מרק קובה עם סלק (צילום: אסנת לסטר)
מרק קובה עם סלק (צילום: אסנת לסטר)

אם תכינו קובה, תגלו מהר מאוד שהתמכרתם לעיצוב הכדורים - זה כמו לחזור לילדות. אבל יש כמה דברים שכדאי לדעת, כדי שהכדורים יהיו מושלמים:

בצק סולת מתייבש מהר, ולכן כדאי להכין בכל פעם מחצית מכמות הבצק שבמתכון. נוסף על כך, בזמן שמכינים כדור בצק וממלאים אותו כדאי לכסות את שאר הבצק בניילון.

עם בצק סולת עובדים בידיים רטובות. לכן, כשמכינים את הכדורים כדאי שתהיה על משטח העבודה קערית מים שבה אפשר לטבול את הידיים כל הזמן.

כדי ליצור קובה ממולאמחזיקים את כדור הסולת ביד אחת ויוצרים בו גומה בעזרת האגודל של היד השנייה. מגדילים את השקע שנוצר, ממלאים במילוי הבשר וסוגרים. שיטה נוספת למילוי את כדורי הסולת היא לשטח את הכדור על כף יד רטובה למעין פיתה קטנה, להניח במרכז את תערובת הבשר, לאסוף סביבה את שולי ה"פיתה" ולגלגל לכדור. בשתי השיטות צריך להקפיד שהכדורים יהיו סגורים היטב, כך שהתערובת תהיה מכוסה לחלוטין.

רצוי שבצק הכדור העוטף את המילוי לא יהיה עבה מדי, כדי שבזמן האכילה נרגיש באופן שווה גם את המילוי וגם את הבצק, ולא בעיקר את הבצק.

גודל הכדורים הוא העדפה אישית, ונע בין כדורים קטנים יותר מכדורי פינג-פונג ועד לכדורים בגודל כדורי טניס.

בצק סולת הופך לדביק מהר מאוד. לכן, כדאי להניח את כדורי הבצק והכדורים הממולאים על משטח רטוב (צלחת או מגש).

בזמן הבישול קורה שהכדורים נדבקים לתחתית הסיר - אפשר לשחרר אותם בעדינות בעזרת כף או מרית עץ.

הכדורים יתחילו לצוף כשהם מוכנים. לא כדאי לבשל אותם יותר מדי, כי אז הם יתפוררו.

וידאו: סבתא גולי'ט מדגימה מילוי קובה בשיטת שיטוח הבצק

וידאו: השף שגב משה מדגים עם בשלניות ביתיות מילוי קובה בשיטת כדור הבצק

עוד מתכונים בערוץ האוכל של Xnet:

מרק עדשים: 5 מתכונים בדוקים

מרקים סמיכים לחורף: ממרק אפונה מהיר עד מרק בצל

מאפינס מלוחים עם אינסוף תוספות: ארוחה זולה ללימודים ולעבודה

מרק קובה עם סלק

מתכון של רמי מזרחי מיוקנעם ואהובה בנימין מאל רום.

מרכיבים (כ-8 מנות)

למרק

1/3 כוס שמן לטיגון

1 בצל קצוץ

6-5 גבעולי סלרי (ללא העלים), חתוכים למקלות

5-4 סלקים, קלופים וחתוכים לרבעים, שמיניות או פרוסות

1/2 1 עד 2 ליטר מים

1/2 כוס מיץ לימון סחוט

2-1 כפות סוכר

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

למילוי הקובה

1 בצל גדול קצוץ דק

1/2 כף מלח גס

250 גרם בשר בקר טחון או קצוץ דק

250 גרם בשר חזה עוף טחון או קצוץ דק

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1/2 כפית מלח

1 כפית בהרט

לבצק הקובה

1/2 ק"ג סולת

1/2 כפית מלח

2 כפיות שמן

400-300 (1/4 1 עד 2/3 1 כוסות) מ"ל מים

אופן ההכנה

המרק

1. מחממים את השמן בסיר רחב. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא הופך לשקוף ורך.

2. מוסיפים את גבעולי הסלרי והסלקים ומערבבים.

3. מוסיפים לסיר את המים – הם צריכים להספיק לכיסוי כל המרכיבים שבסיר, כולל קציצות הקובה שנוסיף בהמשך.

4. מבירים לרתיחה ומבשלים על אש גבוהה עד שהסלק מתרכך והנוזל צבוע בסגול.

