הערכה גסה המבוססת על צריכה ממוצעת של 6~7 חיתולים ליממה, לעיתים עד גיל שלוש ויותר, מביא לסכום כולל של כ-5000 ש"ח לחיתולים זולים עד למעלה מ-10,000 ש"ח לחיתולי פרימיום. לא פלא שהורים מייחלים לרגע שבו ילדם ייגמל וזה לפני שנכנסנו לצד האסתטי של ההחלפות.

חיתול חד-פעמי חדש: 'בייבי-סיטר' (צילום: יח"צ)

מוצר הצריכה שעבורו תשלמו יותר מכל אביזר אחר, כולל עגלה ומושבי בטיחות ואפילו תרכובת מזון לתינוקות, הינו החיתול החד-פעמי. האם כדאי להשקיע בחיתול יקר או שגם הזול ישאיר את ילדכם יבש ומרוצה? יצאנו לבדוק.

מכון התקנים הישראלי בוחן כל מותג חיתולים חד-פעמיים על כל דגמיו, ליכולת ספיגה ושמירה על הרטיבות בחומר, כדי לקבוע אם חיתול עומד בתקן 818 (חלק 2). לצערנו את המספרים הוא שומר לעצמו ואנו נותרים עם בחירה המבוססת על פרסומות חמודות, מבצעים, המלצות של חברים לצרה, וכמובן התנסות אישית.

ארגוני הצרכנות המובילים כמו ה-Consumer Reports בארה"ב וה-?WHICH הבריטי, אינם מדרגים חיתולים לטיבם ויכולת הספיגה שלהם.
אתר consumersearch.com, אשר מדרג על סמך סטטיסטיקות על ביקורות הורים באתרי המכירות הגדולים, קובע כי פמפרס הם החיתולים הטובים ביותר, אבל עבור דגם ספציפי המיוצר לשוק האמריקאי שלא ניתן להשוותו לדגמים הפופולריים באירופה וישראל.

בישראל פועלים שלושה יצרנים לחיתולי תינוקות תחת תו-תקן: חוגלה-קימברלי המייצרת את חיתולי האגיס וטיטולים, סנו המייצרת את המותג ליטופים וחברת DPL האחראית לטפנוקים ולמותג חדש יחסית, 'בייבי-סיטר'. כל השאר ואף חלק מהמוצרים של האגיס בשוק הינם ייבוא.

בדיקת חיתולים במכון התקנים הישראלי

אז מה כדאי לבדוק בחיתול רב-פעמי, מעבר למחיר המבצע לחבילה? רבים ההורים המבקשים דוגמיות וזה הזמן לנצלן גם לבדיקה יותר משמעותית.

סגרים: לא פעם סוגרים את החיתול בידיים רטובות (באמבטיה) או משומנות (ממשחת ההחתלה) ולעיתים עושים יותר מפעם אחת בבדיקות חוזרות לצורך ווידוא יציאה... חשוב לבדוק את סוג הסגר ולבחור באלו המתפקדים היטב גם במגע עם מים או שמן.

התאמה: חומר אלסטי באזורים החובקים את הרגליים ואת הגב היטב, משאירים לא פעם סימני לחץ לא מזיקים, אך ימנעו זליגה של חומרים יותר סמיכים משתן, קרי יציאות קשות והמאתגרות ביותר - הרכות והנוזליות למחצה.

גמישות: גמישות החיתול בצדיו ימנע פתיחה והיחלשות הנובעים משינוי מצב משכיבה לישיבה.

ספיגה מוגברת: יש לשים לב כי אמנם חיתול שסופג יותר ביחס למשקלו עשוי להחזיק מעמד טוב יותר לאורך כל הלילה, אבל מצד שני הוא עלול להתקשות ולהקשות יותר על הניידות של התינוק במשך היום.

ריחות: חלק מההורים דיווח על ריח אופייני מהחיתול כאשר נספג בו שתן. יש הרואים בכך חיסרון ויש המברכים על האינדיקציה הברורה להחלפה מהירה כדי למנוע אדמומיות אצל תינוקות רגישים.

מבחן השוואתי של יכולת ספיגה של חיתול חד-פעמי (צילום: אבי ורון)

מבחן השוואתי

בהיעדר דירוג חיצוני אובייקטיבי ובכדי להתרשם מיכולת הספיגה ויעילותה, בחרנו מספר מותגים פופולריים של חיתולים ובדקנו בשיטה דומה לזו המקובלת בתקן את קיבולת ומהירות הספיגה של המוצרים.

