עפרית הכף, Plumbago auriculata, היא שיח מטפס-נשען בעל ענפים ארוכים וגמישים, ועלים בצבע ירוק בהיר. הפריחה בצבע תכלת - בזן הנפוץ, וישנם גם זנים נוספים - לאחד פרחים בצבע כחול עמוק, והזן השני בעל פריחה בצבע לבן. הפריחה חלה במרבית חודשי השנה (אפריל עד נובמבר- דצמבר).

הצמח וותיק מאד בארץ. הוא הגיע אלינו מחבל הכף שבדרום אפריקה, ונפוץ בגינות וותיקות.

לרבים מאיתנו זכורים הפרחים שנהגנו בילדותינו, להדביק על תנוך האוזן כעגילים. באותם ימים, שתלו רק את הזן בעל הפרחים בצבע תכלת בהיר. כיום, ניתן להשיג במשתלות זנים יפים אפילו יותר, בצבע כחול כמו הים או בצבע לבן כמו ברבור. אפשר כמובן גם לשלב בשתילה את שני הזנים, כמו שרואים בתמונה, וליהנות מפריחה בצבעי הדגל, כחול-לבן, ממש ביום העצמאות.

פריחה לכבוד יום העצמאות. כחול ולבן (צילום: סימה קגן)
פריחה לכבוד יום העצמאות. כחול ולבן (צילום: סימה קגן)

הצמח יכול לטפס על עצים עד לגובה של כ- 4 מטר ויותר, תלוי בגובה העץ עליו הוא מטפס ולכן יש לתת לו את המרחב המתאים. עפרית הכף מתאימה לשתילה בכל אזורי הארץ, בתנאי שמש מלאה או צל חלקי, בקרקעות מסוגים שונים ובתנאי שתהיינה מנוקזות. נחשב לצמח חסכן במים, ובגן הנוי אני ממליצה להשקות 3-4 השקיות במהלך הקיץ כדי לקבל צמח בעל מופע נאה יותר. ניתן לעצבו כשיח הגזום לגובה הרצוי, אולם אז יש לקחת בחשבון, שעם פעולת הגיזום, אנו מפנים גם את הפריחה, כלומר, עוצמת הפריחה תפגע. ואכן, ניתן לראות לעיתים את הצמח הזה שתול באיי תנועה, והגננים גוזמים אותו על בסיס קבוע, וחוסכים מאיתנו את הפריחה. הצמח מתאים לשתילה כצמח כיסוי גבוה ומתפשט למדרונות גדולים, כגדר או כשיח מטפס ליצירת מסך. הודות לדרישותיו הצנועות ואריכות ימיו, אני ממליצה לשתול אותו בגינון ציבורי, או בגנים גדולים.

כתבות נוספות:

ברוכים הבאים לישראל - איקלום צמחים

היביסקוס קליפורני - מעוג ימי

פריחה בוורוד - טבבויה איפה

_____________________________________________

סימה קגן, מינהל המחקר החקלאי