לקראת ראש השנה החלטתי להזמין מאזינים של "סיר לשבת" לחוויה משותפת של אפיית חלות אצלי במטבח.

כל מי שהתקשר בשבועות האחרונים ומסר בשידור מתכון לחלה מיוחדת הוזמן להצטרף לחגיגה - וביום ראשון האחרון התייצבו אצלי בבית שש מאזינות, כשהן מוכנות ומזומנות להכין חלות.

בדרך כלל, אני מכירה את המאזינים רק בקולם, לכן המפגש עם הפנים שמאחורי הקולות היה מרגש מאוד עבורי. העבודה המשותפת, ריח האפייה והחלות הכל כך מוצלחות שיצאו בסוף מהתנור – כל אלה הפכו את המפגש לחוויה גדולה, שהשאירה אצלנו טעם של עוד.

תודה לכל מי שהגיעו למטבח שלי כדי לאפות חלות מיוחדת לראש השנה. זו היתה חוויה אמיתית עבורי, והתוצאות לפניכם – כולל סרטונים קצרים, שמסבירים באופן הכי טוב את הכנת החלות השונות.

עוד מתכונים בדוקים של אסנת לסטר:

צלי חגיגי: 8 רעיונות למנה העיקרית של ראש השנה

מתכונים עם דבש: מעוף חגיגי ועד קינוח

עוגות תפוחים מהירות (אבל בלי לוותר על הטעם)

עוגות דבש בטעמים מפתיעים

חלת דבש עגולה עם "רימון"

חלת דבש עגולה עם "רימון" (צילום: אסנת לסטר)
חלת דבש עגולה עם "רימון" (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסי רייך משדה אילן.

מרכיבים

2 חלות בתבניות בקוטר של כ-26 ס"מ

1 ביצה

1/3 כוס שמן

1/2 כוס דבש

3/4 1 כוסות מים

2 כפות שמרים יבשים

1 ק"ג קמח

1 כף שטוחה מלח

לציפוי

1 ביצה טרופה

2 כפות סוכר

2 כפות שקדים פרוסים

1/2 כפית פרג

אופן ההכנה

1. מתחילים בערבוב המרכיבים הרטובים: מתקינים במיקסר את וו הלישה, ושמים בקערת המיקסר את הביצה, השמן, הדבש והמים. מערבלים במהירות נמוכה, עד שהמרכיבים מתערבבים.

2. מוסיפים לקערה את השמרים ומערבלים עוד קצת.

3. ממשיכים לערבל ומוסיפים את הקמח בהדרגה, כף אחרי כף.

4. מוסיפים את המלח, וממשיכים לערבל עד שמתקבל בצק אחיד ורך, אך לא דביק (אם הבצק יבש מדי, מוסיפים עוד מעט מים).

5. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, ומכסים במגבת לחה. מתפיחים 30-15 דקות (תלוי בטמפרטורת החדר).

6. מוציאים את הבצק מהקערה ולשים אותו 2 דקות.

7. מחלקים את הבצק ל-4 כדורים שווים. יוצרים מכל כדור "נחש" באורך של כ-40 ס"מ.

8. חותכים מכל נחש פרוסה באורך של 4-3 ס"מ, ושומרים בצד.

9. קולעים כל שני נחשים זה סביב זה למעין חבל.

10. מחברים את שני הקצוות של כל חבל, ליצירת טבעת. מניחים כל טבעת בתבנית.

11. מכינים את הרימונים: יוצרים מפיסות הבצק ששמרנו 2 כדורים גדולים ו-2 כדורים קטנטנים. מניחים במרכז כל תבנית כדור גדול. יוצרים מכל כדור קטן 4 נחשים. משטחים את הנחשים לעלים ומדביקים לכדורים הגדולים.

12. מברישים בביצה טרופה, ומפזרים מעל סוכר ושקדים פרוסים. מפזרים מעט פרג בין ה"עלים" של כל רימון.

13. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

14. מתפיחים 40-30 דקות.

15. אופים כ-35 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, עד שהחלות מזהיבות.

חלה עם קמח מלא

חלה עם קמח מלא (צילום: אסנת לסטר)
חלה עם קמח מלא (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של פרח הופמן מחיפה.

מרכיבים (חלה אחת גדולה)

1/2 3 כוסות קמח מלא

1/2 3 כוסות קמח לבן

1 קוביית שמרים או 1 שקית "שמרית" או 2 כפות שמרים יבשים

3 כפות משפר אפייה או 1 שקית משפר אפייה של "שמרית"

1 כף מלח

4 כפות סוכר חום

1/4 כוס שמן קנולה

3-2 כוסות מים פושרים

לציפוי

1 ביצה טרופה

זרעי חמנייה

אופן ההכנה

1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. מתחילים לערבל במהירות נמוכה ומוסיפים את כל המרכיבים, למעט המים, לפי הסדר שבו הם רשומים.

2. מוסיפים בהדרגה את המים, תוך ערבול, עד שמתקבל בצק גמיש ורך.

