מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

לבצק
  • 120 גרם (1 כוס פחות 2 כפות) קמח רגיל
  • 80 גרם (1/2 כוס ועוד 1 כף) קמח תירס צהוב
  • 1/2 כפית מלח
  • פלפל שחור גרוס טרי
  • 1 כפית עלי טימין טריים
  • 1 כפית סוכר חום כהה
  • 90 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
  • חלמון מביצה גדולה
  • 2 כפות מים קרים

למלית
  • 3 כפות שמן זית
  • 1 ק"ג בצל סגול, קלוף ופרוס דק (אם הבצלים גדולים, חצו אותם לפני הפריסה)
  • 3 שיני שום גדולות, קלופות ופרוסות דק
  • 1 כפית עלי טימין טריים
  • 1/2 1 כפיות סוכר חום כהה
  • 2 כפיות מיץ לימון או חומץ בן יין
  • פלפל שחור גרוס טרי
  • מעט מלח
  • 200-150 גרם גבינת קשקבל פרוסה או חתוכה (אפשר להשתמש גם בגבינה קשה אחרת, לפי טעמכם)
  • 2 כפות שמן זית נוספות
  • עלי טימין נוספים, לקישוט

אופן ההכנה

הבצק
  1. שמים במעבד המזון את הקמח הרגיל וקמח התירס. מוסיפים את המלח ומעבדים קלות. מוסיפים גם את הפלפל השחור,עלי הטימין והסוכר ומעבדים קלות.
  2. מוסיפים את קוביות החמאה ומעבדים כמה שניות, רק עד שמתקבלת תערובת פירורית.
  3. שמים בקערית את החלמון עם 2 כפות מים קרים. טורפים במזלג. מוסיפים את התערובת למעבד המזון ומעבדים כמה שניות, רק עד שמתקבל בצק אחיד (חשוב לעבד כמה שפחות – עיבוד יתר יפגע בפריכות הבצק). אם הבצק אינו מתאחד, מוסיפים עוד 2-1 כפות מים קרים.
  4. יוצרים מהבצק כדור ומשטחים אותו מעט. עוטפים בפלסטיק נצמד ומניחים במקרר ל-30 דקות לפחות.

המלית
  1. מחממים את שמן הזית בווק, סיר או מחבת גדולה.
  2. מוסיפים את פרוסות הבצל הסגול ומערבבים. מכסים ומבשלים 25-20 דקות על אש בינונית, עד שהבצל רך מאוד. מדי פעם מערבבים.
  3. מוסיפים את השום ועלי הטימין ובוחשים. מכסים ומבשלים עוד כמה דקות, תוך ערבוב מדי פעם.
  4. מסירים את המכסה. מוסיפים את הסוכר ומיץ הלימון ומערבבים. מבשלים כ-5 דקות נוספות, ונהנים מריח הקרמל הנפלא שמתפשט בבית.
  5. מתבלים במעט מלח ופלפל שחור. מסירים מהאש ומצננים מעט.

העיצוב והאפייה
  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות. משמנים בחמאה את תחתית התבנית ודפנותיה.
  2. מקמחים קלות את משטח העבודה. מרדדים את הבצק לעיגול בקוטר הגדול במקצת מזה של התבנית (הוא אמור להספיק גם לריפוד בדפנות).
  3. מניחים את הבצק בתבנית ומהדקים לתחתית ולדפנות. מסירים בעזרת סכין את עודפי הבצק שעוברים את שולי התבנית.
  4. דוקרים את הבצק במזלג. אופים 15-12 דקות, עד להזהבה.
  5. יוצקים את מלית הבצל לתבנית ומיישרים את פניה. מתבלים במעט מלח ופלפל שחור. מזלפים מלמעלה כ-2 כפות שמן זית.
  6. מסדרים את הגבינה על המלית (אפשר לתבל אותה בפלפל שחור גרוס).
  7. אופים כ-20 דקות, עד שהגבינה נמסה והבצק מזהיב.
  8. מפזרים על הקיש המוכן עלי טימין. מגישים חם (אך לא לוהט). הקיש טעים מאוד גם כשהוא מוגש פושר.

טיפים

  • אפשר להכין את הבצק גם יממה מראש ולשמור אותו בקירור. יש להוציא אותו מהמקרר כחצי שעה-שעה לפני הרידוד (תלוי במזג האוויר), כדי לאפשר לו להתרכך מעט.
  • כדאי להשתמש בקמח תירס המיובא מאיטליה. הוא שימושי להכנת מאפים ותבשילים נוספים, ונשמר חודשים במקרר.