סוד הקסם שבארוחת ערב משפחתית – מהכיבוי הנדיר של הסלולרי ועד הרגע המופלא הזה שהמתבגרת משתפת את הוריה בחייה במקום לנבוח עליהם – לא מצוי באוכל, אלא בתקשורת שנוצרת מסביב לשולחן. מחקרים כבר הוכיחו את מגוון היתרונות הנפשיים שבקיום ארוחות ערב משפחתיות, בעיקר כשיש ילדים ומתבגרים בבית. מעבר להם, ארוחות משפחתיות מקדמות גם את בריאותם של כל בני המשפחה – ובדרך מעיקה הרבה פחות , וכיפית הרבה יותר, מנאומים והטפות.

לילדים, מסתבר, אין בעיה עם ירקות

במחקר מ-2003 שהתפרסם בירחון האירופאי לתזונה קלינית, נמצא כי ארוחות משפחתיות מקלות על ההורים להכניס לתפריט מאכלים חדשים. החוקרים חילקו את הילדים לשתי קבוצות. לחברי קבוצה אחת הציעו פרס אם יאכלו גמבה. לחברי הקבוצה השניה הגמבה הוצעה בלי פרס בצידה, ונאמר לילדים כי הם יכולים לאכול כמה גמבה שהם רוצים במשך שמונה ימים. החוקרים מצאו כי חשיפה מוגברת למאכל החדש הצליחה יותר משיטת הפרסים, עובדה המרמזת שלא תמיד צריך לאיים על ילדים בעונשים – או להבטיח להם פרסים – אם רוצים שיאכלו יותר ירקות.

מחקר מקיף מ-2007, שבדק את הרווח התזונתי בקרב מתבגרים שאוכלים ארוחות משפחתיות, מצא כי מתבגרים שבבתיהם מקפידים על ארוחות משפחתיות אכלו מזון בעל ערך תזונתי רב יותר. המחקר בדק תקופת זמן של חמש שנים, ובחן תשובות לשאלונים של 946 מתבגרות ו-764 מתבגרים מגילאי 16 ועד גיל 20 בממוצע. נמצא כי ככל שתדירות הארוחות המשפחתיות עלתה, כך היה יותר סיכוי כי המתבגרים – הן בגילאי 16 והן לאחר שבגרו - צרכו יותר פירות וירקות ושתו פחות משקאות קלים. כמו כן, תדירות מוגברת של ארוחות משפחתיות ניבאה יותר ארוחות בוקר ותכנון ארוחות קפדני יותר בעתיד. המסקנה של המחקר היתה ברורה: ארוחות משפחתיות בזמן גיל ההתבגרות עשויות להשפיע לטובה על איכות התזונה ועל הרגלי האכילה לאורך שנים.

סקירה מחקרית מ-2010 שבדקה 17 מחקרים שכללו מעל 180 אלף ילדים בין הגילאים שנתיים ל-17 מצאה כי ילדים ומתבגרים שלוקחים חלק בארוחות משפחתיות לפחות שלוש פעמים בשבוע, נוטים פחות להשמנה, אוכלים פחות ג'אנק, ונמצאים בסיכון נמוך יותר לסבול מהפרעות אכילה. לפי החוקרים, לא חייבים לשבת לארוחה משפחתית כל יום – שלוש פעמים בשבוע מספיקות כדי להרוויח את כל הטוב הזה.

3 דרכים להביא אותם לשולחן

אורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה בחברת אסם, מסכימה כי התמדה בקיום ארוחות הערב המשפחתיות - גם אם הן לא מתקיימות כל יום – חשובה הן מבחינה נפשית והן מבחינה תזונתית.

בתקופה שבה אחד מכל ארבעה ילדים מוגדר כילד בעל עודף משקל, טוענת פיינה, חשוב להקנות הרגלים בריאים כבר מילדות. "ביסוס של הרגלי אכילה נכונים מהווים בסיס לשמירה על תזונה בריאה מבלי לוותר על ההנאה", היא מסבירה, "כשהחוויה מהאכילה היא נעימה, יש רצון לחזור על החוויה ולהתנסות במאכלים חדשים, וזו הדרך הנכונה ללמד את הילדים לאכול מזונות מגוונים ובריאים".

הנה כמה טיפים מעשיים שיעודדו את הצעירים במשפחה לא רק להשתתף בארוחת הערב, אלא ליטול בה חלק פעיל:

  1. שתפו את הילדים בתכנון הארוחה. אם אפשרי, קחו את הילדים לקניות ביחד, ולאחר מכן הסתייעו בהם לתכנון והכנת הארוחה. ארוחה שהילדים היו שותפים בהכנתה היא ארוחה שיאכלו ממנה ברצון וחשק רבים יותר.
  2. אל תטיפו. ארוחה משפחתית היא הזדמנות לחיקוי הרגלי אכילה נכונים. ילדים בדרך כלל מחקים את מה שהם רואים - וזה תקף גם לגבי העדפות המזון. אל תתנזרו מאכילת ירקות, ואז תצפו שהם יאכלו אותם. ילד שרואה שהוריו מתנזרים מאכילת פירות וירקות לא יתפתה לטעום מהם, גם אם ינסו לשכנע אותו שהם מאוד בריאים.
  3. אל תפחדו להתנסות. הציעו מזונות חדשים, או צורות הכנה שונות לאותו המזון. הגיוון מכניס עניין לא רק בתכנון הארוחה ובמהלכה, אלא גם חושף את הילדים למאכלים שהם לא נחשפים אליהם מחוץ לבית.