מהרגע שאכלתי בפעם הראשונה סנדוויץ' טוניסאי בפריקסה התאהבתי ברעיון: לחמנייה שזה עתה טוגנה ובתוכה טונה, מבחר ירקות וסלטים טריים. אבל לא רק בגלל הטעם התאהבתי בסנדוויץ', אלא גם בגלל הגעגועים שהוא עורר בי לימי הפלאפל הטעימים בילדותי. ואז שאלתי את עצמי איך זה שיש כל כך הרבה דוכני פלאפל וכמעט שאין דוכני פריקסה.

הנחמה היא שממש לא מסובך להכין פריקסה בבית: אין כאן אפייה והתוספות כל כך קלות להכנה - סלט, טונה, ביצים קשות ותפוחי אדמה מבושלים (כדאי שתמיד יהיו במקרר). זהו הכריך האולטימטיבי לפיקניק, לעבודה וסתם לממהרים (בהנחה שהלחמנייה כבר מוכנה). כמובן שהכי כיף לאכול את הלחמנייה מיד אחרי הטיגון, אבל היא גם קופאת מצוין – כך שאפשר להכין בפעם אחת הרבה לחמניות ולשמור אותן במקפיא לימים שבהם אין חשק להתעסק עם בצק. הפשרה על השיש או כמה דקות בטוסטר אובן (לא במיקרוגל!) – ויש לחמנייה נפלאה שמחכה למילוי.

מושלם לעבודה ולפיקניק. אסנת וצביקה לסטר נהנים מסנדוויץ' טוניסאי (צילום: דניאל לילה, מתוך הספר ''עוד סיר לשבת'' בהוצאת מודן)
מושלם לעבודה ולפיקניק. אסנת וצביקה לסטר נהנים מסנדוויץ' טוניסאי (צילום: דניאל לילה, מתוך הספר ''עוד סיר לשבת'' בהוצאת מודן)

כדי ללמוד איך להכין כמו שצריך פריקסה וסנדוויץ' טוניסאי הזמנתי אלי הביתה את יהודית גורנשטיין מפוריה עילית – אתם מוזמנים להצטרף לשיעור.

ואגב, הסנדוויץ' הטוניסאי מתאים במיוחד לתקופה הנוכחית – הימים שלפני ט' באב, שבהם נהוג שלא לאכול בשר. ואכן, אצל יוצאי טוניסיה הסנדוויץ' הזה הוא חלק מרכזי בתפריט בתחילת חודש אב.

לחמניות פריקסה

צפו: כך מכינים לחמניות פריקסה (צילום: אסנת לסטר, עריכה: אבי דיין)

מתכון של יהודית גורנשטיין מפוריה עילית.

מרכיבים

כ-16 לחמניות, תלוי בגודל

1 ק"ג קמח

2 כפות שמרים יבשים או 1 שקית "שמרית"

1 כף סוכר

1 כף מלח

1/2 כוס שמן

כ-3 כוסות מים פושרים

שמן לטיגון עמוק

אופן ההכנה

1. שמים בקערת המיקסר את הקמח, השמרים והסוכר. מערבבים.

2. מוסיפים את המלח והשמן ומתחילים ללוש. מוסיפים 2 כוסות מים ולשים מעט, עד שמתקבל בצק אחיד. ממשיכים ללוש ומוסיפים בהדרגה עוד מים – לכל היותר כוס – עד שמתקבל בצק רך אך לא דביק.

3. מוציאים את הבצק מהקערה לשים אותו כמה דקות ביד.

4. מחזירים את הבצק לקערה, מכסים בפלסטיק נצמד ומתפיחים עד להכפלת הנפח.

5. לשים מעט את הצק ומעצבים ממנו לחמניות. מכסים במגבת או בסדין מקומחים, ומתפיחים כ-20 דקות.

6. מחממים במחבת שמן לטיגון עמוק. מטגנים את הלחמניות כמה דקות מכל צד, עד שהן מזהיבות היטב. חשוב שהשמן לא יהיה חם מדי, כי אז הלחמניות יישרפו מבחוץ ולא יהיו עשויות מבפנים. גם שמן קר מדי אינו טוב, כי אז הלחמניות יספגו את השמן. טמפרטורת הטיגון האידיאלית היא 180-160 מעלות. אם אין לכם מדחום, תצטרכו קצת ניסוי וטעייה כדי למצוא את גובה הלהבה הנכון.

7. מגישים עם סלטים חריפים, טונה, ביצים קשות, חמוצים ותפוחי אדמה מבושלים.

סלט מבושל של בצל ופלפלים כבושים חריפים

סלט מבושל של בצל ופלפלים כבושים חריפים (צילום: אסנת לסטר)
סלט מבושל של בצל ופלפלים כבושים חריפים (צילום: אסנת לסטר)
מתכון של יהודית גורנשטיין מפוריה עילית. מרכיבים

1 ק"ג בצל קלוף וקצוץ (המשקל הוא אחרי הקילוף)

3/4 כוס שמן לטיגון

1 קופסה גדולה (כ-580 גרם) רסק עגבניות

2 כוסות מים

1 קופסה (כ-230 גרם אחרי הסינון) פלפלים ירוקים חריפים כבושים, מסוננים מהנוזלים

1 כפית מלח

1 כפית פפריקה אדומה מתוקה

3/4 כוס חומץ

אופן ההכנה

1. מחממים את השמן בסיר בינוני. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא הופך לשקוף ורך.

2. מוסיפים את רסק העגבניות והמים ומבשלים כ-10 דקות על אש קטנה, תוך ערבוב.

3. מרסקים את הפלפלים הירוקים במעבד מזון. מוסיפים לסיר ומערבבים.

4. מוסיפים את המלח והפפריקה ומבשלים עוד 10 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.

5. מוסיפים את החומץ, מערבבים ומבשלים עוד 3 דקות.

טיפים

הסלט חריף מאוד. אם אתם רוצים שהוא יהיה רק פיקנטי, השתמשו ברבע מכמות הפלפלים.

הסלט יכול לשמש גם כרוטב לבישול עופות וירקות.

סלט עגבניות ופלפלים לפריקסה

סלט עגבניות ופלפלים (צילום: אסנת לסטר)
סלט עגבניות ופלפלים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רחל כהן ממושב דישון.

מרכיבים

4 עגבניות חתוכות לרבעים

2-1 פלפלים חריפים חתוכים לרבעים

3 שיני שום קלופות

1/2 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור

3-2 כפות מיץ לימון

3-2 כפות שמן זית

אפשרות: 1 כף זרעי קימל

אופן ההכנה

1. מבשלים את העגבניות, הפלפלים והשום 15-10 דקות במים רותחים, עד שהם מתרככים.

2. מסננים את הירקות מהנוזלים וטוחנים אותם 3 שניות במעבד מזון (חשוב שהם יהיו טחונים גס).

3. מוסיפים את שאר המרכיבים, למעט הקימל, ומערבבים.

4. אם רוצים, מפזרים על הסלט קימל לפני ההגשה.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע