סלט תפוחי אדמה, סלק ושעועית ירוקה

מתכון של עירית ברנר.

את הסלט החמים הזה המציא ידידי ירון, ומאז במשפחתנו מזמינים ממני את ה"סלט של ירון". אז הנה עוד דקה של תהילה למי שמגיע. לצורך הכנתו צריך ווק או מחבת בעלת קוטר גדול ודפנות גבוהות.

מרכיבים (4 מנות)

  • 3 כפות שמן זית
  • 1 בצל סגול גדול, קלוף ופרוס לטבעות ‭
  • 1/2‬ ק"ג תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל ‭1.5‬ ס"מ
  • 6 סלקים מבושלים וקלופים בוואקום (להשיג בכל רשתות השיווק), חתוכים לקוביות בגודל ‭1.5‬ ס"מ
  • ‭1/2‬ צרור (כ-250 גרם) צנוניות, חצויות ופרוסות
  • 3 כפות רוטב סויה ‭
  • 1/4‬ שקית (200 גרם) אפונה קפואה
  • 1/4‬ שקית (200 גרם) שעועית ירוקה קפואה
  • מלח
  • פלפל שחור

אופן ההכנה

  1. יוצקים את השמן למחבת ומחממים. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד שהוא מתרכך מעט.
  2. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה, מערבבים וממשיכים לטגן כ-20 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.
  3. מוסיפים את הסלק והצנוניות וממשיכים לטגן עוד כ-7 דקות.
  4. מוסיפים את הסויה, ואם יש צורך גם כף או שתיים מים.
  5. מוסיפים את השעועית והאפונה, מתבלים במלח ובפלפל וממשיכים לטגן עוד כמה דקות, עד שהאפונה והשעועית חמות ובמרקם נגיס (לא סמרטוט אבל גם לא נא).
  6. מסירים מהכיריים, מזליפים מעט שמן זית, מניחים לצינון קל ומגישים בטמפרטורה פושרת. זה גם נראה נפלא.

עוד מתכונים בערוץ האוכל של Xnet:

פשטידת תפוחי אדמה וכבדי עוף

מתכון של דנה שטיינוול.

מרכיבים

2 תבניות באורך 25 ס"מ

  • ‭1/3‬ כוס שמן
  • 2 בצלים, קלופים וקצוצים דק
  • 10 כבדי עוף
  • 3 תפוחי אדמה בקליפתם, מבושלים
  • 3 ביצים קשות, חתוכות לקוביות
  • 1 כוס אפונה מוקפאת
  • 5 ביצים ‭
  • 1/4‬ כוס פטרוזליה קצוצה ‭
  • 1/4‬ כוס כוסברה קצוצה
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס ‭
  • 1/3‬ כפית כורכום ‭
  • 1/2‬ כפית אבקת אפייה ‭
  • 1/4‬ כוס שמן

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מחממים את השמן במחבת כבדה. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד שהוא מזהיב. מוסיפים את הכבדים, ומטגנים כמה דקות, עד שהם משחימים. מניחים לצינון.
  3. קולפים את תפוחי האדמה, מגררים במגררת דקה ומעבירים לקערה.
  4. מוסיפים לקערה את הביצים הקשות, האפונה המוקפאת, הביצים הלא מבושלות, הפטרוזיליה והכוסברה, ומערבבים.
  5. מתבלים במלח, בפלפל ובכורכום, ומוסיפים את אבקת האפייה. מערבבים.
  6. קוצצים את הכבדים, מוסיפים אותם לקערת תפוחי האדמה (יחד עם הבצל המטוגן) ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול.
  7. מעבירים לתבניות ויוצקים עליהן את השמן.
  8. אופים כ-40 דקות, עד הזהבה קלה. מגישים חם.

קדרת נקניקיות ותפוחי אדמה בסגנון כפרי

מתכון של עירית ברנר.

מרכיבים (4 מנות)
  • 1 כף משחת ציר בקר מוכן (נמכר בכל רשתות השיווק במדפי המרקים)
  • 1 כוס מים רותחים
  • מלח
  • פלפל שחור
  • פפריקה לפי הטעם
  • אפשרות: ‭4-3‬ שיני שום, קלופות וכתושות (או קוביות שום כתוש מוקפא)
  • 2 כפות שמן קנולה
  • 1 בצל גדול, קלוף וקצוץ
  • 4 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לפרוסות בעובי 2 ס"מ
  • 4 נקניקיות גדולות או 6 רגילות (רצוי להשתמש בנקניקיות משובחות, אבל גם מה שנתקע במקפיא "בשביל הילדים" יעבוד), פרוסות לטבעות בעובי 2 ס"מ
  • 1 כוס שעועית ירוקה עדינה קפואה

אופן ההכנה
  1. יוצקים כוס מים רותחים לקערה, מוסיפים את משחת ציר הבקר ומערבבים עד להמסה. מוסיפים פפריקה, פלפל שחור גרוס, מלח ואת השום (אם רוצים). מערבבים.
  2. יוצקים את השמן למחבת רחבה בעלת דפנות גבוהות. מחממים אותו ומוסיפים את הבצל. מטגנים היטב עד הזהבה.
  3. מוסיפים את פרוסות תפוחי האדמה וממשיכים לטגן עד שהן משחימות מעט.
  4. מוסיפים למחבת את תערובת ציר הבשר והתבלינים, מכסים ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל במחבת מכוסה עד שתפוחי האדמה מתרככים קצת.
  5. מוסיפים את פרוסות הנקניקיות וממשיכים לבשל עוד 10 דקות.
  6. מניחים את השעועית הירוקה מעל לכל המרכיבים ומבשלים ללא מכסה עוד 10-8 דקות. מגישים חם.

טיפים
  • לאחר הוספת השעועית הירוקה לתבשיל אין לכסות את המחבת. בישול ללא מכסה יותיר את השעועית ירוקה ורעננה.
  • מי שאינו שומר כשרות יכול להוסיף 5-4‬ כפות שמנת לבישול (10% שומן יספיקו) כעשר דקות לפני תום הבישול. התוספת תעדן את התבשיל.

‬תפוחי אדמה עם עשבי תיבול ורוטב חרדל

מתכון של עידית חייט.

מרכיבים (6-4 מנות)

לתפוחי האדמה
  • ‭1 1/2‬ ק"ג תפוחי אדמה (רצוי בינוניים-קטנים, טריים ומוצקים)
  • 1 כפית מלח
  • עלים מ-1 צרור פטרוזיליה או שמיר, נקיים וקצוצים

לרוטב
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כף מים
  • 2 כפות מיץ לימון סחוט
  • 2 שיני שום, קלופות וכתושות
  • ‭1/2-1/4‬ כפית מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית שטוחה חרדל

אופן ההכנה
  1. מכינים את הרוטב: שמים את כל מרכיביו בצנצנת בעלת מכסה, מנערים ומניחים בצד.
  2. קולפים את תפוחי האדמה ומעבירים לסיר גדול. ממלאים מים כדי כיסוי ועוד קצת, ומוסיפים את המלח. מכסים ומביאים לרתיחה על להבה בינונית-גבוהה.
  3. כאשר המים רותחים מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד כ-10 דקות, עד ריכוך (נועצים סכין חדה בתפוחי האדמה ובודקים שהם נופלים מהסכין אך לא מתפרקים). מסננים מהמים ומעבירים לקערה.
  4. מנערים שוב את הרוטב ויוצקים אותו על תפוחי האדמה, בעודם חמים. מפזרים את עשבי התיבול הקצוצים ומערבבים בעדינות.
  5. מגישים חם או פושר.

תפוחי אדמה בומביי

מתכון של איילת הירשמן.

יש משהו שובר שגרה במתכון ההודי השמח והיפה הזה: תפוחי אדמה שנצלים במחבת עם תבלינים צבעוניים וטעימים - ואז, לפני ההגשה, מערבבים אותם עם כוסברה טרייה. כדרכם של מתכונים מסוג זה, יש המון דרכים להכנה, וגם מינוני התבלינים שמופיעים ברשימת המרכיבים הם הצעה בלבד. הצעה טובה אמנם, אבל יכול להיות שתבחרו לחזק או להפחית את כמויות הצ'ילי או זרעי הכוסברה.

מרכיבים (6 מנות)
  • 6 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 4 ס"מ
  • ‭1 1/2‬ כפיות מלח ‭
  • 1/8‬ כפית פלפל שחור גרוס
  • 3 כפות שמן זית
  • 1 כפית זרעי חרדל
  • 1 כפית זרעי כוסברה ‭
  • 1/2‬ כפית כמון טחון ‭
  • 1/2‬ כפית גראם מסאלה (תערובת תבלינים הודית)
  • 1/2 עד 1 כפית צ'ילי גרוס

להגשה
  • 1 בצל סגול, קלוף ופרוס דק
  • 1 צרור כוסברה, קצוץ

אופן ההכנה

  1. ממלאים מים בסיר גדול. מביאים לרתיחה, מוסיפים 1 כפית מהמלח ואת תפוחי האדמה. מביאים שוב לרתיחה ומבשלים 5 דקות.
  2. מסננים ומחזירים את תפוחי האדמה לסיר. מוסיפים את יתרת המלח והפלפל, ומנענעים את הסיר עד שתפוחי האדמה מכוסים במלח ובפלפל.
  3. מחממים את שמן הזית במחבת גדולה ורחבה או בווק. מוסיפים את זרעי החרדל והכוסברה ומטגנים על להבה בינונית-גבוהה כדקה, רק עד שריחם עולה.
  4. מוסיפים את הכמון, הגראם מסאלה והצ'ילי, ומערבבים.
  5. מוסיפים את תפוחי האדמה כך שימלאו את המחבת בשכבה אחת. מטגנים במשך כ-10 דקות, תוך ערבוב מדי פעם כדי שיכוסו היטב בתבלינים - עד שהם זהובים מאוד. מסירים מהכיריים ומעבירים לכלי הגשה.
  6. מוסיפים את הבצל הסגול והכוסברה, מערבבים ומגישים מיד.