גלילות שניצל במילוי כבד ורוטב פסטו (צילום: צביקה לסטר)
גלילות שניצל במילוי כבד ורוטב פסטו (צילום: צביקה לסטר)

בכל שנה, קצת אחרי החופש הגדול, הגיעה תקופה שבה הייתי מתעוררת לקול דפיקות על החלונות והדלתות של השכנים. מישהו קרא: "רב הילר, בוקר טוב!" ואז נשמעו שוב דפיקות - ואותו קול חזר וקרא בשמו של שכן אחר.

אף אחד לא הסביר לי למה מישהו מעיר את השכנים כל כך מוקדם בבוקר - מבחינתי זה עדיין היה כמעט אמצע הלילה. יכולתי לשמוע מרחוק את מכונית הזבל מתקרבת. זיהיתי אותה כבר ממעלה הרחוב, נוסעת קצת ועוצרת, ואז נשמעה משיכת הפח וזריקתו ומישהו צעק "סע!". במקביל, קולו של האיש, שהמשיך להעיר את האנשים ברחוב, התרחק והלך. תוך זמן קצר נשמעו ברחוב צעדים וגם קולות גבריים שמשוחחים ביניהם.

לא הבנתי מה התכונה שקפצה על השכונה באמצע הלילה. כשניסיתי להירדם שוב, לא הצלחתי. בין נשימה לנשימה יכולתי לשמוע תקיעות שופר ארוכות וקצרות.

וכך היה כל לילה במשך תקופה.

אבא שלי היה קם בכל יום עם שחר לעבודה. באחד הבקרים האלה, כששוב לא הצלחתי להירדם, הבטתי באבא כשרכס את נעליו ושאלתי אותו: "גם אותך העיר האיש הזה?" אבא חייך והסביר לי שכל האנשים הולכים לבית הכנסת לפני שהם יוצאים לעבודה, ולכן הם קמים כל כך מוקדם.

כשאני חושבת על זה, גם במטבח אנחנו מקדימים ומתכוננים לחגים מוקדם. אז הנה כבר עכשיו כמה רעיונות למנות ראשונות לסעודת ראש השנה.

גלילות שניצל במילוי כבד ורוטב פסטו

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים (כ-15 מנות)

לרוטב הפסטו

3 צרורות עלי בזיליקום

100 גרם צנוברים

4 שיני שום

1/2 כפית מלח

1/2 כוס שמן זית

למילוי

300 גרם כבדי עוף

1 כף מלח

מעט שמן לטיגון

16-14 עגבניות מיובשות

16-14 חצאי אגוזי מלך

לשניצלים

1 ק"ג פרוסות חזה עוף

4-3 ביצים טרופות

250 גרם פירורי לחם

1 כף אבקת מרק עוף

שמן לטיגון

אופן ההכנה

רוטב הפסטו

1. שמים במעבד מזון את כל חומרי הפסטו מלבד שמן הזית ומעבדים כמה שניות.

2. מוסיפים את השמן בזרזיף דק וממשיכים לעבד עד לקבלת רוטב חלק.

כבדי העוף

1. ממליחים את הכבדים וצולים אותם בגריל עד שהם מבהירים מכל הצדדים (השלב הזה חשוב מבחינת הטעם, לכן אני ממליצה גם למי שלא שומר על כשרות שלא לוותר עליו).

2. מחממים שמן במחבת. מטגנים את הכבדים עד להשחמה יפה.

השניצלים

1. משטחים את פרוסות חזה העוף וחותכים אותן לרצועות ארוכות ככל האפשר. מורחים רוטב פסטו על כל רצועה. מניחים בקצה כל רצועה, לפי הסדר: עגבנייה מיובשת, חצי אגוז מלך וכבד.

2. מגלגלים את הרצועות כדי לקבל גלילות ממולאות.

3. יוצקים את הביצים הטרופות לצלחת שטוחה. בצלחת שנייה מערבבים את פירורי הלחם ואבקת המרק. טובלים כל גלילה בביצה הטרופה, ולאחר מכן מצפים בפירורי לחם (כדאי להדק קצת בידיים).

4. מחממים בכל פעם קצת שמן במחבת ומטגנים את השניצלים עד להזהבה יפה משני הצדדים.

5. מגישים עם רוטב פסטו.

כדורי בשר במילוי ביצים קשות

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אתי ביטון מבית שאן.

מרכיבים (כ-10 כדורי בשר)

10-8 ביצים קשות קלופות

2 כפות קמח

2 ביצים לא מבושלות, טרופות

1/2 1 כוסות פירורי לחם

שמן לטיגון עמוק

לתערובת הבשר

1/2 ק"ג בשר בקר טחון

1 ביצה

1 בצל קצוץ דק

כוס גדושה (50 גרם) כוסברה או פטרוזיליה קצוצה דק

2 פרוסות לחם שהושרו במים ונסחטו היטב (או 2 כפות פירורי לחם)

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה

1. לשים יחד היטב את כל מרכיבי תערובת הבשר.

2. מקמחים את הביצים הקשות.

3. עוטפים את הביצים הקשות בתערובת הבשר: משטחים בשר על כף היד, מניחים את הביצה המקומחת במרכז כף היד וסוגרים על הביצה את האגרוף עם הבשר. מהדקים את הבשר לביצה (עובי ציפוי הבשר צריך להיות כ-1/2 ס"מ). אפשר לעטוף את הביצים בשיטה של אתי: פורשים פלסטיק נצמד על משטח העבודה, משטחים עליו את הבשר, מניחים במרכז את הביצה ונעזרים ביריעת הפלסטיק כדי לעטוף את הביצה.

4. טובלים כל כדור בשר ממולא בביצה טרופה ולאחר מכן בפירורי לחם.

5. מחממים שמן לטיגון עמוק. מטגנים את כדורי הבשר הממולאים עד להזהבה יפה.

6. בהגשה כדאי לחצות את הכדורים, או לפחות את חלקם.

שניצל ממולא אפוי ברוטב אלף האיים

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

מתכון של סוניה ליפישיץ מצפת.

מרכיבים (כ-10 מנות)

6-5 שניצלים מחזה עוף, משוטחים דק-דק וחצויים לשתי רצועות

2 ביצים טרופות

1 כוס פירורי לחם

1 כוס רוטב אלף האיים

למילוי

1 בצל קצוץ דק

4 כפות שמן לטיגון הבצל

1/2 ק"ג בשר בקר טחון

1 ביצה

1 כוס (50 גרם) פטרוזיליה או שמיר, קצוצים דק

3 שיני שום כתושות

50 גרם צנוברים קלויים קלות במחבת ללא שמן

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל לבן

1 כפית שטוחה בהרט

אופן ההכנה

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. יוצקים את הביצים הטרופות לצלחת שטוחה.

3. טובלים את רצועות חזה העוף בביצים ולאחר מכן בפירורי הלחם. מניחים את הרצועות על משטח העבודה.

4. מטגנים את הבצל הקצוץ בשמן עד להזהבה. מוסיפים לו את שאר מרכיבי המילוי ולשים היטב יחד.

5. קורצים אגרוף מלא מתערובת הבשר, מהדקים בתוך כף היד ומניחים על כל רצועת חזה עוף. מגלגלים לגלילה.

6. מניחים את הגלילות בתבנית ומכסים בנייר אלומיניום.

7. אופים 25 דקות.

8. מוציאים את התבנית מהתנור, מסירים את נייר הכסף ויוצקים את רוטב אלף האיים על הגלילות.

9. מחזירים לתנור ואופים 10 דקות נוספות.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00