"ספרי ההריון ממליצים לאישה לפני הריון לאכול 2100 קלוריות ליום. זו כמות אוכל מטורפת שתביא אותך לסיים את ההריון כשאת נראית כמו טנק", טוענת הדיאטנית ליאורה דהן. "אני לא מאמינה שאת ותינוקך תהיו בריאים יותר אם תצרכו כמות כזו של קלוריות, שבדרך כלל מגיעה מפחמימות, כמו בורקס, לחם, עוגות ועוגיות, שלא את צריכה ובטח שלא התינוק הפצפון שיצמח בקרוב ברחמך. כמות כזו של קלוריות תביא בסיום ההיריון למצב בו תצטרכי להתמודד עם 20 ק"ג יותר".

תזונה שמכילה הרבה ירקות, בשר, ביצה, דגים, מעט אגוזים (4 יחידות מקסימום ליום), מעט קטניות (3 כפות ביום) ומוצרי חלב, תביא אותך למצב הכי טוב שהיית בחייך - פחות עייפה, עם משקל תקין, מלאת שמחת חיים ואנרגטית. לעומת זאת, אם תתפתי בכל פעם שתראי משהו מגרה, והרי אנחנו חיים בעולם של שפע וכמויות, אחרי שתאכלי תרגישי כבדות, עייפות, לאות, לפעמים עד גועל וסלידה. איזה בורקס בעולם שווה שתרגישי כך?

תראי כמה אפשר לאכול

מתברר שאפשר להכין את הגוף לקראת ההריון גם בלי להתחיל לזלול. הכי חשוב לאכול מאוזן ומגוון את כל אבות המזון, לפי הקבוצות הבאות: 4 מנות פחמימה, 2-3 מנות חלבון, 3-4 מוצרי חלב, 2-3 מנות פרי, 2 מנות שמן וירקות - כמה שיותר! והנה גם תפריט יומי מומלץ:

  • ארוחת פתיחת היום: 2 ביסקוויטים מסוג פתי בר + כוס שתייה חמה.
  • ארוחת בוקר: 2 לחם פרוס (עדיף מחיטה מלאה) עם גבינה צהובה + עגבנייה +מלפפון.
  • ארוחת ביניים: פרי.
  • ארוחת צהריים: מנת בשר (מנת בשר צריכה להיות בגודל כף היד שלך), 3 כפות אפונה יבשה מבושלת, סלט סלק, סלט כרוב וגזר, כף שמן חמניות מחולקת בין הסלטים, 6 שקדים ושתייה חמה/מים.
  • אחה"צ: יוגורט עם בננה וכפית סובין.
  • ארוחת ערב: 1/2 קופסת סרדינים, 1 לחם פרוס מרוח בגבינה, סלט חסה, עלי בייבי, גמבה, כפית שמן זית.
  • ארוחת לילה: פרי, כגון: פלח צר של אבטיח או פרי הדר.

מבחינה קלורית, את אפילו לא ב-1700 קלוריות ותראי כמה אוכל.

תאכלי ותיקלטי

ואם את מתכננת הריון, הנה כמה עצות תזונה שיעזרו לגוף לקלוט אותו. מזון נכון יכול לעזור בבעיות פוריות. למשל:

ויטמין E: יכול לווסת את יצור ריר צוואר הרחם. אם תאכלי עלים ירוקים, חיטה מלאה, ביצים ושמן חמניות, הרי שהעשרת את גופך בוויטמין זה.

חומצות שומניות: אומגה 6 ואומגה 3: מעודדות את יצירת הורמוני המין. אותן תקבלי על ידי אכילת דגים כהרינג, סלמון, טונה, סוגי שמנים שונים, אגוזים וקטניות.

אבץ: חוסר באבץ עלול לגרום לעיתים לאי סדירות בהופעת הווסת. תזונה המכילה אבוקדו בכמות מספקת למריחה על הלחם למשל, בננה, לחם וביצים, יכולה לעזור למנוע חוסר זה.

ביופלאבונואידים: יכולים אף הם לעזור בוויסות ההורמונים ואותם תמצאי בפירות הדר, לימון, פלפל, משמש, דובדבנים וגם ביין אדום. אפשר להרשות לעצמנו כוסית מדי פעם.

איזה בורקס בעולם שווה שתרגישי כבדה ועייפה? (צילום: thinkstock)
איזה בורקס בעולם שווה שתרגישי כבדה ועייפה? (צילום: thinkstock)

והנה עוד כמה דברים שהגוף שלך צריך:

ויטמין 12B: חשוב לייצור תאי הדם האדומים ובניית התאים. שימי לב - מנה אחת של בשר בגודל כף יד (90 גרם) תעשה את העבודה. אם את צמחונית או שלא יוצא לך לצרוך מנה כזו, שקלי לצרוך את הוויטמין באמצעות תוסף ועל כך התייעצי עם איש מקצוע.

ויטמין C: חשיבותו גם לאם וגם לעובר שאת מתכננת, כי מתפקידיו לחזק את המערכת החיסונית, את בריאות השיניים ואת כל רקמות הגוף. צריכה של פלפל או גמבה ביום או 2 פירות ביום תבטיח את הכמות הנדרשת.

ויטמין A: על פי משרד הבריאות האמריקאי, צריכה כפולה מהכמות המומלצת ביום גרמה ללידת תינוקות שסבלו מפגמים שונים. לכן, אל תיקחי שום כדור שיש בו ויטמין A ללא התייעצות עם איש מקצוע וללא בדיקת דם מתאימה.

ויטמין D: בדומה לוויטמין A, כמות עודפת ממנו התגלתה כמסוכנת. לכן, לא כדאי לצרוך ממנו בתוספי תזונה. אל תבינו לא נכון, שניהם ויטמינים חשובים מאוד, אבל צריכה דרך המזון תביא את התוצאות הרצויות וכדור של תוסף תזונה עלול לגרום לתוצאות הפוכות ממטרתנו.

ברזל: לפני ההתעברות אין צורך להגדיל את כמות הברזל ובדיקת דם פשוטה תראה אם יש לך חוסרים. במצב שכזה שקלי עם הרופא המטפל נטילת כדור ברזל. מנת בשר ו-3 כפות קטניה או פחמימה וביצה ביום, יעשו את העבודה.

סידן: חשוב מאוד, על מנת לא לדלל את המאגרים, מה שעלול לגרום לבעיות בעצמות ובשיניים. לכן חשוב לצרוך 4 מנות מוצרי חלב.

כמה ויטמינים יש בגזר?

אז אנחנו יודעות שצריך המון סוגים של ויטמינים, אבל כמה יש בפירות שאנחנו אוכלות?

  • גזר אחד ביום יספק 2,400 מק"ג ויטמין A, כשמומלץ לצרוך 800.
  • ארטישוק אחד יספק 2.4 מ"ג ויטמין 1B, כשמומלץ לצרוך 1.1.
  • פלפל אדום יספק 190 מ"ג ויטמין C, כשמומלץ לצרוך 60.
  • 4 עלי חסה/תרד יספקו 140 מק"ג חומצה פולית, כשמומלץ לצרוך 400.
  • יוד - מנה מומלצת: 150 מק"ג. בארץ שלנו, האדמה עליה גדלים הירקות מכילה יוד ולכן כל מה שגדל עליה מכיל יוד.