>> ערוץ האופנה הישראלי ב-HOT - צפו בכל התוכניות

התלונה המרכזית שעולה כמעט תמיד נגד תוכנת הפוטושופ גורסת, כי השימוש הבלתי מבוקר שנעשה בה בתעשיית האופנה והמגזינים להצרת היקפן של דוגמניות וידועניות, יוצר מצג שווא של מודל יופי המעודד רזון בלתי הגיוני ומוביל, בעקיפין, להפרעות אכילה כמו בולימיה ואנורקסיה. לתלונות הללו יש בהחלט אחיזה במציאות. אבל השבוע התברר שגם המצב ההפוך יכול לקרות - כשמגזין משתמש בפוטושופ כדי לעבות את גוף הדוגמנית ולטשטש את הרזון שלה - וגם אז יש מי שימצא על מה להתלונן.

הדוגמנית האמריקאית המצליחה קרלי קלוס, 20, נמצאת היום בלבה של סערה תקשורתית, לאחר שמגזין האופנה הצרפתי והנחשב Numero ריטש תמונה בכיכובה, שהתפרסמה בהפקת אופנה בגיליון הסתיו הנוכחי שלו. בתמונה מצולמת קלוס חשופת חזה, כשלגופה בגדי לטקס ועור וידיה מונחות מאחורי ראשה. לכאורה, אין חדש תחת השמש, אולם ימים ספורים לאחר שפורסם המגזין, חשף הצלם של ההפקה, גרג קדל, כי התמונה שפורסמה במגזין עברה למורת רוחו וללא ידיעתו ריטוש בפוטושופ, ואף טרח להפיץ ברחבי הרשת את התמונה המקורית, בה נראית קלוס על צלעותיה השדופות ועצמות הבריח המאיימות לקרוע את בשרה.

קרלי קלוס בהפקת האופנה של ווג איטליה, דצמבר 2011
קרלי קלוס בהפקת האופנה של ווג איטליה, דצמבר 2011

קלוס רגילה לפולמוס שמעורר גופה הצנום. בדצמבר אשתקד פורסמה במגזין ווג איטליה הפקת אופנה של הצלם סטיבן מייזל בכיכובה של קלוס, תחת הכותרת Body by Kloss. התמונות השדופות של קלוס, על עצמותיה הבולטות, הפכו לשיחת היום ברשת. רבים האשימו את עורכת המגזין פרנקה סוזאני בעידוד הפרעות אכילה, למרות שרק שלושה חודשים קודם לכן פרסמה שער עם שלוש דוגמניות מלאות. גם הכותרת האמביוולנטית שניתנה להפקה, Body by Kloss, עוררה את זעמם של המבקרים, שתהו האם הכותרת מרמזת כי הגוף של קלוס אליבא דה ווג איטליה הוא הגוף האידיאלי? הבלוג המשפיע "פאשניסטה" אף פרסם כמה מהתגובות הזועמות שפורסמו באינטרנט: "זה לא שכיבות שמיכה, זה אנורקסיה", נכתב באחת. "כנראה שהיא מורעבת... אני יכול להציע לה קצת מהאוכל שלי", פורסם באחרת.

פרנקה סוזאני. ''אופנה הופכת להיות אחד הגורמים לאנורקסיה'' (צילום: gettyimages)
פרנקה סוזאני. ''אופנה הופכת להיות אחד הגורמים לאנורקסיה'' (צילום: gettyimages)

מספר חודשים לאחר מכן, בהרצאה שהעבירה באוניברסיטת הרווארד, התייחסה סוזאני לצילומים של קלוס. סוזאני דנה בהישענות של תעשיית האופנה על דימויים שמאדירים רזון קיצוני, שהקצינה עד כדי כך שאנו מקבלים עתה סטנדרטים אסתטיים כגון אלה כנורמליים לחלוטין, ואף שואפים אליהם. "אופנה הופכת להיות אחד הגורמים לאנורקסיה", אמרה. "הנטייה הנוכחית לאמץ סטנדרט יופי נשי של רזון, גורמת להשלכות הרסניות על בני נוער רבים". סוזאני אף הורתה להסיר את התמונה הקיצונית מתוך ההפקה מאתר האינטרנט של המגזין.

רגילה לעורר שערוריות. קרלי קלוס בתצוגת אביב-קיץ 2012 של דיור (צילום: gettyimages)
רגילה לעורר שערוריות. קרלי קלוס בתצוגת אביב-קיץ 2012 של דיור (צילום: gettyimages)

בניגוד לסוזאני, עורכי Numero מואשמים על ידי הצלם במקרה הפוך לחלוטין. נדמה כי מכיוון שזיהו את הנפיצות של התמונה, החושפת את קלוס ברזונה הקיצוני, הוחלט במגזין לעבות את הדוגמנית במקצת. על פניו, מדובר במעשה אחראי ומודע של העורכים, שהיום כבר מבינים היטב את ההרסניות הגלומה בפרסום תמונות רזון מסוג זה.

קרלי קלוס בתצוגת אביב-קיץ 2012 של לנוון (צילום: gettyimages)
קרלי קלוס בתצוגת אביב-קיץ 2012 של לנוון (צילום: gettyimages)

אם להסתמך על תגובה שהעביר משרדו של הצלם ל"ניו יורק מגזין", הצעד שעשה קדל בחשיפת גופה של קלוס אינו נובע מאג'נדה כזו או אחרת בעניין עידוד האנורקסיה, אלא בעיקר מפגיעה באגו. "הרצון של גרג היה להציג את קרלי באופן טבעי... רזה, אתלטית ויפה, לכן הוא פרסם את התמונות כפי שהן נועדו להיראות על ידי הציבור", נכתב בתגובה. "גרג מזועזע ונדהם לגלות שהמגזין ריטש את התמונה ללא ידיעתו. גרג עומד על יצירות האמנות המקוריות שלו, ולא רק שלא ידע על הריטוש שעשה המגזין, אלא גם מוצא אותו פסול ומיותר". ללמדכם כמה ידיים בוחשות בקלחת דימוי הגוף שיוצג לכם במגזיני האופנה.