סינייה. המון ברזל מהבשר ומהטחינה (צילום: תמר טל)
סינייה. המון ברזל מהבשר ומהטחינה (צילום: תמר טל)

הנה סיפור אישי שהוביל אותי לשינוי משמעותי בחיים.

כשבתי אלה היתה בת שנתיים היא חלתה והופנתה לבדיקת דם. התוצאות הגיעו לאחר שהילדה כבר החלימה, אך הצביעו על בעיה שדרשה התייחסות – מחסור בברזל. מדובר בבעיה שאין להקל בה ראש, מפני שהברזל חיוני להתפתחות המוח - בעיקר בשנת החיים השנייה. מחסור בברזל מצמצם את אספקת החמצן למוח ולשאר האיברים, ובכך פוגע ביכולת הגוף לתפקד באופן מיטבי וביכולתו של המוח לחשוב וללמוד. ואלה אינה לבד: מחקרים שנערכו בעשור האחרון העלו כי 25%-40% מהילדים בישראל סובלים מחוסר בברזל, וכ-15% אף סובלים מאנמיה.

עוד מתכונים לילדים של יעל טל:

קוביות בטטה בתנור: הילדים ישכחו מחטיפים קנויים

פשטידת בשר ותפוחי אדמה: ארוחה שלמה בתבנית

סלט טונה בסירת עגבניות: כך תגרמו לילדים לאכול דגים

כשחזרתי לרופא הילדים עם תוצאות הבדיקה, הוא נתן לאלה מרשם לברזל לשלושה חודשים והסביר לי שעלי להעשיר את התפריט שלה בבשר אדום - או ליתר דיוק, ואני מצטטת: "תני לה בשר אדום, בשר אדום ובשר אדום". דברי הרופא הידהדו בראשי, ולא היה לי ברור כיצד ליישם את הוראתו לגבי הבשר: כמה גרם בשר צריך להיות במנה? כמה פעמים בשבוע יש להגיש בשר? האם אפשר להסתפק בברזל ממקורות אחרים, שאינם בשר?

בדיעבד, אותו אירוע הביא אותי לתחום שבו אני עוסקת כיום. עשיתי עבודת מחקר קצרה, חברתי לדיאטנית קלינית המתמחה בתזונת ילדים ונוער, וביחד - היא עם ניסיונה העשיר בטיפול בתזונת ילדים ואני עם ניסיוני העשיר במטבח - פיתחנו מתכונים שהם בראש ובראשונה טעימים, אך גם מזינים וחיוניים להתפתחות תקינה של פעוטות וילדים.

אחד המתכונים המנצחים שלנו (וניצחון בהקשר הזה כולל שלושה גורמים: טעם, מהירות הכנה ומידת אהדתם של הילדים) הוא סינייה בקר וכבש בתנור. זהו מתכון קל להכנה, המכיל בשר בקר ומעט מאוד בשר כבש, שמעשיר את טעם המנה.

המנה עשירה בברזל, שמגיע הן מהבשר והן מהטחינה. יש להדגיש כי ברזל מהחי חשוב והכרחי לפעוטות וילדים, משום שהוא נספג בגוף טוב יותר מברזל שמקורו בצומח.

ורעיון קטן לפני שמגיעים למתכון: הכינו את המנה במחבת שאפשר להכניס לתנור, והגישו אותה למרכז השולחן. ההגשה במחבת, שבה כולם אוכלים מ"צלחת" מרכזית, היא מעניינת ושונה - וילדים אוהבים אותה מאוד.

סינייה – תבשיל בשר וטחינה

מרכיבים

כ-3 מנות - 2 מחבתות בקוטר 18 ס"מ או תבנית בגודל 17x25 ס"מ

200 גרם בשר בקר טחון

100 גרם בשר כבש טחון (אפשר לבקש מהקצב שיטחן יחד את שני סוגי הבשר)

1 בצל בינוני קצוץ

4 כפות פטרוזיליה קצוצה

1/2 כוס טחינה גולמית מדוללת ב-1/2 כוס מים (או יותר אם צריך, הטחינה צריכה להיות נוזלית מאוד)

מיץ מ-1/2 לימון

מלח

פלפל שחור

איך מכינים

1. מחממים את התנור לטמפרטורה של 180 מעלות.

2. מערבבים בקערה את בשר הבקר, בשר הכבש, הבצל, הפטרוזיליה, מלח ופלפל.

3. מעבירים מחצית מהתערובת לתבנית ומשטחים (עובי השכבה אמור להיות כ-1 ס"מ). משאירים מרווח של 1 ס"מ בין הבשר לדופן התבנית. את המחצית השנייה של התערובת אפשר להקפיא או לשמור במקרר להכנה ביום למחרת.

4. אופים 10 דקות.

5. מוציאים מהתנור ושופכים בזהירות את נוזלי השומן שהצטברו בשולי הבשר.

6. מוסיפים לטחינה המדוללת את מיץ הלימון ומערבבים היטב. יוצקים את הטחינה בנדיבות על הבשר, כך שהיא תכסה את כולו.

7. אופים 10 דקות נוספות.

8. מגישים מיד – המנה אינה נשמרת היטב במקרר.

גיוון

אם הסינייה מיועדת לילדים גדולים יותר או לכל המשפחה, אפשר להוסיף לתערובת הבשר תבלינים כמו כמון, כורכום, אגוז מוסקט או קינמון.

יעל טל מעבירה סדנאות בישול להורים, משלב הטעימות הראשונות ועד לארוחות משפחתיות