אודה ואתוודה כי במשך שנים, בערבו של יום הכיפורים הקדוש שבו נהוג לאכול את כיסוני הבשר המכונים קרפלך, התדפקתי על דלתותיה של גיסתי, עמדתי כמו קבצנית בפתח והתחננתי לקרפלך מעשי ידיה - ששמעם וטעמם יצא למרחוק.

היא מעולם לא אמרה זאת בקול, אבל כמעט יכולתי לשמוע אותה צועקת: "תגידי, זה נראה לך הגיוני שאני אעמוד שעות במטבח, ארדד בצק (כמובן כזה שהכנתי בעצמי) ואמלא אותו במיני מטעמים - רק כדי שאת תבואי ותקצרי את הפירות? שפשוט תוסיפי את הכיסונים שעליהם טרחתי היישר למרק העוף שהעמדת בדקותיים על הכירה?" (ואל תחשדו בכשרים, היא מעולם לא העירה, אלא להפך - האירה פנים... זו רק תחושה אישית שלי).

בשנתיים האחרונות הלב שלי לא עמד במתח, ובערב יום הכיפורים כיתתי רגלי לסופר הקרוב ושלפתי מהפריזר מגש קרפלך מוכנים. ההכנה היתה קלה, רק שהטעם אפילו לא התקרב לטעם האמיתי.

עד שנשברתי.

אני חייבת ללמוד להכין אותם, אמרתי לעצמי. ליתר דיוק, אני חייבת פשוט להכין אותם.

עוד מתכונים לארוחה המפסקת ולשבירת הצום:

קרפלך, למקרה הבלתי סביר שאינכם יודעים, הם כיסוני בצק ממולאים בבשר טחון. אם תיכנסו לבית יהודי בערב יום הכיפורים, רוב הסיכויים שתגלו אותם שם כשהם צפים בתוך מרק עוף, מבשרים את בוא הצום. כיצד בעצם נולד המנהג? ידוע שמנהג חסידי עתיק הוא לאכול קרפלך במילוי בשר לפני הצום - וגם לאחריו. למנהג יש משמעות קבלית, והוא צופן בתוכו מסר של המתקת הדינים בחסדים: הבצק רומז לחסד, והבשר לגבורה - וכשמכסים את הבשר בבצק, אזי ממתיקים את הדינים שתלויים ועומדים.

גמר טוב לכולנו. וצום קל.

קרפלך

את הקרפלך מבשלים במרק עוף. אם אתם זקוקים למתכון למרק, הנה כמה אפשרויות:

לבצק
  • 1 כוס מים
  • 2 כוסות קמח
  • 1 כפית מלח
  • 1 תפוח אדמה מבושל ומעוך למחית
  • 3 חלמוני ביצה
  • 1 כף שמן קנולה או זית

למילוי
  • 3 כבדי עוף
  • 4 כפות שמן קנולה או זית
  • 1 בצל קצוץ
  • 1/2 ק"ג בשר בקר טחון
  • 1 ביצה
  • מלח
  • פלפל

לבישול
  • מרק עוף

אופן ההכנה

הבצק

  1. מרתיחים את כוס המים. יוצקים לקערה ומוסיפים כוס קמח וכפית מלח.
  2. מעבירים למשטח את העיסה הגבשושית שנוצרה, ומוסיפים כוס קמח נוספת. מתחילים ללוש, ותוך כדי לישה מוסיפים בהדרגה את תפוח האדמה, החלמונים וכף השמן. ממשיכים ללוש עד שהבצק רך ונוח לעבודה.

המילוי
  1. שוטפים את כבדי העוף ומחוררים אותם עם מזלג. ממליחים במעט מלח גס. צולים משני הצדדים על רשת מעל להבה גלויה במשך כמה דקות, עד שהם מוכנים לגמרי. שוטפים קלות ומצננים לטמפרטורת החדר (בכל רשתות השיווק נמכר כיום מתקן המאפשר צלייה נוחה על הכיריים במטבח).
  2. קוצצים את הכבדים בסכין.
  3. מחממים את השמן במחבת ומטגנים בו את הבצל עד שהוא הופך לשקוף.
  4. מוסיפים את הכבדים למחבת. מטגנים תוך ערבוב דקה או שתיים ומתבלים במלח ופלפל.
  5. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים עוד כמה דקות, תוך ערבוב, עד שהבשר מוכן בחלקו. מורידים מהאש ומצננים לטמפרטורת החדר. מוסיפים את הביצה ומערבבים.
  6. עכשיו ניגשים לחלק המרגש: מקמחים קלות את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעובי הרצוי – יש המעדיפים את הבצק עבה יותר, ויש שאוהבים אותו דווקא דקיק.
  7. קורצים מהבצק עיגולים באמצעות כוס רגילה. מניחים כף מילוי במרכז כל עיגול.
  8. מרטיבים מעט את שולי הבצק ומקפלים אותו לשניים. מהדקים את הקצוות.
  9. מרתיחים את מרק העוף. מוסיפים את הקרפלך למרק, ונותנים להם לצוף במרק ולהתבשל בכיף.

טיפ

  • אפשר להכין את הקרפלך שבוע מראש ולהקפיא אותם. כל שנותר הוא להוציא מהפריזר ולהשליך היישר אל מרק העוף הרותח שעל הכירה.