כשאבא שלי נטע את עץ השסק בחצר ביתנו שבנתניה, עדיין קראו בארץ לפרי אסקדיניה. העץ ניטע ממש ליד הגדר, כך שכל מי שעבר במקום בעונה יכול היה לקטוף מממנו וליהנות מהפרי. עם השנים החלו כולם לקרוא לפי שסק, אבל דבר אחד נשאר: העץ, שעדיין ניצב במקומו ומניב בכל שנה פרי.

עונת השסק קצרה מאוד, כך שכל מי שיש להם עץ בחצר נוהגים לשמר את הפירות במגוון אופנים. ביקשתי ממאזיני "סיר לשבת" מתכונים שיעשירו את רפרטואר השסק שלי – וקיבלתי המון רעיונות מצוינים. הנה הם לפניכם:

כל מי שעובר ברחוב מוזמן לקטוף. העץ בבית הוריה של אסנת לסטר (צילום: אסנת לסטר)
כל מי שעובר ברחוב מוזמן לקטוף. העץ בבית הוריה של אסנת לסטר (צילום: אסנת לסטר)

מעדן שסק

מתכון של מסודי מלול ממגדל העמק.

מרכיבים (כ-6 מנות)

1/2 ק"ג שסק

3 כפות סוכר

1 מכל (250 מ"ל) שמנת לקצפת

2 כפות סוכר

אופן ההכנה

1. מגלענים את השסקים ומקלפים אותם.

2. מרסקים מחצית מכמות השסק בבלנדר או במעבד מזון.

3. חותכים לרצועות את יתרת השסק. שמים בסיר עם 3 כפות סוכר. מבשלים, תוך בחישה מדי פעם, עד שהסוכר הופך לקרמל בהיר.

4. מקציפים את השמנת המתוקה עם 2 כפות סוכר.

5. יוצקים את רסק השסק לכוסות שקופות עד למחצית מגובהן.

6. מניחים מעל הרסק שכבת קצפת, ומסיימים בשסק המקורמל.

קומפוט שסק

קומפוט שסק (צילום: אסנת לסטר)
קומפוט שסק (צילום: אסנת לסטר)

מתכון שמסר בשידור אבי איינהורן מכפר פינס. אבי למד את המתכון מחמותו, ואשתו ממשיכה להכין אותו.

מרכיבים (כ-3 ליטר)

1 ק"ג שסק

כ-1 ליטר מים

1 ליטר מיץ תפוזים (רצוי לסחוט תפוזים טריים, אבל אפשר להשתמש גם במיץ סחוט קנוי)

5 כפות סוכר

אופן ההכנה

1. מגלענים את השסקים וחוצים אותם לאורכם.

2. שמים את השסקים בסיר ומוסיפים מים עד לכיסוי.

3. מביאים לרתיחה ומבשלים 5 דקות נוספות.

4. מוסיפים את מיץ התפוזים ומביאים שוב לרתיחה.

5. מוסיפים את הסוכר ומערבבים עד שהסוכר נמס.

6. מצננים במקרר.

ליקר שסק

ליקר שסק (צילום: אסנת לסטר)
ליקר שסק (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אראלה ויטנברג ממנחמיה.

מרכיבים

צנצנות מעוקרת

שסק - כמה שנכנס בצנצנת

כמה כפות סוכר

מעט אלכוהול 97%

אופן ההכנה

1. שמים את השסקים בצנצנת בשכבות, כשעל כל שכבה מפזרים בנדיבות סוכר.

2. סוגרים את הצנצנות ושומרים במקום חשוך וקריר במשך שבועיים-שלושה.

3. מוסיפים לצנצנת מעט אלכוהול, לפי מידת החוזק הרצויה. סוגרי םומנערים היטב.

4. אם רוצים, מסננים את הנוזל במסננת דקה.

ריבת שסק

ריבת שסק (צילום: אסנת לסטר)
ריבת שסק (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של שמחה חלבני מחיפה.

מרכיבים (כ-2 ק"ג)

1 ק"ג שסק

1 ק"ג סוכר

1/2 כוס מים

1 לימון

6-5 מסמרי ציפורן

אופן ההכנה

1. מגלענים את השסקים ומקלפים אותם.

2. חותכים את השסקים לחצאים או לרבעים.

3. מסדרים את השסקים בסיר בשכבות, כשעל כל שכבה מפזרים בנדיבות סוכר.

4. מוסיפים לסיר את המים.

5. מבשלים על אש נמוכה מאוד, ורק לאחר שהסוכר נמס מגבירים את הלהבה לבינונית. מבשלים 1/2 שעה.

6. מקלפים את קליפת הלימון בצורת סרט (משתדלים לקלף רק את הקליפה החיצונית הצהובה, בלי הקליפה הפנימית הלבנה). מוסיפים את הקליפה לסיר.

7. סוחטים את הלימון ומוסיפים גם את המיץ לסיר.

8. מוסיפים את הציפורן, מנמיכים את האש לנמוכה מאוד ומבשלים שעתיים נוספות.

פודינג שסק

פודינג שסק (צילום: אסנת לסטר)
פודינג שסק (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רחל אליאס מרמת ישי.

מרכיבים (כ-8 מנות)

1 ק"ג שסק

4 כפות סוכר

קליפה מגוררת מלימון אחד

1/4 כפית קינמון

2 שקיות אינסטנט פודינג וניל

אופן ההכנה

1. מגלענים את השסקים ומקלפים אותם. חותכים את השסקים לרבעים.

2. שמים בסיר את השסקים, הסוכר, קליפת הלימון והקינמון. מוסיפים מים עד לכיסוי המרכיבים.

3. מביאים לרתיחה ומורידים מיד מהאש.

4. מוסיפים את פודינג הווניל ומערבבים.

5. יוצקים לכלים אישיים ומעבירים למקרר לכמה שעות, להתייצבות.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע