>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

קים ג'ונג איל, שליט צפון קוריאה, מת לפני יומיים מהתקף לב, כך נמסר הבוקר (שני) בדיווח של רשת הטלוויזיה הממלכתית במדינה. על פי הדיווחים, מותו של השליט בן ה-69 נגרם מתשישות מנטלית ופיזית בעקבות עבודה מאומצת. "זהו היום העצוב ביותר עבור עמנו. מדובר באבידה הגדולה ביותר למפלגה", מיררה בבכי שדרנית בטלוויזיה הממלכתית של המדינה הקומוניסטית והמבודדת.

מבעד למסך הדמעות, רבים יזכרו את ג'ונג איל כדיקטטור אכזרי שניהל מאבק איתנים אל מול המערב, תוך ניסיונות פיתוח נשק גרעיני ובידודם של תושבי צפון קוריאה מהעולם, וכמי שאחראי למותם של מיליוני אזרחי המדינה מרעב. אולם בניגוד לתדמיתו המפלצתית שהצטיירה בתקשורת העולמית, נתיניו של ג'ונג איל ראו במנהיגם את המושיע העומד בראש המחנה, וגם את הצדדים הפחות אכזריים, כמודל לחיקוי ואייקון אופנה.

בביקור ברוסיה בשנת 2001 (צילום: gettyimages)
בביקור ברוסיה בשנת 2001 (צילום: gettyimages)

כחודשיים לאחר מותו של שליט לוב מועמר קדאפי, ניתן לומר בוודאות כי אחד מסממני הזיהוי של דיקטטור בולט הוא מלתחה ייחודית ויוצאת דופן. אם לקדאפי היו את חליפות הצבא היוקרתיות וגלימות המשי עתירות הבד, לג'ונג איל היו את חליפות החאקי התואמות, משקפיי הריי באן הכהים וכובעי הפרווה שכיסו את ראשו – כולם שימשו אותו ליצירת מראה מובחן שהפך לסמל.

לפני כשנה פרסם היומון רודונג סימון, עיתון המפלגה הקומוניסטית בצפון קוריאה, כתבה מחמיאה המכריזה על המנהיג כאייקון אופנה. לטענת העיתון, "הסטייל של קים ג'ונג איל הפך לאיקוני, ולחביב מאוד על צעירים ברחבי העולם". העיתון הסתמך על "מקור אנונימי מתעשיית האופנה הצרפתית", שטען כי סגנון הלבוש של ג'ונג איל התמקם בחוגי צעירים אופנתיים בשל "הדימוי שלו כאיש גדול ויוצא דופן".

בפגישה עם בתו של מנהיג דרום קוריאה לשעבר ב-2002 (צילום: gettyimages)
בפגישה עם בתו של מנהיג דרום קוריאה לשעבר ב-2002 (צילום: gettyimages)

על אף שהיא נשמעת מופרכת מן היסוד, קשה לשלול את הטענה על הסף. ג'ונג איל היה בהחלט מודל לחיקוי בקרב תושבי צפון קוריאה, וגם חובב מותגים לא קטן. במהלך נסיעה ליפן בשנת 2001 נחשף בנמל התעופה נריטה בטוקיו, כי ג'ונג איל מחזיק באוסף גדול של תיקי לואי ויטון מקוריים ושעוני רולקס משובצי יהלומים. כמו כן, מכיוון שנישא רק לגובה של 161 ס"מ, נהג ללכת על נעליים עם עקבי פלטפורמה מיוחדים בגובה של 10 סנטימטרים לפחות, שהעניקו לו מראה גבוה יותר. שיערו המנופח שנישא אל על והפך למזוהה עמו, עוצב גם הוא במטרה להעניק למנהיג מראה גדול יותר. סגנון הלבוש והתסרוקת אומצו במהרה על ידי גברים במדינה הסגורה והפכו לטרנדיים גם מחוץ לגבולותיה.

הפערים בין התדמית הממלכתית של ג'ונג איל לזו שהתנהלה במשכנו הפרטי, מסמלת יותר מכל את צביעותו של הרודן. חליפות החאקי הפשוטות למראה, סמל לאחידות החרוטה על דגל הקומוניזם, היתה גם רמז לייצוגיות צבאית שעטו מנהיגים קומוניסטיים אחרים כמו מאו דזה דונג הסיני ופידל קסטרו הקובני. כך לפחות התנהל ג'ונג איל אל מול עיני אזרחי המדינה שלא נחשפו לתקשורת מחוץ למדינה. אבל כשהוא לא נדרש להעמיד פנים, התגלה ג'ונג איל כחובב מותגי יוקרה זרים כמו לואי ויטון ורולקס, שמסמלים יותר מכל את הגלובליזציה המערבית, ונוגדים את עולם הערכים הקומוניסטי.

ב-2007 עם נשיא דרום קוריאה רו מו היון, שהתאבד ב-2009 (צילום: gettyimages)
ב-2007 עם נשיא דרום קוריאה רו מו היון, שהתאבד ב-2009 (צילום: gettyimages)

ובינתיים, בקצה השני של העולם, פרסם הטלגרף הבריטי לפני ארבעה ימים, ובטרם התקבלה ההודעה בדבר מותו של ג'ונג איל, ידיעה הסוקרת את מעמדו החדש של בנו הצעיר, קים ג'ונג און, כאייקון אופנה. בשבוע הקרוב עתיד ג'ונג און, צעיר בשנות העשרים לחייו, לרשת את מקומו של אביו כשליט המדינה. זאת, בהנחה שלא תקום במדינה הפיכה צבאית. כך או כך, הפופולריות של היורש בקרב צעירי המדינה נמצאת בשיאה. ג'ונג און הוא מודל לחיקוי בזכות התספורת שאימץ כסימן זיהוי: שיער המגולח משני צדי הראש, בגובה של כשני אינצ'ים מעל קו האוזניים.

התספורת, שזכתה במדינה לכינויים "נוער" או "אמביציה", הלכה והפכה פופולרית במספרות הגברים בבירה פיונגיאנג. העיתון המקומי במדינה מכנה את התספורת "המראה הסטייליסטי והשאפתני של צעירי צפון קוריאה". סוכנות הידיעות הרשמית של דרום קוריאה הוסיפה כי התספורת הפכה לפופולרית מטעמים סניטאריים (גילוח חצי הראש), אולם נדמה כי הידיעות כולן נועדו לקדם את מעמדו של השליט לעתיד. על פי העיתון, המראה הצבאי והנקי של ג'ונג און לא נעצר רק בתספורת הפסאודו מארינס שלו, והוא דואג להופיע בציבור לבוש חליפות כהות בסגנון מאו, כיאה לאייקון הדוגל ברוח הקומוניסטית.