3. מוציאים את הבצק מקערת המיקסר ולשים אותו בידיים 5-3 דקות.

4. משמנים את הבצק, ומחזירים אותו לקערה. מכסים את הקערה בפלסטיק נצמד או במגבת לחה, ומתפיחים עד שהבצק הוא מכפיל את נפחו.

5. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

6. מוציאים את הבצק מהקערה ולשים אותו כדקה.

7. מחלקים את הבצק לשניים, ולאחר מכן מחלקים כל מחצית לשלושה – כך שמקבלים שישה כדורי בצק שווים בגודלם.

8. יוצרים מהכדורים "נחשי" בצק. קולעים כל שלושה נחשים לצמה.

9. מניחים את שתי הצמות בתבנית, כשהן צמודות זו לזו, ומהדקים אותן יחד בקצוות.

10. מברישים את החלה בביצה טרופה, ומפזרים עליה זרעי חמנייה.

11. מתפיחים 15-10 דקות.

12. אופים כ-35 דקות, עד שהחלה מזהיבה.

חלת אשכול

חלת אשכול (צילום: אסנת לסטר)
חלת אשכול (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רותי כהן מטבריה.

מרכיבים (2 חלות)

1 ק"ג קמח

1 כף משפר אפייה (נמכר ברוב רשתות השיווק)

1/2כוס סוכר

1 כפית מלח

1 שקית "שמרית" או 2 כפות שמרים יבשים

1/2 כוס שמן

1 ביצה

2 כפות דבש

2 כוסות מים (או קצת יותר, אם צריך)

לציפוי

2-1 ביצים טרופות

3-2 כפות שומשום

אופן ההכנה

1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את הקמח, משפר האפייה, הסוכר והמלח.

2. מתחילים לערבל, ולאחר כמה שניות מוסיפים את השמרים.

3. ממשיכים לערבל ומוסיפים לפי הסדר את השמן, הביצה, הדבש והמים.

4. לשים עוד 5-4 דקות, עד שמתקבל בצק רך ונוח לעבודה (אם הבצק קשה מדי, מוסיפים בזמן הלישה עוד מעט מים).

5. שמים את הבצק בקערה משומנת, מכסים בניילון ומתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו.

6. מוציאים את הבצק מהקערה, לשים אותו כדקה ומחזירים לקערה. מתפיחים שוב כ-15 דקות.

7. מרפדים שתי תבניות בנייר אפייה.

8. יוצרים מהבצק 34 כדורים שווים בגודלם (כדאי לחלק את הבצק לשניים, ואז ליצור מכל מחצית 17 כדורים).

9. יוצרים את האשכול: מניחים באחת התבניות 5 כדורי בצק בשורה. מצמידים להם שורות נוספות של כדורים, שבראשונה 4 כדורים, בשנייה 3, בשלישית 2 וברביעית 1 בלבד. חשוב להשאיר רווח קטן בין כל הכדורים – הוא יתמלא עם תפיחת הבצק.

10. מרדדים 2 כדורים נוספים ל"נחשים", ויוצרים מכל נחש קשר. מצמידים את שני הקשרים לשורת הכדורים הארוכה – הם יהיו העלים של האשכול (אפשר לאלתר גם צורות אחרות של עלים או גבעולים).

11. יוצרים באותו אופן אשכול נוסף בתבנית השנייה.

12. מברישים את הכדורים בביצה הטרופה, ומפזרים עליהם קצת שומשום.

13. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

14. מניחים לכדורים לתפוח, עד שהרווחים שביניהם נסגרים.

15. אופים 40-35 דקות, עד שהחלות זהובות.

16. מניחים לחלות להתקרר לטמפרטורת החדר, ורק אז מעבירים בזהירות לכלי הגשה.

חלה מתוקה עם שומשום

חלה מתוקה עם שומשום (צילום: אסנת לסטר)
חלה מתוקה עם שומשום (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אביבה ועקנין מטבריה.

מרכיבים (3 חלות)

1 ק"ג קמח

1 כפית מלח

5 כפות סוכר

2 כפות שמרים יבשים

3 כוסות מים

3/4 כוס שמן

לציפוי

1 ביצה טרופה עם 1/2 כפית סוכר

3 כפות שומשום

אופן ההכנה

1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. מנפים את הקמח לקערת המיקסר.

2. מוסיפים לקערה את המלח, הסוכר והשמרים, ומערבלים.

3. ממשיכים לערבל ומוסיפים בהדרגה את המים. מוסיפים את השמן וממשיכים לעבד עוד כ-5 דקות, עד שמתקבל בצק רך ונוח לעבודה (אם הבצק קשה מדי, מוסיפים מעט מים; אם הוא דביק מדי, מוסיפים מעט קמח).

4. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים בניילון ומתפיחים עד שהוא מכפיל את נפחו.

5. מוציאים את הבצק מהקערה, לשים כדקה ומחזירים לקערה. מכסים ומתפיחים שוב כ-15 דקות.

