איור: רונית מירסקי

מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות?

השנה היתה לי תשובה נוספת מעבר לארבע הרגילות, כשלראשונה בחיי לא השתתפתי בארוחת ליל הסדר של המשפחה שלי. פתאום הבנתי שגם במשך שלוש שנות השירות הצבאי שלי איכשהו קרה שתמיד יצאתי בפסח, וגם כל הטיולים בחו"ל לא נפלו על החג. אפילו בשנה שעברה הקפדנו לחזור לביקור משפחתי, למרות לחץ קל מצד העבודה והלימודים. והשנה, זה מה שהשתנה - נשארנו בחו"ל.

בהתחלה לא כל כך ידענו איך מתמודדים עם ארוחת הסדר. את מי מזמינים, איך משיגים הגדות, איפה מוצאים אוכל כשר, ועוד מיני שאלות והחלטות שנפלו לפתחנו. אחרי שהבנו את גודל ההפקה, התחלנו להשתעשע ברעיון שלא לחגוג את ליל הסדר בכלל. כלומר כן לחגוג (יותר נכון לציין), אבל לאו דווקא במובן הדתי, אלא יותר בכיוון של מסעדה שווה. כמובן שהרעיון הזה ירד מהפרק די מהר, וחזרנו אל הדיונים של איך ומי וכמה.

רוב השאלות נפתרו די מהר (אצלנו בבית, כמה חברים, יהיה צפוף אבל לא נורא), אבל השאלה היחידה שלא ידענו מה לעשות איתה היא ה"איך?" - כי זה נכון שאפשר למצוא מצות בחנויות הגדולות (במדף הקרקרים), אבל יותר קשה למצוא חומרים בסיסיים אחרים, כמו חזרת, שוקולד "השחר" (כי עם נוטלה זה לא ממש זה) וקמחים שונים (תפוחי אדמה ומצה). ואז הזכירו לנו ש' וא' שבגולדרס גרין, השכונה שבה מרוכזים לא מעט מיהודי לונדון, אפשר למצוא את רוב המותגים הישראלים (וברוח המחאה, חלקם גם זול יותר). היות שעד כה לא חשנו בצורך להגיע אל גולדרס גרין, הבנו שזו הזדמנות מצוינת לבקר בעוד חלק של העיר. וכך, כמה ימים לפני פסח, עשינו פעמינו אל מה שנקרא בפי כמה ממכרינו "בני ברק" של לונדון.

אני לא בטוח שאני יכול להשוות את גולדרס גרין לבני ברק (אולי כי אני לא כל כך מכיר את בני ברק), אבל בלי שום ספק החוויה הישראלית-יהודית מכה בפנים ברגע שעולים מתחנת הרכבת התחתית (דווקא לא זו שנושאת את שם השכונה). מכל עבר יהודים כשרים, עטורי פאות וכובעים מסוגים שונים, ממהרים ממקום למקום. היות שהגענו חדורי מטרה, ולא סתם כתיירים שבאים לראות את השכונה, החלטנו שלא כדאי לבזבז זמן יקר. כשניסינו לברר איך להגיע אל אותם הסופרים פתאום שמנו לב שאנחנו מתלבטים בשאלה שכבר הרבה זמן לא עברה לנו בראש: "באיזו שפה לבקש הסברים?" בסוף החלטנו על אנגלית, וההסבר היה קל ופשוט: "לכו לממלכה, שם הכי טוב".

אך צעדנו כמה פסיעות, ונתקלנו בה.

בממלכה.

קושר קינגדום- סופרמרקט ענקי (או סתם די גדול), שהאור כאילו בקע מתוכו (ואם היינו בסרט, סביר להניח שברקע היתה מתנגנת שירת "הללויה"). מיד בכניסה ניצבה עמדת טעימות שהציעה עוגיות קוקוס. מימין ומשמאל התהדר המרכול באביזרים ומתנות לפסח (מחוברות צביעה ועד כפפות לתנור עם דוגמת מצה), ומאחוריהן, שורות-שורות של כל טוב הארץ (ישראל) והעולם (בתנאי שכשר): שוקולד "השחר", שקדי מרק, "ביסלי", בייגלה, "במבה" (גם אדומה!), חומוס, מצות, קניידלך, מלפפונים חמוצים, פיתות, מוצרי "טבעול", אבקת מרק, "מילקי".

קוטג'! (אבל לא היה של "תנובה", אולי בגלל השביתה שיש שם).

צילומים: רונית מירסקי

עברנו בין המדפים כמו ילדים בחנות ממתקים (או הומר סימפסון בחנות דונאטס), מלקטים מוצרים שסביר להניח שבארץ בכלל לא היינו קונים - אבל כאן נכנסו לסל רק בגלל ההזדמנות, והידיעה שהפעם הבאה תהיה בעוד הרבה זמן. בסוף קנינו כמות גדולה מדי של דברים - גדולה מכדי לשאת אותה בתחבורה הציבורית בלונדון - ובאופן מפתיע (כן, כן, ברוח המחאה), שילמנו הרבה פחות ממה שציפינו לשלם (חוץ מהקוטג' שהיה יקר למדי).

אז האורחים הוזמנו (כולל זוג גויים, רחמנא ליצלן, שאנחנו מנסים לגייר), וגם המשלוח מהסופר (הרגיל) - ולא נותר לנו אלא לנקות, ולכדרר עשרות קניידלך תוך שירת "חד גדיא".

כי את התשובה ל"מה נשתנה" כבר ידעתי.

Kosher Kingdom

7 Russell Parade

Golders Green Road

NW11 9NN

London

עוגת מצות עם קרם ערמונים וקרם שוקולד לבן

במסגרת ההפקה, החלטתי שהשנה אגיש עוגת שכבות המצות שונה. הנה הגרסה שלי לעוגת שכבות מצות עם קרם ערמונים ושוקולד לבן.

מרכיבים

1/2 1 כוסות (360 מ"ל) שמנת מתוקה

150 גרם שוקולד לבן שבור לקוביות

200 גרם (3/4 כוס) מחית ערמונים

1/4 כוס (30 גרם) אבקת סוכר

2/3 כוס (150 מ"ל) קפה חזק

2 כפות (30 מ"ל) אמרטו (ליקר שקדים)

1 חבילת מצות קטנה

אופן ההכנה

1. מתחילים בהכנת קרם השוקולד הלבן. מחממים בסיר קטן 200 מ"ל (קצת יותר מ-3/4 כוס) מהשמנת המתוקה - ונזהרים שלא להגיע לנקודת הרתיחה. שמים את השוקולד הלבן בקערה בינונית, ויוצקים עליו את השמנת החמה. מערבבים היטב עד שהשוקולד נמס לחלוטין, והתערובת נוזלית ואחידה. מעבירים לקירור מלא (אפשר לזרז את משך הקירור באמצעות המקפיא).

2. בינתיים מכינים את קרם הערמונים. שמים בקערה בינונית את מחית הערמונים, 2 כפות מהשמנת המתוקה ואת אבקת הסוכר, ומערבבים היטב. בקערה אחרת מקציפים את יתרת השמנת המתוקה לקצפת רכה. מקפלים את הקצפת לתוך מחית הערמונים, לקבלת תערובת אחידה.

3. להרכבת העוגה שמים בצלוחית עמוקה את הקפה והאמרטו. טובלים מצה לכמה שניות בתערובת הקפה ומניחים בצלחת ההגשה. מורחים על המצה שכבה לא עבה של קרם ערמונים (בערך שליש מהכמות). טובלים מצה נוספת בקפה ומניחים על קרם הערמונים. מורחים שכבה לא עבה של קרם שוקולד לבן (בערך שליש מהכמות). ממשיכים את התהליך באותו אופן (מצה, קרם ערמונים, קרם שוקולד לבן - ומסיימים עם קרם שוקולד לבן.

4. מכסים את העוגה (נזהרים שהמכסה לא ייגע בקרם שלמעלה). מעבירים לקירור למשך שמונה שעות לפחות.