(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בכל שנה כשאני נתקלת בחבושים בעונה הזאת אני נזכרת בעץ החבושים שגדל אצלנו בגינה בבית בנתניה. עד היום לא ברור לי אם קנינו את הבית עם העץ או שאבא שלי נטע אותו שם. תמיד שאלתי את עצמי: למה לנטוע עץ חבושים בגינה? מה כבר אפשר להכין מחבושים? הרי זה לא פרי שקוטפים וזוללים. אני זוכרת את הקומפוט שאמא שלי הכינה מפרי העץ שלנו - קומפוט פשוט, אבל טעים ומרענן. אבל בשביל קומפוט בלבד לא מגדלים עץ שלם!

כך חשבתי עד לשבוע האחרון, שבו קיבלתי במתנה חבושים ולא ידעתי מה להכין אתם. ביקשתי עזרה בעניין ממאזיני "סיר לשבת" - ולהפתעתי קיבלתי כל כך הרבה רעיונות, שנטיעת עץ חבושים בחצר נראית לי עכשיו קצת יותר הגיונית.

ריבת חבושים

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מימי שאול מקרית ביאליק.

מרכיבים

4 חבושים קלופים ונקיים מגרעינים (כ-750 גרם)

סוכר במשקל זהה לזה של החבושים (כ-750 גרם)

1/2 כוס מים

1 כפית קינמון

קורט ציפורן

מיץ מלימון אחד

אופן ההכנה

1. חותכים את החבושים הקלופים לקוביות. לחלופין, אפשר לגרר אותם בפומפייה גסה או דקה.

2. שמים בסיר את החבושים, הסוכר, התבלינים והמים. מחממים על אש בינונית-נמוכה שמופיעות בועות על פני הנוזל. מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה מאוד 50 דקות, עד שהנוזלים הופכים לריבה. כדי לבדוק אם הריבה מוכנה יוצקים כפית ממנה על צלחת קרה, מחכים כמה שניות כדי שתתקרר ומעבירים דרכה אצבע. אם הטיפה נסגרת בחזרה לאט – הריבה מוכנה. אם היא נסגרת מהר הריבה אינה מוכנה, ואם היא אינה נסגרת – הריבה מבושלת יותר מדי.

3. מוסיפים את מיץ הלימון וממשיכים לבשל על אש קטנה עוד 10 דקות.

עוף עם חבושים

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רחל בן שיטרית מבית שאן. מקורו בבית אביה, והוא היה עולה על שולחן המשפחה בכל פעם שהחבושים היו בעונה.

מרכיבים

כ-20 שזיפים שחורים מיובשים, מגולענים

חופן (או קצת יותר) צימוקים

1 כוס יין אדום יבש

3-2 חבושים

1/2 כוס שמן

2-1 בצלים קצוצים

6-4 כרעי עוף

5 כפות סוכר

1/2 כפית קינמון

1 כוס אגוזי מלך קצוצים גס

אופן ההכנה

1. שמים את השזיפים והצימוקים בכוס היין ומניחים בצד להשריה.

2. משפשפים ומנקים את החבושים וחותכים לפלחים

3. שמים את החבושים בסיר גדול למדי, מוסיפים מים עד כיסוי ומבשלים אותם עד שהם מתרככים – כ-30-20 דקות.

4. מחממים את השמן במחבת רחבה או בסיר ומטגנים את הבצל הקצוץ עד להזהבה קלה.

5. מוסיפים לסיר את נתחי העוף וממשיכים לטגן תוך הפיכת העוף עד שהנתחים מטוגנים מכל הצדדים.

6. מוסיפים את הבצל והעוף לסיר עם החבושים והמים, וממשיכים לבשל כשעה, עד שהעוף מתרכך.

7. מוסיפים לסיר את הסוכר והקינמון, מכסים וממשיכים לבשל על אש קטנה עוד כ-30 דקות.

8. מסננים את השזיפים והצימוקים מהיין ומוסיפים אותם לסיר. מכסים וממשיכים לבשל על אש קטנה מאוד 30 דקות נוספות.

9. בזמן ההגשה מפזרים על כל מנה קצת אגוזי מלך.

לוזינה - מרמלדת חבושים עיראקית

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

מתכון של נעמי נחמן מעפולה, שאביה נהג להכין עוד כשחי בעיראק.

מרכיבים

4 חבושים גדולים

750 גרם סוכר

1/2 כוס מים

3-2 מקלות קינמון

4-3 תרמילי הל שבורים

1/4 כפית מלח לימון

150 גרם שקדים ואגוזים מרוסקים

אופן ההכנה

1. מבשלים את החבושים כמה דקות במים רותחים – כך יהיה קל יותר לקלף אותם.

2. לאחר שהחבושים מתקררים חותכים אותם מסביב לליבה. הליבות עשירות בפקטין (החומר שמקריש ריבות), כך שכדאי לשמור אותן במקפיא ולהשתמש בהן להכנת ריבות.

3. שמים בסיר את החבושים, הסוכר, המים, מקלות הקינמון וגרעיני ההל. מבשלים כשעה, עד שהמים מצטמצמים וכמעט נעלמים.

4. מוסיפים את מלח הלימון ומערבבים.

5. מוציאים מהסיר את מקלות הקינמון ותרמילי ההל.

6. מרסקים את החבושים שבסיר באמצעות בלנדר מוט עד לקבלת מחית אחידה.

7. ממשיכים לבשל על אש קטנה מאוד, תוך בחישה תכופה, עוד כ-40 דקות.

8. מוסיפים למחית 1/3 מכמות השקדים והאגוזים המרוסקים. מערבבים ומורידים מהאש.

9. מרפדים תבנית מלבנית גדולה בנייר אפייה. מפזרים בתבנית באופן אחיד 1/3 נוסף מהשקדים והאגוזים.

10. מעבירים את המחית לתבנית באמצעות כף, כך שנוצרות ערימות צפופות של מחית.

11. מחכים כמה דקות כדי שהמחית תתקרר מעט, ואז לוחצים עליה ומשטחים אותה באמצעות הידיים.

12. מפזרים את יתרת האגוזים והשקדים המרוסקים על המחית באופן אחיד ומהדקים בעזרת הידיים.

13. משאירים את התבנית על משטח העבודה למשך לילה לפחות, עד שהמחית נקרשת והופכת למרמלדה, ואז חותכים את המרמלדה למעוינים או לריבועים.

ממתק חבושים מרוקאי

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

ממתק שנהוג להגישו בראש השנה.

מתכון של תמי דנינו מעפולה.

מרכיבים

4 חבושים קלופים וחתוכים לפלחים

מים לכיסוי החבושים בסיר

1 כוס סוכר

1 כפית קינמון

אופן ההכנה

1. שמים בסיר את כל המרכיבים.

2. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עד שהמים מצטמצמים והנוזל הופך לסירופ סמיך מאוד.

חבושים ממולאים בריבה

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

מעדן טעים במיוחד, שגם נראה חגיגי מאוד. המתכון, שמקורו ברומניה, הוא של יוליה פיביק מנצרת עלית.

מרכיבים

4 שזיפים שחורים מיובשים, מגולענים

חופן צימוקים

1/2 כוס קוניאק

2 חבושים

1/2 בקבוק יין אדום (מתוק או יבש, לפי הטעם)

1 כפית תמצית וניל

1 כפית קינמון

1/2 כוס מים

4 כפות ריבה, רצוי ממשמשים

חופן אגוזים או שקדים קצוצים

2 כפות סוכר חום

אופן ההכנה

1. משרים את השזיפים והצימוקים בקוניאק.

2. משפשפים ומנקים את החבושים. שנמים אותם בשלמותם בסיר יחד עם היין, המים, תמצית הווניל והקינמון, ומבשלים כשעה.

3. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

4. מוציאים את החבושים מהסיר. חוצים אותם לרוחבם ומנקים מתוכם את הגרעינים והליבה הקשה (כדאי להיעזר בכף פריזאית).

5. ממלאים בריבה את השקעים שבמרכז חצאי החבושים. מניחים על הריבה שזיף מיובש וצימוקים שסוננו מהקוניאק. מפזרים מעל סוכר חום ואגוזים או שקדים קצוצים.

6. אופים 45-30 דקות, עד שחלקם העליון של החבושים משחים.

7. מגישים חם או קר.

קומפוט חבושים

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

קל להכנה, אבל טעים - במיוחד אם מוסיפים קצפת מלמעלה. המתכון הוא של אמא שלי, רות ראונר.

מרכיבים

4 חבושים

6-5 כוסות מים (ייתכן שאפילו יותר)

3/4 כוס סוכר

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה לקצפת

2 כפות סוכר

אופן ההכנה

מנקים את החבושים וחותכים אותם מסביב לליבה. הליבות עשירות בפקטין (החומר שמקריש ריבות), כך שכדאי לשמור אותן במקפיא ולהשתמש בהן להכנת ריבות.

1. שמים בסיר את החבושים, המים והסוכר. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים עד שהחבושים רכים – כ-30-20 דקות.

2. מניחים במקרר עד שהקומפוט קר.

3. מקציפים את השמנת המתוקה עם הסוכר לקצפת יציבה.

4. יוצקים את הקומפוט לכוסות. מעטרים כל מנה בקצפת ומגישים.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00