6. מחממים את התנור ל-190 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

7. מוציאים את הבצק מהקערה, ומחלקים אותו ל-3 כדורים שווים. מחלקים שוב כל כדור ל-3 חלקים שווים.

8. מגלגלים את הכדורים ל"נחשים", וקולעים מכל 3 נחשים צמה.

9. מניחים את הצמות בתבנית

10. מברישים את החלות בביצה הטרופה ומפזרים עליהן את השומשום.

11. אופים 40-35 דקות, עד שהחלות מזהיבות.

חלת 12 השבטים

חלת 12 השבטים (צילום: אסנת לסטר)
חלת 12 השבטים (צילום: אסנת לסטר)
מתכון שנתנה שושנה מנצל מגבעת אבני. את המתכון קיבלה שושנה מחברה לפני 50 שנה.

הכדור הגדול שבמרכז החלה מייצג את שבט ראובן – בכור השבטים; פס הבצק שעוטף את החלה מייצג את שבט בנימין – הקטן שבשבטים; ואילו שאר הכדורים מייצגים את עשרת השבטים הנותרים.

מרכיבים

חלה אחת בתבנית בקוטר של כ-26 ס"מ

1 ק"ג קמח

1 שקית "שמרית" (כולל משפר האפייה) או 2 כפות שמרים יבשים

1/3 כוס סוכר

150 גרם מרגרינה רכה מאוד או 3/4 כוס שמן

1 ביצה שלמה + 1 חלמון

1 כף שטוחה מלח

כ-3/4 1 כוסות מים

לציפוי

1 ביצה טרופה

אופן ההכנה

1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את כל המרכיבים, למעט המים, ומערבלים קצת.

2. ממשיכים לערבל ומוסיפים את המים בהדרגה, עד שמתקבל בצק אחיד, רך ונוח לעבודה (אם הבצק קשה מדי, מוסיפים עוד מעט מים).

3. מכסים את הקערה במגבת לחה, ומתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו.

4. מחלקים את הבצק ל-5 כדורים שווים.

5. יוצרים משניים מהכדורים כדור גדול, ומניחים אותו במרכז התבנית.

6. מחלקים שני כדורים נוספים ל-5 כדורים שווים כל אחד – כך שמתקבלים 10 כדורים קטנים. מסדרים את הכדורים בתבנית מסביב לכדור הגדול.

7. יוצרים "נחש" מהכדור שנותר. תוחבים את הנחש בין הכדורים הקטנים לדפנות התבנית, כך שהוא חובק את הכדורים מסביב.

8. יוצרים מהבצק כיכר לחם אחת גדולה בנוסף יוצרים 10 כדורים קטנים וכן רצועה אחת ארוכה.

9. מסדרים את כל הכדורים הקטנים סביב הכיכר הגדולה ומסובבים את הרצועה סביב כולם גם יחד כך שהרצועה חובקת את כל הלחמניות כולן סביב סביב.

10. מברישים בביצה טרופה.

11. מתפיחים עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.

12. אופים כ-35 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.

לחם רומני ללא לישה

לחם רומני ללא לישה (צילום: אסנת לסטר)
לחם רומני ללא לישה (צילום: אסנת לסטר)

יוליה פיזיק מנצרת עלית, שנתנה את המתכון, למדה אותו מסבתה. אמנם זה לחם ולא חלה, אבל מאחר שהוא כל כך מיוחד גם הוא קיבל מקום של כבוד באירוע. ולמה הוא מיוחד? כי בניגוד ללחמים אחרים, הוא אינו דורש לישה – כשבמקום זאת, הבצק תופח לאטו במשך שמונה שעות.

מרכיבים

3 כוסות קמח מלא

3 כוסות קמח לבן

2 כפות שמרים יבשים

1 כף מלח

4-3 כוסות מים

2 כפות זרעי חמנייה

אופן ההכנה

1. מערבבים את שני סוגי הקמח, השמרים והמלח. מוסיפים בהדרגה את המים, תוך ערבוב, עד שמתקבל בצק רך מאוד ודביק מאוד.

2. מעבירים את הבצק לקערה גדולה, ומכסים במגבת לחה או בפלסטיק נצמד. מתפיחים 8 שעות, ואפילו יותר (אפשר להתפיח את הבצק עד 18 שעות).

3. מחממים את התנור ל-175 מעלות.

4. מרפדים בנייר אפייה את התחתית והדפנות של סיר כבד שאפשר להכניסו לתנור. משמנים את נייר האפייה.

5. מקמחים קלות את משטח העבודה, ומשטחים עליו את הבצק. מקפלים את הבצק מצד ימין לכיוון המרכז, ולאחר מכן מקפלים מצד שמאל מעל החלק הימני. משטחים מעט את הבצק, וחוזרים על פעולת הקיפול בניצב לכיוון שבו היא בוצעה בפעם הקודמת.

6. מכניסים את הבצק לסיר, ומפזרים עליו את זרעי החמנייה. מכסים במכסה.

7. אופים כ-50 דקות.

8. מסירים את המכסה ואופים 10 דקות נוספות, עד שהלחם מקבל ציפוי פריך.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע