מי שאוהב עוגיות - שיקום מוקדם וייסע לחיפה.
כך מצאתי עצמי נוהגת צפונה באחד מימי שישי האחרונים, הרבה לפני כל שעה סבירה, ותוהה עד כמה העוגיות שלי יעמדו בתחרות. קצת אחרי נתניה שכנעתי את עצמי שמי שמכין עוגיות כדי לחלק לאחרים חייב להיות נחמד, אז יהיה בסדר. כששמעתי לראשונה על "מפגש החלפת עוגיות", נדלקתי מיד: בדמיוני הרצתי סרטים על טי-פארטי בריטית, שבה לוגמים האורחים תה עם חלב בספלי חרסינה הדורים ונוגסים באנינות עוגיות מושקעות, המנמנמות על גבי מגשים מקושטים. המציאות היתה סרט אחר לגמרי. אל קבוצת הספסלים הציבוריים במרכז זיו, עמוק בלבה של שכונת נווה שאנן בחיפה, הגיעה קבוצה של כ-20 צעירים - רובם סטודנטים, וכולם חובבי אפייה. כל אחד מהם נשא שתי קופסאות: האחת מלאה עד גדותיה עוגיות מתוצרת עצמית, והשנייה ריקה, לפחות עד שיתחיל ציד העוגיות הגדול. לצד תרמוסים של חלב, תה וקפה, ששדרגו את כל האירוע והטעימות, היה שם הכול: עוגיות שיבולת שועל לצד עוגיות חמאה ועוגיות שוקולד, עוגיות מעוכות ביד לצד עוגיות חתוכות בתבנית, עוגיות "פושטיות" לצד עוגיות מעוצבות כבעלי חיים (אפילו דינוזאורים!), עוגיות שיש בכל בית לצד עוגיות שמעולם לא טעמתם, כמו עוגיות נוגט וקרם ערמונים ו... עוגיות אבוקדו. עוד בערוץ האוכל של Xnet:- עוגיות שוקולד צ'יפס פרווה ללא מרגרינה
עוגיות אבוקדו?
שאלת האבוקדו הקיפה את תום מאירי, האופה המקורי. המשתתפים הקבועים כבר ידעו שתום יפתיע, אבל אני הייתי חייבת לחקור. מתברר שבעבר כבר הפיל את כולם כשהביא עוגיות ווסאבי ועוגיות בייקון. כן, בייקון. לקראת המפגש הפעם הוא חיפש מרכיב חדש ומעניין לתבנית המפתיעה שלו, ובירר ברצינות את אפשרות האבוקדו.
לעזרתו בא דוד גוגל. חיפוש קצר ברשת העלה את המתכון הזה, ותום ניגש במרץ לביצוע.עוגיות דינוזאור?
עוד אני דוגמת בחשש-מה עוגיות האבוקדו הירקרקות, נשמעו תרועות התלהבות מהקצה השני תצוגת העוגיות. הסיבה: הדס בר שלפה תבנית עם עוגייה ע-נ-ק-י-ת בצורת פאזל דינוזאור, מורכבת מהמון עוגיות קטנות – שכל אחת מהן גם היא בצורת דינוזאור. ההתנפלות הקבוצתית על הדינוזאור של הדס הייתה מן המוצדקות, ולא רק משום שללעוס דינוזאור זה די מגניב.
חותכן הדינוזאור הייחודי של הדס הגיע ביחד עם מתכון, שעליו החליטה לוותר כי היה כרוך ב-20 שלבי הכנה מייגעים. גוגל שוב הציל את המצב והעמיד לפניה אפשרויות רבות לעוגיות מעוצבות הדורשות חותכן. כך, מעידה הדס, גם אם התוצאה היא מעט אנמית - ההתלהבות מהמבנה ומהדמות החביבה תפצה על כך. היא צדקה.עוגיות תיון?
היצירתיות לא עצרה כאן. את השוס העיצובי הביאו לתצוגה המאולתרת בועז גולדשטיין ואיילה סלע, זוג סטודנטים. השניים פינקו את המשתתפים בעוגיות חמאה בצורת תיון – כולל חוט קטן ואפילו "תווית" מעוצבת ולוגו, מעשה ידיה של איילה. זה לא היה רק יפהפה, אלא גם ממש טעים.
לבועז חשוב היה לספק לכם טיפ אישי קטן לעוגיות יפות במיוחד: הטיפול הנכון בשוקולד. אז בבקשה: לציפוי שוקולד מבריק, שלא נמס בטמפרטורת החדר - חשוב להמיס שוקולד חלב, ולבדוק בעזרת מדחום שהוא מגיע ל-40 מעלות. יש להניח לשוקולד להתקרר ל-28 מעלות, ואז לחמם אותו שוב ל-31 מעלות. התהליך הזה (שנקרא טמפרינג), גם אם הוא כאב ראש לא קטן, מונע מהשוקולד להאפיר בקירור, להתרכך מדי כשחם בחוץ, להתקשות היטב ובעיקר – עוזר לו להיראות נפלא על עוגה או עוגייה. עוגיות תיון (כ-40 עוגיות) לעוגיות180 גרם חמאה רכה
3/4 כוס סוכר
2 חלמונים גדולים
1/2 כפית תמצית וניל
1/4 כפית מלח
2 כוסות קמח
לציפוי200 גרם שוקולד – מריר, חלב או לבן
כלים מיוחדיםנייר אפייה
טוש
חוט
ניירות
מספריים
אופן ההכנה- יוצרים שבלונה: מציירים עם טוש על נייר אפייה צורה של שקית תה, וגוזרים אותה (גוזרים בתוך הקו, כדי שלא יהיו שאריות טוש שייגעו בבצק).
- שמים את החמאה והסוכר במעבד מזון (או בקערת מיקסר עם וו גיטרה). מעבדים עד שמתקבלת תערובת מעט תפוחה. מוסיפים את החלמונים, תמצית הווניל והמלח, ומעבדים עד שמתקבלת תערובת אחידה.
- מוסיפים את הקמח ומעבדים רק עד שמתקבל בצק אחיד (עיבוד יתר יפגע בפריכות העוגיות).
- יוצרים מהבצק כדור, משטחים מעט ועוטפים בפלסטיק נצמד. מניחים במקרר ל-30 דקות.
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- מקמחים קלות את משטח העבודה. מרדדים את הבצק לעובי של כ-1 ס"מ.
- מניחים את השבלונה על הבצק, וחותכים סביבה באמצעות סכין חדה. יוצרים כך עוגיות תיון מכל הבצק.
- מניחים את העוגיות בתבנית עם מרווח של כמה ס"מ ביניהן. יוצרים בחלקו העליון של כל "תיון" חור באמצעות מספריים, סכין חדה, ידית של כפית, פיית זילוף קטנה או כלי אחר. החורים צריכים להיות גדולים למדי, כדי שלא ייסגרו בזמן האפייה (אבל לא גדולים מדי, כדי שהעוגיות לא יישברו סביבם).
- אופים 20-15 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות. מצננים לטמפרטורת החדר.
- ממיסים את השוקולד בבאן מרי - סיר המונח מעל סיר גדול יותר שבו מים הרותחים בעדינות (מקפידים שהסיר העליון לא ייגע במים). אפשר גם להמיס את השוקולד במיקרוגל – מניחים אותו בקערה, מחממים 30 שניות (לא יותר!) מערבבים וחוזרים על החימום והערבוב עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
- טובלים את חלקן התחתון של העוגיות בשוקולד המומס – בערך עד ל-1/3 מגובהן. מניחים להתקשות על נייר אפייה.
- מכינים "תוויות" מהניירות, וקושרים אותן לעוגיות עם חוט.
עוגיות ספירלה?
עדי מנדלוביץ' הכינה עוגיות סנדוויץ' מעוגיות ספירלה וקרם אפרסקים, על פי מתכון מקורי שלה. זה לא ממש מפתיע, מכיוון שהיא אופה מאז היתה בת תשע. "מרגע שנודע לי על מפגש החלפת העוגיות הראשון כבר היתה לי השראה לכל מיני מתכונים שרציתי לנסות על ציבור גדול של אנשים", היא מחייכת. "ממש עכשיו יש לי עוד שלושה סוגים של מתכונים שאני צריכה למצוא הזדמנות לנסות אותם על בני אדם".
עוגיות ספירלה עם מילוי קרם אפרסקים של עדי מנדלוביץ' (כ-60 עוגיות) לקרם האפרסקים1 קופסה אפרסקים משומרים
1 כוס יין לבן
1 כפית תמצית וניל
1/2 כוס סוכר חום
1 כוס חלב
4 חלמונים
1/2 כפית מלח
1/2 כוס קמח
1/2 כוס קורנפלור
לבצק הלבן1 כוס קמח
1 כוס קורנפלור
100 גרם אבקת סוכר
150 גרם חמאה
2 חלמונים
1 כף קליפת לימון מגוררת
לבצק החום1 כוס קמח
2 כפות קינמון
1 כפית ציפורן
1/2 כפית אגוז מוסקט
1/2 כפית הל
1 כוס פחות 3 כפות קורנפלור
100 גרם אבקת סוכר
150 גרם חמאה
2 חלמונים
מיץ מ-1/2 לימון
אופן ההכנה קרם האפרסקים- שמים בסיר את האפרסקים יחד עם הסירופ, היין, תמצית הווניל והסוכר החום. מביאים לרתיחה ומכבים את האש.
- טוחנים את תכולת הסיר לבלילה חלקה באמצעות בלנדר ידני. מוסיפים את החלב, מביאים לרתיחה עדינה ומכבים את האש.
- שמים בקערה גדולה (שתכיל את כל הנוזלים מהסיר) את החלמונים, המלח, הקמח והקורנפלור. טורפים היטב לתערובת אחידה.
- בעזרת מצקת או ספל מוסיפים מעט מבלילת האפרסקים לתערובת הקמח והחלמונים – חשוב לעשות זאת לאט ותוך כדי בחישה מתמדת, כדי לא לקבל חביתה במקום קרם. ממשיכים להוסיף כך בהדרגה את כל הבלילה לתערובת.
- מחזירים את הבלילה לסיר, ושמים את הסיר על אש בינונית-נמוכה. מחממים תוך בחישה מתמדת (שוב, כדי לא לקבל חביתות) עד שהתערובת מתעבה ומתקבל קרם (לפעמים אפילו לא צריך להדליק שוב את האש כדי שזה יקרה).
- מעבירים מיד לקערה, מכסים בפלסטיק נצמד ומניחים במקרר ל-4 שעות לפחות.
- מנפים יחד את כל המרכיבים היבשים של הבצק הלבן. מערבבים לחוד את המרכיבים הרטובים.
- שמים את כל המרכיבים במעבד מזון או במיקסר עם וו גיטרה ומעבדים רק עד שמתקבל בצק אחיד (אפשר ללוש גם ביד).
- מכינים באותו אופן גם את הבצק החום.
- עוטפים את גושי הבצק בפלסטיק נצמד ומניחים במקרר ל-30 דקות, כדי שיתייצבו.
- מקמחים קלות את משטח העבודה. מרדיים את הבצקים בנפרד למלבנים בגודל זהה, שעוביים פחות מ-1 ס"מ.
- מניחים את שני המלבנים זה על גבי זה, ומגלגלים לצורת גליל (באופן שתתקבל צורת ספירלה בחיתוך הגליל). מניחים במקרר לחצי שעה, כדי לאפשר לבצק להתקרר ולהתייצב.
- מחממים את התנור ל-150-140 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- חותכים את הגליל לפרוסות בצק בעובי 1-0.5 ס"מ. מניחים בתבנית.
- אופים 13-12 דקות. העוגיות צריכות להיות בהירות מאוד ועדיין רכות כשהן יוצאות מהתנור, כי הן ממשיכות להתקשות לאחר האפייה. רק כך מקבלים עוגיות מאוד-מאוד רכות.
- מצננים לטמפרטורת החדר.
- לוקחים בעדינות עוגייה, מורחים אותה בקרם ומניחים על הקרם עוגייה נוספת. חוזרים על הפעולה עם שאר העוגיות.
- שומרים את העוגיות המוכנות בקופסה אטומה במקרר – הן יחזיקו כארבעה ימים.
עד המפגש הבא
כמה נעים לפגוש חובבי עוגיות אמיתיים, שמוכנים לחקור ולחפש מתכונים ייחודיים, שמשקיעים זמן בהכנות, ומקדישים לכך צהריים שלם של שישי. נעים – וממש טעים.
בדרך חזרה כבר תכננתי מה אכין למפגש הבא, בתקווה שעד אז יחזור לי החשק למשהו מתוק. המפגשים האלה, אגב, פתוחים לכל אוהבי העוגיות שבכם - גם אם אתם גרים, כמוני, בפתח תקוה. כל שצריך הוא להיכנס לקבוצה בפייסבוק, ולעקוב אחר מועדי המפגשים.