על משטח העבודה. משטחים על הנייר את פרוסות הסלמון בריבוע בגודל של כ-25X25 ס"מ. חשוב שהפרוסות יכסו היטב את הריבוע, ללא רווחים ביניהן.

2. מרסקים את הגבינות באופן גס.

3. מוסיפים לגבינות את קוביות הפלפל, הזיתים, אגוזי המלך והשמיר ומערבבים. טועמים ומוסיפים מלח, אם צריך.

4. משטחים בזהירות את תערובת הגבינות על גבי "שטיח" פרוסות הסלמון.

5. בעזרת נייר האפייה מגלגלים הכל לגליל ממולא: מרימים את הנייר מהצד הקרוב אלינו כך ש"שטיח" הסלמון מתחיל להתגלגל, מהדקים קצת את הגליל שנוצר בינתיים, ומרימים עוד קצת את נייר האפייה. ממשיכים כך עד לגלגול מלא של הסלמון. מהדקים בזהירות את הגליל (זה בסדר אם פה ושם רואים את הגבינה בין פרוסות הסלמון).

6. עוטפים את הגליל בזהירות בנייר האפייה ומכניסים למקרר לכמה שעות, להתייצבות.

7. פורסים את הגליל באמצעות סכין חדה מאוד ומגישים על קרקרים או טוסטונים.

סלמון עם סויה ולימון

סלמון עם סויה ולימון (צילום: אסנת לסטר)
סלמון עם סויה ולימון (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של ענבל שגיב נקדימון מצורית.

מרכיבים

1 ק"ג פילה סלמון

4 כפות רוטב סויה

4 כפות שמן זית

4 כפות מיץ לימון

הערה: אם רוצים עוד רוטב מערבבים שוב כמויות שוות של שלושת המרכיבים.

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מערבבים את הסויה, שמן הזית ומיץ הלימון.

3. מניחים את הסלמון בתבנית ומזלפים עליו את הרוטב.

4. אופים ללא כיסוי במשך 20 דקות.

סלמון ברוטב פסטו

סלמון ברוטב פסטו (צילום: אסנת לסטר)
סלמון ברוטב פסטו (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של פאני אלקריב ממגדל העמק.

מרכיבים

1/2 ק"ג פילה סלמון, חתוך ל-3-2 פרוסות (אם יש עור מקלפים אותו כשהסלמון חצי קפוא)

100 גרם (1/2 כוס) רוטב פסטו מוכן (רוצים מתכון לפסטו ביתי מצוין? לחצו כאן)

1/4 כוס שמן זית

אופן ההכנה

1. מורחים את נתחי הסלמון ברוטב פסטו משני הצדדים ומניחים על נייר אפייה. מניחים את נייר האפייה על נייר אלומיניום.

2. מטפטפים את שמן הזית על הסלמון.

3. סוגרים את נייר האפייה ונייר האלומיניום מעל הסלמון, כך שנוצרת חבילה לא מהודקת. מכניסים למקרר לכמה שעות - רצוי ללילה.

4. אופים את הסלמון העטוף כ-10 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות. לחלופין, אפשר להוציא את הסלמון מהעטיפה ולצלות אותו במנגל במשך 10-8 דקות.

סלמון ברוטב סויה ובצל ירוק

סלמון ברוטב סויה ובצל ירוק (צילום: אסנת לסטר)
סלמון ברוטב סויה ובצל ירוק (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רונית דוליצקי מתל אביב.

מרכיבים

1 דג סלמון שלם

למצע: 1 כוס גדושה (בערך צרור) בצל ירוק חתוך לטבעות (כולל החלק הלבן)

לרוטב

1/4 כוס שמן זית

1/3 כוס רוטב סויה

1 כוס גדושה (בערך צרור) בצל ירוקים חתוכים לטבעות (כולל החלק הלבן)

קוביית ג'ינג'ר טרי בגודל של 4-3 ס"מ, חתוכה לגפרורים או מגוררת גס

3 כפות סוכר

אופן ההכנה

1. מכינים את הרוטב: מחממים את השמן בווק או במחבת גדולה. מוסיפים את הבצל הירוק ומטגנים דקה-שתיים תוך כדי ערבוב או הקפצה. מוסיפים את רוטב הסויה והסוכר וממשיכים לבשל 5 דקות נוספות, כשמדי פעם מערבבים. מעבירים את הרוטב לקערה קטנה ומקררים לטמפרטורת החדר.

2. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

3. מרפדים תבנית אפייה בנייר אפייה (מכיוון שהדג די גדול כדאי להשתמש בתבנית אפייה גדולה של תנור).

4. מפזרים בתבנית את הבצל הירוק המיועד למצע. מניחים את דג הסלמון על מצע הבצל הירוק.

5. יוצקים את הרוטב על הדג. אופים 25-20 דקות, עד שהדג מוכן.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע