>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

שמו של מעצב האופנה דרק לם מעולם לא נקשר לסקנדלים, לתככים או למזימות המתנהלים על בסיס קבוע בתעשיית האופנה. מאז ומתמיד שמר על יחסים קולגיאליים עם עמיתיו ומתחריו. עד לחודש דצמבר האחרון, שבו הגיע לם, לראשונה בקריירה שלו, למצב של איבוד עשתונות ומלחמה חזיתית במעצבת הצעירה איוונקה טראמפ, בתו של הטייקון האמריקאי דונלד טראמפ. לטענת לם, טראמפ העתיקה מתוך קולקציית הקיץ החדשה שלו זוג סנדלי פלטפורמה מדגם Ayami, הנמכרים ב-780 דולר. הסנדלים של טראמפ, להבדיל, נמכרים ב-150 דולר בלבד, כחמישית מהמחיר של לם. "ראינו לא מעט העתקים של הסנדלים האלה בעבר, אבל זאת הפעם הראשונה שמופץ דגם בהעתק כה מדויק", תיאר יאן -הנדריק שלוטמן, בן זוגו של לם ומנכ"ל המותג, בריאיון שהעניק ליומון WWD. "זו השקעה מאוד גדולה לעשות נעליים, ועלינו לשמור על זה". מחברת מארק פישר פוטוור, בעלת הרישיון לייצור הנעליים של טראמפ, נמסר בתגובה כי "דגם הסנדלים של לם הוא בעל סגנון פופולרי, המיוצר על ידי מפעלים רבים לאורך שנים רבות. אין בסנדלים של לם שום דבר איקוני".

דרק לם, קולקציית סתיו-חורף 2011-12 (צילום: gettyimages)
דרק לם, קולקציית סתיו-חורף 2011-12 (צילום: gettyimages)

אם זה מעודד את לם, טראמפ אולי הצליחה להעתיק את סנדלי הקיץ שלו אחד לאחד, אבל בכל הנוגע לסגנונו ולכתב ידו המובחן, יש לה עוד דרך ארוכה לעשות. כבר תשע שנים שלם מעצב את הדימוי של האישה האמריקאית המודרנית: צלליות נקיות, משחקים גיאומטריים, שילובי הדפסים צבעוניים ונגיעות מתוך המלתחה הספורטיבית. בגדים חכמים לאישה הנדרשת לסדר יום עמוס, המזגזג בין אלגנטיות פורמלית לבגדי ערב משוחררים וסקסיים. לם הוא בין המעצבים הבודדים המצליחים לשמור על בגדים מתוחכמים וקלילים בו זמנית - איזון המצריך חושים חדים ואבחון מהיר של התמורות החלות בצרכיה של האישה הגלובלית.

דרק לם ואנה ווינטור מאחורי הקלעים בתצוגת האופנה לקיץ 2012 (צילום: gettyimages)
דרק לם ואנה ווינטור מאחורי הקלעים בתצוגת האופנה לקיץ 2012 (צילום: gettyimages)

קולקציית הקיץ של לם, שנכנסת בימים אלו לבוטיק אניגמה בכיכר המדינה, ממשיכה את כתב ידו המינימליסטי. חצאיות עיפרון בצבע חרדל, מקטורנים מחויטים בצבע אופ-ווייט, שמלות סריג דקיקות עם טקסטורת פרחים וגופיות עור עם חגורה צרה הנכרכת סביב המותן. ישנו קו רציף העובר מעונה לעונה בקולקציות של לם – מה שמאפשר ללקוחותיו הקבועות לבנות מלתחה חוצת עונות וטרנדים. "החזון שלי הוא ליצור בגדים שהם בו זמנית לבישים ויוקרתיים, עם שיק נשי המגולם בהן", מסביר לם בראיון ל-Xnet.

מישל וברק אובמה. הגברת הראשונה של ארצות הברית הפכה למזוהה עם בגדיו של המעצב (צילום: gettyimages)
מישל וברק אובמה. הגברת הראשונה של ארצות הברית הפכה למזוהה עם בגדיו של המעצב (צילום: gettyimages)

לם, 44, הוא מהבולטים בדור הביניים של מעצבי האופנה האמריקאים. הוא אומנם חסר את הזוהר האופף מעצבים בני דורו, דוגמת מארק ג'ייקובס, אבל מאז השיק את המותג הנושא את שמו בשנת 2003, הוא זוכה לאמון הקהל ולאהדה של תעשיית האופנה ועורכות בכירות כמו אנה ווינטור ונינה גרסייה פוקדות את השורה הראשונה של תצוגותיו על בסיס קבוע. ולמרות שבראיון עבר הכריז כי הוא לא מוצא עניין בסלבריטאיות או בשחקניות מפורסמות, ובטח לא מוצא סיבה להכתיר אותן כמוזות, מתברר שהסלבס דווקא רואות בלם מעצב התפור בדיוק למידותיהן. ידועניות רבות לובשות את עיצוביו בקביעות - מריהאנה, דרך קייט בוסוורת' ועדקירסטן דאנסט ולייטון מיסטר - אבל מי שהפכה מזוהה עם לם לאחרונה היא דווקא הגברת הראשונה של ארצות הברית, מישל אובמה, שלבשה את עיצוביו במספר אירועים והזדמנויות. בספטמבר אשתקד, למשל, הפתיעה דיירת הבית הלבן כשהגיעה לטקס הענקת פרסי עיצוב בוושינגטון לבושה בשמלה ללא שרוולים בהדפס מנומר אבסטרקטי של לם. חדי האבחנה זיהו כי אובמה לבשה את אותה השמלה גם עשרה חודשים קודם לכן, באירוע רשמי בג'אקרטה, בירת אינדונזיה, עם הבדל אחד – הפעם השמלה היתה עם שרוולים, אשר הוסרו למען ההופעה המחודשת.

דרק לם. התשוקה לאופנה הגיעה מהבית (צילום: gettyimages)
דרק לם. התשוקה לאופנה הגיעה מהבית (צילום: gettyimages)

את התשוקה לתחום האופנה הביא לם מהבית, כדור רביעי לתעשיית האופנה. הוא נולד בסן פרנסיסקו לזוג הורים סינים-אמריקאים בעלי עסק לייבוא בגדים מאסיה, ולסבו היה מפעל מצליח בקליפורניה, שהתמחה בתפירת שמלות כלה. בגיל 23 סיים את לימודיו במחלקה לאופנה בפרסונס, ופנה היישר לעבודה ממושכת בבית האופנה של מייקל קורס, למשך 13 שנה. את המותג הנושא את שמו הקים יחד עם בן זוגו, יאן-הנדריק שלוטמן, המשמש גם כשותף עסקי במותג. השניים בולטים מאוד בקהילה ההומו-לסבית בניו יורק, ומתגוררים בדירת לופט עוצרת נשימה בסוהו.

לייטון מיסטר מגיעה לתצוגת האופנה של לם (צילום: gettyimages)
לייטון מיסטר מגיעה לתצוגת האופנה של לם (צילום: gettyimages)

את האלגנטיות הנינוחה שהוא מוציא תחת ידיו, המתובלת בהמון צבע וטקסטורות, ניתן לזקוף לשורשיו האסיאתיים של לם. אלה משחקים כיום תפקיד חשוב בתעשיית האופנה האמריקאית, הזורחת לאורם של מעצבים ממוצא אסיאתי כמו אלכסנדר וונג, פרבל גורנג וג'ייסון וו, הפייבוריט של מישל אובמה. לם מסכים כי פריחתם של המעצבים האסיאתים בשנים האחרונות אינה מקרית. "מנקודת המבט שלי, ישנו קשר בין המוצא האסיאתי של המעצב לאופן היצירה האינדיבידואלי שלו", אומר לם. "אם יש דמיון בין המעצבים שהזכרת, זה אולי העובדה שכאמריקאים-אסיאתים אנחנו מוצאים פורקן הדדי בביטוי המורשת של אמנות העיצוב, שהיא חלק בלתי נפרד מהרקע תרבותי המשותף שלנו באסיה".

דרק לם, סתיו-חורף 2011-12. ''העיצוב מציג את השתקפות המחשבות שלי על נשים'' (צילום: gettyimages)
דרק לם, סתיו-חורף 2011-12. ''העיצוב מציג את השתקפות המחשבות שלי על נשים'' (צילום: gettyimages)

גם לארץ מולדתו, קליפורניה, יש השפעה ניכרת על עיצוביו. "קליפורניה היא תמצית העיצוב האמריקאי. כשאני נוסע ברחבי אירופה או אסיה, אני רואה שהסגנון הבלתי פורמלי שמקורו בקליפורניה - מראה בריא וספורטיבי - שולח זרועות לכל עבר", הוא מסביר.

כיצד השפיע הגילוי הזה על תהליך עבודתך?

"בתחילת דרכי כמעצב מאוד אהבתי את המראה הנשי, מראה מאוד רך ועשיר. עם השנים הסגנון הפך יותר מתוחכם, אבל תוך שמירה על חוסר פורמליות מסוים".

בשש השנים האחרונות משמש לם גם כמנהל הקריאטיבי של בית האופנה האיטלקי Tod's, שהפך בתקופתו מבית יוקרה מיושן לאביזרי עור קלאסיים, לאחד מהכוחות הבולטים בשוק המותרות. לם רענן את עיצוב המותג והכניס אליו קווים חדשים ועכשוויים של אביזרים ונעליים, שמצליחים במקביל לשמור על המסורת העיצובית של בית האופנה.

מפתיע לגלות כי לם לא עושה הפרדה בין תהליך העיצוב שלו ל-Tod's לבין העיצוב למותג הנושא את שמו, על אף שמדובר בשני מותגים שונים בתכלית. "כמעצב, אני לא מחליף את נקודת המבט שלי בעבודה על כל אחד מהמותגים", אומר לם לסיכום. "בעיניי זה קריטי להישאר אותנטי ונאמן לפילוסופיה האישית שלי לגבי העיצוב - לשמור על האיקוניות של Tod's וגם של דרק לם, המותג. בסופו של דבר, תהליך העיצוב בשני המקרים הוא מאוד אישי ומציג את השתקפות המחשבות שלי על נשים, על התשוקות שלהן, ועל הצרכים שלהן מאופנה".