>> צפו בכל התוכניות של ערוץ האופנה הישראלי ב-HOT

"הן מגיעות לסטודיו מוכנות לפעולה, עם דיסק-און-קי או אייפד העמוס באופציות של שמלות", מספרת המעצבת גלית לוי. "הן עשו שיעורי בית וסקר שוק, והן מוכנות וחדורות מוטיבציה אפילו יותר מכלות עתידיות. האימא והאבא לא פוצים פה, הם רק משלמים. ככל שהן צעירות יותר, כך הן מבינות יותר באופנה".

אירוע הבת מצווה, שהחל את דרכו כטקס מעבר לציון יום ההולדת ה-12 של נערות יהודיות, הפך בשנים האחרונות לחגיגה בממדים מפלצתיים, הכוללת גן אירועים או מועדון, קליפ מיוחד של כלת השמחה, הופעות גרנדיוזיות, איפור ועיצוב שיער מקצועי, לימוזינות, וכמובן – מגוון שמלות נוצצת בסגנון השטיח האדום. ההוצאות הכספיות, בהתאם, לא היו מביישות גם אירוע אקסקלוסיבי למבוגרים. יצאנו לבדוק מה באמת לובשות ילדות לחגיגת הבת מצווש, וכמה זה עולה להורים.

מימין: שירה מנור, סער לוי, צביקה פיק וגלית לוי בבת מצווה של סער (צילום: ששון משה)
מימין: שירה מנור, סער לוי, צביקה פיק וגלית לוי בבת מצווה של סער (צילום: ששון משה)

"הן רוצות וואו"

גלית לוי אומנם ידועה בעיקר כמעצבת שמלות כלה, אך מזה כחמש שנים היא מעצבת גם קו בשם GLG עבור בנות המצווה. בכל שנה היא מנפקת קולקציה של שמלות לילדות, כאשר הלקוחות הצעירות יכולות לקנות שמלה מוכנה או להזמין שמלה בעיצוב אישי. מחיר התענוג: 6,000-1,000 שקל, תלוי בעיצוב ובחומרים. "באות אליי משפחות מכל המעמדות, שרוצות לעשות משהו סופר מיוחד שאי אפשר למצוא בחנות רגילה. ילדות בגיל בת מצווה גם נופלות בתפר שבין ילדות לבוגרות מבחינת המידה. הן לא מסתפקות בחנויות ילדים כמו הוניגמן קידס, כי הן רוצות משהו יותר וואו".

גלית וסער לוי, בשמלה נוספת, בחגיגת הבת מצווה. ''אין דבר כזה בת מצווה בלי קליפ'' (צילום: ששון משה)
גלית וסער לוי, בשמלה נוספת, בחגיגת הבת מצווה. ''אין דבר כזה בת מצווה בלי קליפ'' (צילום: ששון משה)

לפי לוי, בנות המצווה אינן מסתפקות בשמלה אחת, אלא בוחרות לפחות שתי שמלות לאירוע המרכזי ועוד שמלות נוספות לאירועים הנלווים. "כבר כמה שנים שיש טרנד של שמלת כניסה ושמלה נוספת שהיא שמלת נושא", היא אומרת. "היום בכל בת מצווה יש קליפ, אין דבר כזה בת מצווה בלי קליפ. לפעמים רק מציגים את הקליפ, ולפעמים ילדת בת המצווה עולה לבמה להופעה, ולשם כך אני מעצבת שמלה נוספת. היתה ילדה שעשיתי לה בגד בסגנון אפריקאי, לילדה נוספת שמלה בסגנון רקדנית בטן, ולאחרת שמלת ריקודים נוצצת".

"הן מחפשות מראה של פייה"

גם המעצבת נועה יער מסטודיו נועה, הפכה לשם מוכר ומבוקש בתחום שמלות הבת מצווה, עם ותק של למעלה משמונה שנים בתחום. שמלה שלה, בהשוואה, תעלה 700-400 שקל. "לא כך התחלתי את העסק, אבל הקהל לקח אותי לשם", מסבירה יער. "היתה דרישה להתלבש אחרת לבת מצווה. בתחילת הדרך חיפשו עדיין מכנסיים וחולצה, ורק בשלב מאוחר יותר זה עבר לשמלות מהודרות. יחד עם זאת, גם היום אני מקפידה לא ליצור תחפושות לילדות אלא בגדים בסגנון שלי. מצד אחד הן רוצות להיות דומות לחברות שלהן, אבל חשוב להן שיהיה גם שונה. האמביוולנטיות הזו היא מחזה די מעניין".

סטודיו נועה. הטרנד הנוכחי: קונטרסט בין בוהק למט ובין שקוף לאטום
סטודיו נועה. הטרנד הנוכחי: קונטרסט בין בוהק למט ובין שקוף לאטום

מהם הטרנדים המרכזיים בשוק השמלות לבת מצווה?

"שמלות שיפון הן להיט. הן אוהבות שמלות שיפון מקומטות עם נימת קז'ואל קלה. פחות נצנצים, יותר שילוב של צבעי ניוד עם גימורים בשחור. קונטרסט בין בוהק למט ובין שקוף לאטום. מראה של פייה".

יער ולוי מעידות כי הצבע הלבן הפך לאלמנט מרכזי בשמלות הבת מצווה. החוגגות הצעירות רוצות להרגיש כמו נסיכות, ומעדיפות צבעים בהירים. לוי מספרת כי במקרים רבים גם האמהות מבקשות ללבוש בגדים לבנים בעצמן, מכיוון שהן רואות זאת כהזדמנות אחרונה להיראות בלבן באירוע משפחתי – מה שלא יעשו ביום החתונה של הבנות. יער מספרת כי האחיות והאורחות של חוגגת הבת מצווה, לעומת זאת, לא יעזו ללבוש לבן לאירוע – ממש כמו בחתונה.

סטודיו נועה. ''הן רוצות להיות דומות לחברות שלהן, אבל חשוב להן שיהיה גם שונה''
סטודיו נועה. ''הן רוצות להיות דומות לחברות שלהן, אבל חשוב להן שיהיה גם שונה''

בוק, צילומי אופנה ועיצוב שיער מקצועי

מעצבת התכשיטים ליטל קלמנסון, לעומת זאת, חוותה את היסטריית הבת מצווה מהצד השני – בתור אם לילדה. בתה אור חגגה את יום הולדתה ה-12 לפני שלושה חודשים, וקלמנסון מספרת שקדמה לו שנה לא קלה. "כל השנה שלפני סובבת סביב הבת מצווה, גם בבית הספר וגם במסיבות פרטיות. בית הספר ארגן טיול למצדה של אבות ובנות, ואירועי הכנה בשם 'אמהות בנות מצווה' עם שיעורים על הפרשת חלה, קידוש וכדומה. חוץ מזה, היה גם טקס בבית הכנסת שבו הבנות עלו לתורה, שרו וחגגו. כמובן שכל אחת גם חוגגת בנפרד, וכך יוצא שבערך שלוש פעמים בשבוע יש מסיבות בת מצווה שנמשכות עד הלילה".

אור קלמנסון. ''היא בסך הכול ילדה, אין צורך לעבור את הגבול'', אומרת ליטל קלמנסון (צילום: שי יחזקאל)
אור קלמנסון. ''היא בסך הכול ילדה, אין צורך לעבור את הגבול'', אומרת ליטל קלמנסון (צילום: שי יחזקאל)

בתור אם עם קשרים ענפים בתעשיית האופנה, קלמנסון סיפקה לבתה טיפול VIP שכלל סטיילינג לבוק של הסטייליסט ראובן כהן (ידיד משפחה ותיק), צילומים של צלם האופנה שי יחזקאל ועיצוב שיער פרי יצירתו של רפי חובב. לסבב האירועים נקנו לה ללא פחות מארבע שמלות – שתיים של נועה יער, אחת מחו"ל ואחת של טופשופ. זה אולי נשמע הרבה, אך קלמנסון טוענת שדווקא הגבילה את חשבון ההוצאות הכלכליות של האירוע, ואף התעקשה לערוך רק אירוע מרכזי אחד למשפחה וחברים קרובים. "היא בסך הכול ילדה", אומרת קלמנסון, "אין צורך לעבור את הגבול".

ומה עם כל הדיבורים על מחאה חברתית והגבלת הבזבזנות?

"אני כן מרגישה שיש קצת צעידה אחורה מאז המחאה", אומרת יער. "הרבה בוחרים לשמור על איפוק. יש נטייה לחגוג יותר במועדונים, ופחות באולמות אירועים נוצצים. אך גם אז, הבנות ישמרו על סטנדרטים גבוהים וישקיעו במראה האישי עד הסוף – שמלה, עיצוב שיער, איפור מקצועי ואפילו מניקור ופדיקור".