אחד הזיכרונות הראשונים שלי שקשורים באוכל שייך למקום קטן, צמוד לאצטדיון בלומפילד, שבכל יום שישי היה אפוף בניחוח מאפים. ולא סתם מאפים – בורקס!

ברוב המקרים הייתי נשארת באוטו, צמודה לחלון, בזמן שאבא שלי קפץ לחנות הקטנה. אחרי כמה דקות, שתמיד נראו כמו נצח, אחזתי בשקית חומה עם בורקס תפוח אדמה גדול שתוך שניות הותיר את השקית עם כתמי שמן.

השילוב הזה, שבין מילוי רותח לחוסר הסבלנות שלי, הוליד לא פעם כוויות בלשון, אבל אף פעם לא למדתי לקח. תוסיפו לזה ביצים חומות שצמד המילים "נמס בפה" הומצא בדיוק בשבילן ותקבלו שלמות.

אז כן, הבנתם נכון. אני אוהבת בורקס. אבל רק כשהוא חם חם, עם מילוי מתובל ועדיף שתהיה גם ביצה ליד. הבעיה היחידה היא שכמו כל דבר טעים, לגחמה הזאת יש גם מחיר: קלוריות. הרבה קלוריות. אז ברוח שבוע הבריאות שלי, החלטתי להכין את הגרסה הפחות מושחתת - אבל לא פחות טעימה. ואפילו עשיתי בדיקה (מאוד לא מדויקת) ויצא שאם תחתכו את המאפה הזה ל-8 מנות, שזה בערך הכמות שיצאה לי, תגלו שכל מנה מכילה רק 135 קלוריות. שווה!

הארות, הערות ושאר חיות בית

בגלל כמות הגבינה, שמגיעה לכל חלק בבצק ומרטיבה אותו, הבורקס הזה דומה במרקם שלו לבניצה יותר מאשר לבורקס רגיל. אם אתם אוהבים את הבורקס שלכם פריך יותר, פשוט שימו את מילוי הגבינה בקו אחד בחלק התחתון של עלה הפילו וגלגלו. כך המילוי לא ייגע בכל שכבות הבצק - והמאפה ייצא פריך יותר.

אם אין לכם תרד אפשר להחליף אותו בכרשה מטוגנת מעט, פלפלים קלויים, ברוקולי מבושל או כל ירק אחר שאתם אוהבים. רק שימו לב שזמן האפייה קצר יחסית, אז צריך להקפיד שהירק שלכם יהיה מבושל או חתוך קטן מספיק כדי שיוכל להתרכך בזמן קצר בתנור.

במקום ביוגורט אפשר להשתמש בריקוטה או בקוטג'. וכן, כמובן שגם בשמנת חמוצה, אבל אנחנו בענייני חיסכון בקלוריות, לא?

לפני האפייה כדאי לסמן על הבצק חתכים קטנים במקומות שבהם תרצו לחתוך את המאפה – כך יהיה לכם קל יותר לחתוך אותו כשיהיה מוכן.

המאפה הכי טעים כשהוא יוצא מהתנור, אבל גם אחרי כמה שעות הוא מצוין, ויותר דומה לפשטידה במרקם.

כדי לחסוך בקלוריות השתמשתי במתכון בגבינות עם 5% שומן. אם אתם רוצים להחליף אותן בגבינות עתירות שומן, אתם כמובן מוזמנים.

נשאר לכם מתערובת הגבינות? הוסיפו קמח תופח והכניסו לתבניות של קאפקייקס. אחרי 20 דקות בתנור תקבלו לחמניות גבינה מצוינות.

מרכיבים (כ-8 מנות)

2 עלי פילו

200 גרם (קצת יותר מ-3/4 כוס) גבינה בולגרית 5%

200 גרם (קצת יותר מ-3/4 כוס) גבינה לבנה 5%

1 גביע (200 גרם) יוגורט 3%

2 ביצים

1 כף קמח

פלפל לבן או שחור

15-10 עלי תרד טרי

אפשרות: 4 צימוקי עגבניות או כמה זיתים מגולענים וחצויים

ממש מעט שומשום (לבן או שחור)

ספריי שמן

אופן ההכנה

1. אם משתמשים בבצק פילו קפוא, מפשירים אותו במשך שעתיים-שלוש במקרר.

2. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

3. מערבבים בקערה את הגבינה הבולגרית, הגבינה הלבנה והיוגורט. מוודאים שלא יהיו גושים גדולים מדי של הגבינה הבולגרית.

4. טורפים בקערה קטנה את הביצים ומוסיפים לתערובת הגבינות כמעט את כל הכמות (משאירים ממש שלוק כדי להבריש את המאפה לפני הכניסה לתנור). מערבבים.

5. מוסיפים את הקמח ופלפל ומערבבים. שימו לב – אם הבולגרית שלכם מלוחה מאוד, אין צורך להוסיף מלח. אם בחרתם אחת במליחות מעודנת אפשר להמליח מעט.

6. פורשׂים עלה פילו על נייר אפייה, ומרססים במעט ספריי שמן. מניחים עוד עלה פילו ומרססים שוב.

7. מניחים באמצע העלה את מילוי הגבינה ומשטחים על הפילו (משאירים 4-5 ס"מ בצדדים ללא מילוי – כמו בתמונה למטה).

   (צילום: רחלי קרוט)
(צילום: רחלי קרוט)

8. מניחים את עלי התרד על הגבינה (אם רוצים להוסיף צימוקי עגבניות או זיתים - זה הזמן).

9. מגלגלים בעדינות (נזהרים לא להדק יותר מדי), עד שנוצר גליל שה"תפר" שלו מונח למטה.

10. מרססים את הגליל בשמן, מורחים במעט ביצה שהשארתם בקערה הקטנה ומפזרים שומשום.

11. אופים במשך כ-20 דקות, עד שהמאפה שחום לגמרי.

12. פורסים ואוכלים עם ביצה וסלט.

רחלי קרוט עורכת את האתר פודפייג', שמאגד את המתכונים הישראליים הכי טובים ברשת