5. מוסיפים את מיץ הלימון, המלח, הפלפל והסוכר ומבשלים עוד כמה דקות. טועמים ומתקנים תיבול.

מילוי הקובה

1. מערבבים את הבצל עם המלח הגס ומעסים אותם יחדיו היטב. מניחים במסננת ומניחים בצד ל-10 דקות או יותר להגרת נוזלים.

2. סוחטים את הבצל בידיים. מערבבים עם שאר מרכיבי המילוי.

הכנת הקובה והבישול

1. מערבבים את הסולת עם המלח והשמן.

2. מוסיפים את המים בהדרגה, תוך לישה, עד שמתקבל בצק רך ורטוב למדי וללא גושים. שמים בצד לכמה דקות.

3. מרטיבים את הידיים וקורצים מהבצק כדורים בגודל הרצוי. מניחים את הכדורים על מגש או צלחת רטובים.

4. ממלאים כל כדור בצק בכמות קטנה מתערובת הבשר (ראו הסברים למילוי בתחילת הכתבה).

5. מביאים את המרק לרתיחה, ומוסיפים את כדורי הקובה לסיר בזה אחר זה. אם יש צורך, מוסיפים לסיר מעט מים כדי שיכסו לחלוטין את הכדורים.

6. מבשלים על אש בינונית 25 דקות.

טיפים

טיפ של רמי מזרחי מיוקנעם: אם צבע המרק דוהה בזמן הבישול, מוסיפים לו 1/2 כפית מלח לימון - והצבע חוזר להיות כהה.

טיפ של אהובה בנימין מאל רום: אפשר להקפיא את כדורי הקובה לפני בישולם. מכינים את הכדורים ומניחים אותם בתבנית ביצים מרופדת בניילון נצמד. מכסים בניילון נצמד ומעבירים לכמה שעות למקפיא. לאחר שהכדורים קופאים היטב מעבירים אותם לכלי אטום ושומרים במקפיא.

מרק קובה עם כורכום ועוף

מרק קובה עם כורכום ועוף (צילום: אסנת לסטר)
מרק קובה עם כורכום ועוף (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של חגית גידו מפוריה עילית.

מרכיבים (כ-8 מנות)

למרק

6-5 כפות שמן

1 בצל קצוץ גס

1 ק"ג נתחי עוף (כרעיים, שוקיים או כנפיים)

1 עד 1/2 1 ליטר מים

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1 כף כורכום

לבצק הקובה

1/2 ק"ג סולת

1/2 כפית מלח

2 כפיות שמן

400-300 (1/4 1 עד 2/3 1 כוסות) מ"ל מים

למילוי הקובה

1 בצל גדול קצוץ דק

1/2 כף מלח גס

250 גרם בשר בקר טחון או קצוץ דק

250 גרם בשר חזה עוף טחון או קצוץ דק

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1/2 כפית מלח

1 כפית בהרט

אופן ההכנה

המרק

1. מחממים את השמן בסיר רחב. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא הופך לרך ושקוף.

2. מוסיפים את שאר מרכיבי המרק, למעט הכורכום. מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה, עד שהעוף רך ומוכן.

3. מוציאים את העוף מהמרק ושומרים בצד. מוסיפים את הכורכום ומבשלים עוד דקה-שתיים.

מילוי הקובה

1. מערבבים את הבצל עם המלח הגס ומעסים אותם יחדיו היטב. מניחים במסננת ומניחים בצד ל-10 דקות או יותר להגרת נוזלים.

2. סוחטים את הבצל בידיים. מערבבים עם שאר מרכיבי המילוי.

הכנת הקובה והבישול

1. מערבבים את הסולת עם המלח והשמן.

2. מוסיפים את המים בהדרגה, תוך לישה, עד שמתקבל בצק רך ורטוב למדי וללא גושים. שמים בצד לכמה דקות.

3. מרטיבים את הידיים וקורצים מהבצק כדורים בגודל הרצוי. מניחים את הכדורים על מגש או צלחת רטובים.

4. ממלאים כל כדור בצק בכמות קטנה מתערובת הבשר (ראו הסברים למילוי בתחילת הכתבה).

5. מביאים את המרק לרתיחה, ומוסיפים את כדורי הקובה לסיר בזה אחר זה. אם יש צורך, מוסיפים לסיר מעט מים כדי שיכסו לחלוטין את הכדורים.

6. מבשלים על אש בינונית 25 דקות. כמה דקות לפני סיום הבישול מוסיפים לסיר את העוף, כדי לחמם אותו.

מרק קובה עם דלעת ובמיה

מרק קובה עם דלעת ובמיה (צילום: אסנת לסטר)
מרק קובה עם דלעת ובמיה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של צביה אזוולוס ועליזה אל כביר, שתיהן מטבריה.

מרכיבים

למילוי הקובה

1 בצל גדול קצוץ דק

1/2 כף מלח גס

250 גרם בשר בקר טחון או קצוץ דק

250 גרם בשר חזה עוף טחון או קצוץ דק

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1/2 כפית מלח

1 כפית בהרט

לבצק הקובה

1/2 ק"ג סולת

1/2 כפית מלח

2 כפיות שמן

400-300 (1/4 1 עד 2/3 1 כוסות) מ"ל מים

למרק

250 גרם במיה (אפשר להשתמש בבמיה קפואה)

1 בצל גדול קצוץ גס

1/4 כוס שמן לטיגון הבצל והבמיה

6 עגבניות קלופות, קצוצות או מגוררות

250 גרם רסק עגבניות

1/2 כוס או יותר מיץ לימון

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית בהרט

2 כפות סוכר

כ-1/2 1 ליטר מים

250 גרם דלעת קלופה וחתוכה לקוביות

אופן ההכנה

מילוי הקובה

1. מערבבים את הבצל עם המלח הגס ומעסים אותם יחדיו היטב. מניחים במסננת ומניחים בצד ל-10 דקות או יותר להגרת נוזלים.

2. סוחטים את הבצל בידיים. מערבבים עם שאר מרכיבי המילוי.

הכנת הקובה

1. מערבבים את הסולת עם המלח והשמן.

2. מוסיפים את המים בהדרגה, תוך לישה, עד שמתקבל בצק רך ורטוב למדי וללא גושים. שמים בצד לכמה דקות.

3. מרטיבים את הידיים וקורצים מהבצק כדורים בגודל הרצוי. מניחים את הכדורים על מגש או צלחת רטובים.

4. ממלאים כל כדור בצק בכמות קטנה מתערובת הבשר (ראו הסברים למילוי בתחילת הכתבה). מכסים את הכדורים בניילון נצמד.

המרק

1. אם משתמשים בבמיה טרייה: קוטמים את קצוות הבמיה – בזהירות, כדי שהנוזלים יישארו בתוכה ולא ייזלו החוצה. שוטפים היטב ומניחים לייבוש מוחלט. אם משתמשים בבמיה קפואה: מפשירים לפי הוראות היצרן ומייבשים היטב.

2. מחממים במחבת חלק מהשמן. מוסיפים את הבמיה ומטגנים דקה-שתיים, תוך ערבוב, עד שהיא מזהיבה מעט. מסירים מהאש ושומרים בצד.

3. מחממים בסיר רחב את יתרת השמן. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא הופך לשקוף ורך.

4. מוסיפים את העגבניות, רסק העגבניות, מיץ הלימון והתבלינים.

5. מוסיפים לסיר את המים – הם צריכים להספיק לכיסוי כל המרכיבים שבסיר, כולל קציצות הקובה שנוסיף בהמשך. מביאים לרתיחה.

6. מוסיפים למרק הרותח את כדורי הקובה בזה אחר זה. מבשלים על אש בינונית כ-25 דקות.

7. מוסיפים את הבמיה המטוגנת וקוביות הדלעת ומבשלים 20-15 דקות נוספות.

טיפים

טיפ של צביה אזוולוס מטבריה: אפשר להכין את בצק הקובה גם עם אורז. מבשלים 1/2 כוס אורז יבש בהרבה מים, עד שהאורז רך מאוד. מסננים את האורז מהנוזלים ומוסיפים אותו ל-1 ק"ג סולת עם 1 כפית מלח ו-1 כף שמן. מוסיפים בהדרגה נוזלים מבישול האורז, עד שמתקבל בצק רך ורטוב למדי.

טיפ של עליזה אל כביר מטבריה: לקראת סיום טיגון הבצל אפשר להוסיף לסיר 5-4 שיני שום. אפשר להוסיף לתערובת הבשר כמה עלי נענע קצוצים, ולמרק עצמו כמה גבעולי נענע.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע