פסח הוא חג שמתכוננים אליו שבועות מראש. זה מתחיל בניקיונות, ממשיך בקניות ומסתיים בבישולים. כמות האוכל שעולה בסוף על שולחן החג גדולה תמיד פי כמה ממה שאפשר לאכול - אבל זה גם הכיף שלנו.

פסח הוא לא רק חג הניקיון והמצות, אלא גם חגם של תפוחי האדמה, שנצרכים בכמויות גדולות ובמגוון רחב של צורות – בעיקר על ידי מי שאינם אוכלים קטניות. כך קורה שאחד מהמאכלים שמככבים על השולחן בחג - בעיקר בימי חול המועד - הוא פשטידת תפוחי אדמה. אז כדי שלא יהיה לכם משעמם בפה בפסח, הנה כמה מתכוני פשטידות שכאלה שקיבלתי ממאזיני "סיר לשבת" ברדיו קול רגע.

עוד מתכונים לפסח בערוץ האוכל של Xnet:

עוגות כשרות לפסח: מהחגיגית עד לפשוטה

ליל סדר לשמונה אנשים ב-150 שקל

תוספות לליל הסדר שאפשר להכין בשקט מראש

פשטידת בשר ותפוחי אדמה בשכבות

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

לחביתיות תפוחי האדמה

1/2 כוס קמח תפוחי אדמה

1/4 כוס קמח מצה

1/2 כפית פלפל לבן

1/2 כפית פלפל שחור

1 כפית מלח

6 ביצים

4 כפות שמיר קצוץ

4 כפות שמן

למילוי הבשר

1/2 ק"ג בשר טחון (עדיף לקנות נתח בשר ולטחון אותו בבית. אם משתמשים בבשר טחון קפוא, חשוב לסחוט אותו היטב מהנוזלים)

1/2 ק"ג בצל קצוץ

1/3 כוס שמן

50 גרם (כ-1/2 כוס) צנוברים

100 גרם רסק עגבניות

1 ביצה

1 כף קמח מצה

1 כף גדושה אבקת מרק עגבניות

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה

החביתיות

1. מערבבים את קמח תפוחי האדמה עם קמח המצה, שני סוגי הפלפל והמלח.

2. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו תוך ערבוב נמרץ בעזרת מזלג. מערבבים היטב עד שמתקבלת בלילה סמיכה וחלקה.

3. מוסיפים את השמיר הקצוץ ומערבבים.

4. מחממים מחבת עם שתי כפות שמן. כשהשמן חם יוצקים למחבת מצקת מהבלילה. מטים את המחבת לצדדים כדי שהבלילה תתפזר בה באופן שווה.

5. מטגנים עד שצדה התחתון של החביתית מזהיב קלות. הופכים את החביתית ומטגנים אותה עד שגם צדה השני מזהיב קלות.

6. מטגנים באותו אופן עוד 3 חביתיות. לאחר טיגון 2 החביתיות הראשונות, קרוב לוודאי שיהיה צורך להוסיף למחבת את 2 כפות השמן הנותרות (תנו לשמן להתחמם מחדש לפני שתיצקו לתוכו את החביתיות הבאות).

המילוי

1. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל רק עד שהוא הופך לשקוף ורך.

2. מוסיפים למחבת את הצנוברים וממשיכים לטגן עוד 5-4 דקות, עד שהבצל מראה סימנים ראשונים של הזהבה וגם הצנוברים מטוגנים קלות.

3. מכבים את האש ומניחים לתערובת להתקרר קצת.

4. מעבירים את תכולת המחבת לקערה ומוסיפים את שאר המרכיבים בזה אחר זה, תוך ערבוב.

5. מכסים בניילון נצמד ומניחים במקרר כ-20 דקות.

הרכבת הפשטידה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מניחים חביתית אחת בתבנית. משטחים עליה כ-2 כפות ממילוי הבשר ומהדקים.

3. מניחים על הבשר חביתית נוספת ומשטחים גם עליה כ-2 כפות עם המילוי.

4. יוצרים באותו אופן עוד שכבה, ומסיימים בחביתית.

5. מכסים את הפשטידה בנייר אלומיניום ואופים 20 דקות.

6. מסירים את הנייר ואופים 10 דקות נוספות.

מעקודה – פשטידה מרוקאית לפסח עם כבד עוף וביצים קשות

מעקודה – פשטידה מרוקאית לפסח עם כבד עוף וביצים קשות (צילום: אסנת לסטר)
מעקודה – פשטידה מרוקאית לפסח עם כבד עוף וביצים קשות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של לילי ג'ינו ממגדל. לילי למדה את המתכון מאימה מזל סוויסה, שעלתה לישראל ממרוקו. היא אופה את הפשטידה בתנור על אף שאימה מטגנת אותה בסיר אלומיניום.

מרכיבים (תבנית בקוטר 28 ס"מ)

4 תפוחי אדמה

1 בצל מגורר

12ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

2 גזרים מבושלים חתוכים לקוביות

מיץ מלימון אחד

כמה חוטי זעפרן מושרים ב-2 כפות מים רותחים

1 כפית פלפל לבן

1 כפית מלח

4 כבדים

קצת שמן לטיגון הכבד

2 ביצים קשות חתוכות לקוביות

קצת פחות מ-1/2 כוס שמן לשימון התבנית.

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית בנדיבות.

2. מבשלים את תפוחי האדמה ומכינים מהם פירה.

3. מוסיפים לפירה, תוך ערבוב, את הבצל המגורר, החלמונים, מיץ הלימון, הזעפרן, הפלפל והמלח. מערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה.

4. מטגנים את הכבדים בשמן עד שהם משחימים. מוציאים מהמחבת וחותכים לקוביות.

5. מוסיפים לתערובת תפוחי האדמה את הכבדים והביצים הקשות.

6. מקציפים את החלבונים לקצף יציב ורך.

7. מקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת הפשטידה.

8. מחממים את התבנית המשומנת בתנור עד שהשמן רותח. מוציאים את התבנית מהתנור, יוצקים לתוכה את תערובת הפשטידה ומיישרים.

9. מחזירים לתנור ואופים 50 דקות, עד שחלקה העליון של הפשטידה משחים יפה וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש.

גיוון

אפשר להכין את הפשטידה על הכיריים כפי שעושה אמה של לילי, מזל. משמנים סיר בקוטר 28 ס"מ ומחממים אותו היטב על האש. יוצקים לסיר את תערובת הפשטידה. מטגנים את הפשטידה על אש נמוכה מאוד כשעה, עד שהיא משחימה היטב בצדדים ואפשר להבחין בבועות במרכזה. הופכים את הפשטידה על צלחת, ובעזרת הידיים (או מרית) מחליקים אותה בחזרה לסיר כשהצד שהיה קודם למטה פונה כעת כלפי מעלה. ממשיכים לטגן עד שגם הצד שנמצא כעת בתחתית הסיר משחים היטב.

פשטידת תפוחי אדמה במיקרוגל

פשטידת תפוחי אדמה במיקרוגל (צילום: אסנת לסטר)
פשטידת תפוחי אדמה במיקרוגל (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של דבורה יפרח ממגדל העמק.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ המתאימה לחימום במיקרוגל

4 תפוחי אדמה

2 בצלים ירוקים קצוצים

1/2 כוס שמיר קצוץ

250 גרם (1 מכל) גבינה לבנה 9% או 5%

1 ביצה

1 פלפל אדום חתוך לקוביות קטנות

100 גרם גבינה צהובה מגוררת

כ-150 גרם גרגירי תירס מקופסת שימורים, מסוננים מהנוזלים

1/2 1 כפות אבקת מרק בטעם עוף

1 כפית פלפל שחור גרוס

שומשום לקישוט

שמן לשימון התבנית

אופן ההכנה

1. מחוררים את תפוחי האדמה במזלג ומבשלים אותם במיקרוגל (עם הקליפה) כ-12 דקות, עד שהם מתרככים.

2. מקלפים את תפוחי האדמה ומועכים אותם לפירה.

3. מוסיפים לפירה את שאר המרכיבים, למעט השומשום, ומערבבים היטב.

4. משמנים את התבנית, ויוצקים לתוכה את תערובת הפשטידה.

5. מפזרים את השומשום על הפשטידה.

6. אופים כ-10 דקות במיקרוגל בעוצמה הגבוהה ביותר (משך החימום עשוי להיות קצר או ארוך יותר, בהתאם לעוצמת התנור).

טוץ' - פשטידת תפוחי אדמה רומנית

טוץ' - פשטידת תפוחי אדמה רומנית (צילום: אסנת לסטר)
טוץ' - פשטידת תפוחי אדמה רומנית (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של יֵטִי גליק משדה אילן.

מרכיבים

6 תפוחי אדמה (רצוי אדומים)

1 בצל

5 ביצים טרופות

1 כף מלח (או אבקת מרק עוף)

1 כפית פלפל שחור

כ-1/3 כוס שמן (תלוי בגודל המחבת - השמן צריך להגיע לשליש מגובה הפשטידה)

אופן ההכנה

1. מנקים היטב את תפוחי האדמה וחותכים אותם לרבעים.

2. חותכים את הבצל לרבעים.

3. שמים את תפוחי האדמה ואת הבצל במעבד מזון. מעבדים עד שמתקבלת תערובת קצוצה גס.

4. מערבבים את תפוחי האדמה והבצל עם הביצים, אבקת המרק והפלפל השחור.

5. יוצקים את השמן לסיר רחב ונמוך, ומחממים אותו היטב.

6. יוצקים את תערובת תפוחי האדמה לסיר ומיישרים.

7. מטגנים כ-5 דקות על אש גבוהה.

8. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לטגן על אש קטנה כ-50 דקות.

9. מפרידים את הפשטידה מדפנות הסיר בעזרת סכין.

10. הופכים את הפשטידה על גבי צלחת, ואז הופכים שוב על צלחת נוספת. מניחים את הסיר במהופך על הצלחת והופכים, כך שהפשטידה חוזרת לסיר כשצדה שפנה קודם כלפי מטה פונה כעת כלפי מעלה.

11. מטגנים על אש קטנה עוד כ-30-20 דקות (לאחר שהופכים את הפשטידה אפשר להוסיף לסיר 2-1 כפות שמן דרך הרווח שבין דופן הסיר לפשטידה).

פשטידת תפוחי אדמה ספרדית

פשטידת תפוחי אדמה ספרדית (צילום: אסנת לסטר)
פשטידת תפוחי אדמה ספרדית (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של קמילה בקר מאשדוד.

מרכיבים

4 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות

2 בצלים גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות

1/2 כוס שמן לטיגון ראשוני של תפוחי האדמה והבצלים

4 ביצים

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

1/2 כוס שמן לטיגון הפשטידה

אופן ההכנה

1. מחממים במחבת 1/2 כוס שמן, ומוסיפים את תפוחי האדמה והבצלים. מטגנים, כשמדי פעם הופכים בזהירות את המרכיבים שבמחבת, עד שאפשר לנעוץ מזלג בקוביות תפוחי האדמה. מקפידים שתפוחי האדמה והבצל לא יזהיבו. מורידים מהאש.

2. מקציפים את הביצים במשך כמה דקות, עד שמתקבל קצף בהיר ותפוח.

3. מעבירים את תפוחי האדמה והבצל לקערה, ומוסיפים להם את קצף הביצים, המלח והפלפל. מערבבים בעדינות.

4. מחממים במחבת 1/2 כוס שמן. יוצקים את תערובת הפשטידה למחבת ומנמיכים את הלהבה. מטגנים עד שתחתית הפשטידה ודפנותיה מזהיבות היטב.

5. הופכים את הפשטידה על גבי צלחת, ואז הופכים שוב על צלחת נוספת. מניחים את המחבת במהופך על הצלחת והופכים, כך שהפשטידה חוזרת למחבת כשצדה שפנה קודם כלפי מטה פונה כעת כלפי מעלה.

6. מטגנים עד שגם צדה התחתון של הפשטידה מזהיב היטב.

פשטידת טונה ותפוחי אדמה

פשטידת טונה ותפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר)
פשטידת טונה ותפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של יוליה ביזיק מנצרת עלית.

מרכיבים

תבנית בגודל כ-20X30 ס"מ

250 גרם (2 קופסאות) טונה בשמן, מסוננת מנוזלים

4 תפוחי אדמה מבושלים ומגוררים

2 ביצים

100 גרם (3 כפות גדושות) מיונז או טחינה גולמית

1 כפית אבקת אפייה

30 גרם (3 כפות) קמח מצה

1/2 כפית אבקת מרק עוף

מלח

פלפל שחור

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מערבבים את כל המרכיבים ויוצקים לתבנית.

3. אופים 40-30 דקות, עד שהפשטידה יציבה ופניה שחומים.

פשטידת תפוחי אדמה עם פטרוזיליה

פשטידת תפוחי אדמה עם פטרוזיליה (צילום: אסנת לסטר)
פשטידת תפוחי אדמה עם פטרוזיליה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של סימה סבן מבית שאן.

מרכיבים

3 תפוחי אדמה גדולים

2 גזרים

2 ביצים

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

1 כפית אבקת מרק עוף

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל לבן

1 כפית אבקת אפייה

1 כף שמן

10 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

1/2 כוס שמן

אופן ההכנה

1. מבשלים את תפוחי האדמה והגזרים עד שהם מתרככים, אבל לא יותר מדי.

2. מבשלים את הביצים עד שהן הופכות לביצים קשות.

3. מועכים את תפוחי האדמה לפירה. חותכים את הגזרים לקוביות. חותכים את הביצים הקשות לרבעים.

4. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

5. מערבבים בקערה את הביצים הקשות, הגזר והפטרוזיליה הקצוצה.

6. בקערה נוספת מערבבים את פירה תפוחי האדמה, אבקת המרק, המלח, הפלפל הלבן, אבקת האפייה והשמן.

7. מוסיפים לתערובת תפוחי האדמה את 10 החלמונים ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.

8. טורפים את החלבונים קצרות עם מטרפה, רק עד שהם מקציפים קלות.

9. מוסיפים את החלבונים לתערובת תפוחי האדמה, ומקפלים אותם לתוכה.

10. מקפלים לתוך תערובת תפוחי האדמה גם את תערובת הביצים הקשות, הפטרוזיליה והגזר.

11. מחממים בסיר בינוני 1/2 כוס שמן (רצוי להשתמש בדסקית מתכת המונחת על הכיריים ומפזרת את חום הלהבה באופן אחיד).

12. כשהשמן מספיק חם מנערים בזהירות את הסיר, כך שגם דפנותיו יהיו משומנות היטב (בודקים את חום השמן באמצעות טיפה מתערובת הפשטידה: זורקים אותה לסיר, ואם השמן מבעבע והתערובת אינה נדבקת לתחתית - השמן בטמפרטורה הנכונה).

13. יוצקים את תערובת הפשטידה לסיר ומטגנים. בזמן הטיגון מפרידים בזהירות את דפנות הפשטידה מדפנות הסיר באמצעות מזלג (דבר זה מאפשר לשמן לעלות קצת אל הדפנות מתחתית הסיר). ממשיכים לטגן עד שדפנות הפשטידה מעט זהובות ומנותקות לחלוטין מהסיר.

14. מעבירים את הסיר לתנור (אם אין לו ידיות מתכת עוטפים אותן בנייר אלומיניום). אופים 40-35 דקות, עד שפני הפשטידה משחימים היטב.

15. מוציאים את הסיר מהתנור ומנערים אותו עד שמרגישים שהפשטידה נפרדה לחלוטין מהתחתית והדפנות.

16. הופכים על צלחת הגשה וחותכים כמו עוגה.

אסנת לסטר מגישה את התוכניתסיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע