מרכיבים
תבנית בקוטר 26 ס"מ
לבצק- 120 גרם (1 כוס פחות 2 כפות) קמח רגיל
- 80 גרם (1/2 כוס ועוד 1 כף) קמח תירס צהוב
- 1/2 כפית מלח
- פלפל שחור גרוס טרי
- 1 כפית עלי טימין טריים
- 1 כפית סוכר חום כהה
- 90 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
- חלמון מביצה גדולה
- 2 כפות מים קרים
- 3 כפות שמן זית
- 1 ק"ג בצל סגול, קלוף ופרוס דק (אם הבצלים גדולים, חצו אותם לפני הפריסה)
- 3 שיני שום גדולות, קלופות ופרוסות דק
- 1 כפית עלי טימין טריים
- 1/2 1 כפיות סוכר חום כהה
- 2 כפיות מיץ לימון או חומץ בן יין
- פלפל שחור גרוס טרי
- מעט מלח
- 200-150 גרם גבינת קשקבל פרוסה או חתוכה (אפשר להשתמש גם בגבינה קשה אחרת, לפי טעמכם)
- 2 כפות שמן זית נוספות
- עלי טימין נוספים, לקישוט
אופן ההכנה
הבצק- שמים במעבד המזון את הקמח הרגיל וקמח התירס. מוסיפים את המלח ומעבדים קלות. מוסיפים גם את הפלפל השחור,עלי הטימין והסוכר ומעבדים קלות.
- מוסיפים את קוביות החמאה ומעבדים כמה שניות, רק עד שמתקבלת תערובת פירורית.
- שמים בקערית את החלמון עם 2 כפות מים קרים. טורפים במזלג. מוסיפים את התערובת למעבד המזון ומעבדים כמה שניות, רק עד שמתקבל בצק אחיד (חשוב לעבד כמה שפחות – עיבוד יתר יפגע בפריכות הבצק). אם הבצק אינו מתאחד, מוסיפים עוד 2-1 כפות מים קרים.
- יוצרים מהבצק כדור ומשטחים אותו מעט. עוטפים בפלסטיק נצמד ומניחים במקרר ל-30 דקות לפחות.
- מחממים את שמן הזית בווק, סיר או מחבת גדולה.
- מוסיפים את פרוסות הבצל הסגול ומערבבים. מכסים ומבשלים 25-20 דקות על אש בינונית, עד שהבצל רך מאוד. מדי פעם מערבבים.
- מוסיפים את השום ועלי הטימין ובוחשים. מכסים ומבשלים עוד כמה דקות, תוך ערבוב מדי פעם.
- מסירים את המכסה. מוסיפים את הסוכר ומיץ הלימון ומערבבים. מבשלים כ-5 דקות נוספות, ונהנים מריח הקרמל הנפלא שמתפשט בבית.
- מתבלים במעט מלח ופלפל שחור. מסירים מהאש ומצננים מעט.
- מחממים את התנור ל-190 מעלות. משמנים בחמאה את תחתית התבנית ודפנותיה.
- מקמחים קלות את משטח העבודה. מרדדים את הבצק לעיגול בקוטר הגדול במקצת מזה של התבנית (הוא אמור להספיק גם לריפוד בדפנות).
- מניחים את הבצק בתבנית ומהדקים לתחתית ולדפנות. מסירים בעזרת סכין את עודפי הבצק שעוברים את שולי התבנית.
- דוקרים את הבצק במזלג. אופים 15-12 דקות, עד להזהבה.
- יוצקים את מלית הבצל לתבנית ומיישרים את פניה. מתבלים במעט מלח ופלפל שחור. מזלפים מלמעלה כ-2 כפות שמן זית.
- מסדרים את הגבינה על המלית (אפשר לתבל אותה בפלפל שחור גרוס).
- אופים כ-20 דקות, עד שהגבינה נמסה והבצק מזהיב.
- מפזרים על הקיש המוכן עלי טימין. מגישים חם (אך לא לוהט). הקיש טעים מאוד גם כשהוא מוגש פושר.
טיפים
- אפשר להכין את הבצק גם יממה מראש ולשמור אותו בקירור. יש להוציא אותו מהמקרר כחצי שעה-שעה לפני הרידוד (תלוי במזג האוויר), כדי לאפשר לו להתרכך מעט.
- כדאי להשתמש בקמח תירס המיובא מאיטליה. הוא שימושי להכנת מאפים ותבשילים נוספים, ונשמר חודשים במקרר.