בחרנו את גודל XL או מספר 5, כדי שההפרשים במדידות יהיו משמעותיים, לאור שטח הספיגה הגדול. הנחת המוצא היא שלכל הגדלים הטכנולוגיה זהה באותו דגם.

התחלנו מ"ליטופים" של סנו, המוצר הזול בחבורה, הנמכר בד"כ בפחות מ-30 ש"ח לחבילה.
התחושה הראשונית היא מגע הניילון החיצוני, שנותן תחושה (להורה) של מוצר זול ולא נעים.

בבדיקה שלנו הוא ספג כמות זהה למותג מוביל (פמפרס), המחיצות בו למניעת זליגת נוזלים לרגליים היו כפולות לעומת בודדות בכל האחרים ושכבת הבידוד בין התינוק לחומר הסופג הייתה דווקא החזקה מכולם. מהירות הספיגה היה טובה למדי אך הסוגרים הם נייר דבק פשוט שרטיבות ושומן מכניעים אותו.

חיתול ברווייה: טיפות שאינן נספגות (צילום: אבי ורון)

משם עברנו למותג הזול של חוגלה-קימברלי, "טיטולים". הדמיון לאח היוקרתי, האגיס, ניכר. הספיגה מהירה והסגרים רחבים ונוחים לפתיחה וסגירה. שכבת הבידוד מכסה על כדוריות ג'ל הסופחות את הנוזלים.

ה"בייבי-סיטר" של DPL היו הבאים בתור. התנהגותם הייתה ממש זהה לזו של הטיטולים של חוגלה. הספיגה הייתה אף מהירה יותר, אבל יחד עם זאת, שכבת הבידוד הייתה קלה למדי לקריעה ומיד זלגו ממנה כדוריות הג'ל הקטנות, שבתמיסת המלח בניסוי הרבה יותר סימפטיות מכדוריות שתן עם הריח האופייני, שעלולות לזלוג בבית.

הסגרים מזכירים יותר את אלו של פמפרס, שהם החזקים והעמידים בשוק, אם כי מעט קשה יותר לפתוח אותם כשהם מקופלים בחיתול חדש מהאריזה כהכנה לטקס ההחתלה.

לבסוף הגענו ל"פמפרס אקטיב בייבי", שם מצאנו כי היצרן בחר לא לכסות את כל אורך החיתול בשכבה סופגת וכ-15 ס"מ מהקצה בצד הישבן, אינו מכוסה.

הואיל והוא ספג קרוב לחצי ליטר ללא טפטוף, אין מחסור בקיבולת הספיגה והשיקול הוא הרחקה של החומר הלח ממגע עם הגב, כדי להשאיר תחושה של רטיבות באזורים האינטימיים בלבד ואולי גם למנוע את הרטיבות המוכרת של הבגד בגב הילד.

שכבת הבידוד של פמפרס, הכוללת שכבה נוספת תחתיה הנראית כצמר כותנה ועובדת כממברנה למניעת העברת הלחות מכדוריות הג'ל לגוף, דורשת שהחיתול יהיה צמוד היטב לגופו של הפעוט, אחרת הנוזל פשוט גולש על השכבה ואינו נספג פנימה לכל אורכו.

יש לציין כי בפמפרס פרמיום החדשים, הוארכה שכבת הבידוד לכל אורך החיתול ושכבת הבידוד שופרה פלאים למניעת כל מגע לחלוחי בחומר הסופג שבתוכה.

חיתולי פמפרס: שכבת בידוד נוספת מעל כדוריות הג'ל (צילום: אבי ורון)

כל החיתולים הוכיחו שהם מסוגלים לספוג מעל ליטר נוזלים, עד כדי 1400 סמ"ק, כאשר בערך בשליש הדרך, החיתול אינו מסוגל לשמור עוד על יובש במגע עם עור התינוק ומתחיל לזלוג ולהיות מסע כבד עד כדי פי 10 ממשקלו העצמי (חיתול יבש שוקל עד כ-40 גרם בלבד) וכדאי מאוד להחליפו. לכמות 300 סמ"ק ומעלה, ניתן להגיע בד"כ רק במקרים קיצוניים עבור תינוק ורק כעבור לילה של פעוט בגיל גמילה.

הטיפ שלי: בחרו את המוצר הזול ביותר והמידה הקטנה ביותר שעשויה להתאים. אם קיימת בעיה, כדאי לנסות מידה אחת גדולה יותר ורק במקרה של כשל נוסף לנסות את המותג הבא במחיר. כאשר תגיעו למסקנה שאתם צריכים לעבור למידה הבאה, חיזרו שוב למותג הזול ביותר וחוזר חלילה.
לטווח ארוך החיסכון יכול להגיע לכדי עשרות אחוזים, כלומר אלפי שקלים.

