שנת 2010 הייתה שנת מהפך בארה"ב. לראשונה האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים שינתה את דעתה והחלה להמליץ על שיעורי שחייה לפעוטות גם בגילאי שנה עד ארבע. עד כה נמנעה האקדמיה מלהמליץ על שיעורי שחייה בגיל מוקדם, כי לא נמצאו עדויות כי שיעורים כאלו מנעו מקרי טביעה והיה חשש שהורים שבחרו להעניק לילדיהם שיעורים כאלו, יהיו פחות ערניים לגבי ילדיהם בסביבת מים וירגישו ביטחון מזויף שיוביל לאסון.

מחקרים חדשים מראים ששיעורי שחייה בגיל הרך אכן מצמצמים מקרי טביעה, בעיקר לאור הפופולאריות הגדלה של בריכות מתנפחות, שהמבנה שלהן מאפשר לפעוטות קטנים להתכופף וליפול למים.

חשוב לציין ולהזהיר כי לימוד שחייה אינו תעודת ביטוח וההורה חייב להיות בקשר עין עם פעוט עד גיל 5 או ילד שאינו יודע לשחות בכל זמן שהוא בקרבת או בתוך המים.

המחקרים אינם מצביעים על שיטת לימוד מסוימת כיעילה יותר ולפני גיל 3 אין מדובר בכל מקרה בסגנון שחייה קלאסי המוכר לנו משחיית מבוגרים. לכן אין המלצה גורפת על לימודי שחייה, כפי שקיימת לגילאי 4 ומעלה בארה"ב, אלא הדבר נתון לשיקול ההורים, על פי מידת החשיפה הצפויה של ילדיהם לבריכות מכל סוג.

ארגון "בטרם" קובע כי הסיבה המובילה לתמותה מבין פגיעות הבית והפנאי בקרב ילדים בגילאי 17-0 היא טביעה. למעלה משליש מקרי המוות מתאונות שלא מכלי רכב, נובעים מטביעה. על פי דו"ח היפגעות ילדים בישראל (2008) שפורסם מטעם הארגון, מספר הילדים שטבעו למוות בגיל 1-4 גדול באופן יחסי ב-50% מאשר בגיל 5-9 וכפול מאשר בגיל 10-14.

אשתי ואני בחרנו לפני כמעט עשור להשתתף בחוג שחיית תינוקות עם בכורנו. הטעמים אז היו האהבה הגדולה של הפעוט למים, שהתגלתה בכל פעם שהוא נכנס לגיגית בחצר. לנוכח הבעייתיות בהכנסת תינוקות עד גיל שנה לבריכות שחייה שאינן מותאמות לכך (בגלל ריכוז הכלור הגבוה והטמפ’ הנמוכה מדי בד"כ), מצאנו באופן טבעי את דרכנו לאחת הבריכות בסביבה, לאחר בירור ובדיקה לכך שמדובר בצוות מקצועי ומיומן.

עידו ורון צולל לכיוון שפת הבריכה בגיל שנה+ (צילום: אבי ורון)

כדי להתרשם מהחוויה בצורה אינטימית וכמובן לבחון את ההשפעות של קורס כזה על הפעוטות במים וגם ביבשה, בחרתי ללוות תאומות (בנות 9 חודשים) והוריהן, שדי חששו מההתנסות, למשך מספר חודשים ולבדוק אם יחולו תמורות בילדים ואולי גם בהורים.

התאומות במים - שיעור היכרות (צילום: אבי ורון)

הנה רשמיהם לאחר ארבע פגישות בבריכת "עולם המים":

  • קורס שחיית תינוקות מתקיים בשיעורים שבועיים בני כחצי שעה, עם קבוצה של 5-6 ילדים והוריהם ומדריכה כמובן.
  • הבריכה מחוממת ל-33 מעלות ולדברי אורי סלע, הידרותרפיסט והמנהל המקצועי במקום, מופעלת בה מערכת שדואגת לסירקולציה גבוהה מאוד ולרמת כלור נמוכה, בהתאם לתקנות משרד הבריאות.
  • השיעור מבוסס רובו ככולו על שירי הפעלה ובחלק מהם נעזרים באביזרים שונים כמו גלשנים, גליל גומי, מזרנים ומנהרות.
  • המפגש של התינוקות עם המים הוא הדרגתי ורגיש. בשיעור הרביעי מתחילים להכניס את הפנים למים, כתחילתה של צלילה. עד אז רק "עושים בלונים".

שיעורים בקבוצה (צילום: אבי ורון)

כן:

זה פשוט כיף. המקום נקי ונוח, המדריכים מקצועיים ורגישים לצרכי התינוקות. הקורס אמור לפתח את התינוק מבחינה מוטורית – חיזוק הגוף, שיפור שיווי המשקל, קואורדינציה, מערכת הנשימה והביטחון העצמי. בנוסף לאלה, עבור תינוקות רבים זהו אחד המפגשים הראשונים עם תינוקות אחרים בני גילם ולכן יש לו השפעה גם על כישורים חברתיים שונים.

לא:

מי שמחפש חוג אינטימי בקבוצה קטנה, ימצא את "עולם המים" מעט המוני ומסחרי מדי. אנחנו, שבדרך כלל נמנעים ממקומות הומי אדם ומעדיפים קבוצות קטנות ויחס אישי, דווקא לא סבלנו מכך. יום שישי הוא יום האבות, אלה שעובדים במשך השבוע כולו ומפנים זמן איכות לתינוק ביום שישי. לכן זהו גם יום עמוס במיוחד במקום ומומלץ, אם זה מתאפשר, להגיע בימים אחרים.

כדאי:

להרחיב את האזור המיועד להחלפת בגדים והחתלה. הוא קצת צפוף, בייחוד בשעות העומס.

אבא:

הבנות נהנות. מוכח. ברגע שמגיעים למתחם והן מזהות אותו, הן מתחילות להתרגש. חוץ מזה, בזכות הקורס זכיתי לקבל בגד ים חדש...

אמא:

לחבק את התינוקת בתוך המים, לראות אותה מאושרת ומצטיינת, זו הנאה צרופה. בחודש היחיד שבו אנחנו שוחים, הספיקה אחת הבנות להתחיל לזחול, לטפס במדרגות ולהיעמד בתמיכה ואם זה לא הגיל, אז אולי אולי זה התרגיל. עוד נחזור אליהם בעתיד.