חיתולי בייביסיטר

הואיל ואין מנצח ברור במעבדה, כחלק ממבחן הקבלה של המוצר החדש, ה'בייבי-סיטר', העברתי אותו לבדיקה אינטנסיבית של חצי תריסר נסיינים, המנוסים במותגים האחרים בשוק, כדי לבחון את כל המידות (חוץ מניו-בורן שלא היה זמין לבדיקה).

אחד הנסיינים סובל מדרמטיטיס, שזו רגישות רבה לגירויים במגע בחומר זר והוא מבחן קשה לכל חיתול המתיימר להרחיק במהירות את הנוזלים מהגוף. המשוב היה בהחלט חיובי מהיבט זה.

שני נסיינים אחרים דיווחו על זליגה של ג'ל מהחיתול או שניים (כל נסיין השתמש בכ-100 חיתולים). נסיין אחד דחה בעקבות הניסוי את המוצר כליל, ובשורה התחתונה רובם חשבו שהמחיר אינו מצדיק מעבר מהמותגים הבכירים, שהודות למבצעים שונים אפשר למצוא אותם במחיר דומה או במקרה הגרוע בהפרש מחיר של 15%~20% בלבד ולהצטייד בכמות מספקת עד למבצע הבא.

הנה דבר הנסיינים שלהם הניסוי היה אינטנסיבי במיוחד: "אחד המרכיבים היקרים ביותר בגידול השוטף של תאומים הוא חיתולים. חבילת חיתולים מספיקה אצלנו ליומיים-שלושה. כשהקטנות היו עוד יותר קטנות, ממש ממש בהתחלה, ניסינו סוגים שונים של חיתולים. בדקנו את החיתולים ה"נחשבים" וגם את החיתולים הזולים יותר. מעולם לא נהגנו לאתגר חיתולים בשעות שימוש רבות במיוחד, משום שהשארת ההפרשות צמודות לגוף של הקטנות לא נראתה לנו ממילא. משום כך חשבנו שאפשר להתפשר על כושר הספיגה 'למרחקים ארוכים' כדי להוזיל עלויות. אבל הזולים היו הרבה פחות נעימים למגע, גזרתם גסה ובלתי נוחה ומאז אנחנו משתמשים במותג היקר ביותר, אבל בהחלט נענים למבצעי הוזלה של המתחרה.

כן: חיתולי בייביסיטר נעימים למגע ובעלי גזרה דומה מאוד לגזרתם של החיתולים מהמותג היקר. גם עוביים סביר והם אינם יוצרים בליטה באזור הטוסיק, כמו שעושים חיתולים אחרים. הקטנטנות לא סבלו מתפרחת או רגישות בתקופת השימוש בחיתולים. יש חיתולים שמדיפים ריח חריף של שתן מיד עם תחילת השימוש בהם. חיתולי בייביסיטר לא סבלו מהבעיה הזו. בדרך כלל הפגינו החיתולים כושר ספיגה טוב. הקטנטנות עדיין מקבלות בקבוק אחד בלילה ולמעט מקרה בעייתי אחד, לא היו דליפות או הרטבות של הבגדים.

לא: בוקר אחד גילינו גבישי ג'ל ש"פרצו" מבעד לחיתול אל הבגדים והגוף, תקרית מאוד לא נעימה, שמעידה על התמוססות הציפוי החיצוני של החיתול ופריצת החומר הפנימי ש"הופך נוזל לג'ל".

אבא: במהלך השימוש בחיתולים היינו שמחים מאוד. הנה מצאנו את המועמד המתאים להיות החלופה לשתי חברות החיתולים השולטות בשוק וכל זאת תוך כדי תמיכה בתעשייה הישראלית, אולם כאשר נוכחנו לדעת, כי מחיר החיתולים אינו תחרותי אל מול שתי החברות השולטות, שבינתיים הורידו מחירים, נשמט אחד היתרונות המרכזיים שלו מול המתחרים הגדולים, וחבל.

אמא: כמו בהרבה דברים אחרים, גם פה נקבל את ההחלטה הסופית לפי עמידת החיתולים במבחן העלות-תועלת. החיתול אינו חף מבעיות, אך אם עלותו תהיה נמוכה משמעותית מהחיתול היקר, לא נהסס לעבור אליו".

חיתולי בייבי-סיטר זמינים ברשתות רמי לוי, מחסני השוק ורשת ממן במחיר 40 ש"ח או בהזמנה ישירות עד הבית בטל' 1-800-80-15-15.

מכל החיתולים שנשארו אפשר להכין עוגה (צילום: CC Minarae)