פיניתם זמן ותקציב לרענון הבית – צביעת קירות, שיפוץ וחידוש של כמה רהיטים, משהו סולידי ורגוע, אבל עם קצת צבע. משהו שיתאים למה שיש, אבל כזה שיצליח לחולל קצת שינוי.
שמחים ונרגשים הגעתם לחנות חומרי הבניין, רק כדי להיתקל בגרוע מכל: מניפת הגוונים. אותה כרטסת צבעים מאיימת, שבתחילה אתם מדפדפים בה בחיוך מהוסס, אבל אט אט הגוונים ממלאים את מוחכם: הירוק שדמיינתם מתחלף ב-50 אחרים, כל כך דומים ומבלבלים, ובראשכם מהדהדות קביעות סותרות כמו "על הקיר זה הרבה יותר כהה!" "או יותר בהיר?" "במשטח גדול זה שונה לגמרי!"
המוכר, שמנסה לסייע, מוסיף עוד שמן למדורה עם שאלות מאתגרות, כגון "איזה צבע הריצוף? ומה גוון הכיסאות?", "אולי תסתכלו במניפה הזו...או הזו...או הזו...?", בעודו פורש בפניכם עוד ארבע מניפות, בפתיחה מהירה שחושפת את כל צבעי הקשת במכה אחת.
השמחה הופכת לבלבול, הנחישות לתחושת מחנק, ופתאום נראה שעדיף להשקיע את הסכום שהתפנה במטרות אחרות. לפני שתיבהלו באמת, בואו נעשה קצת סדר בדברים.
מהו סדר הגוונים?
למניפת הגוונים יש סדר הגיוני, ולרוב היא מחולקת לקבוצות מרכזיות:
גוונים בהירים ביותר.
קשת גוונים מסגול עד סגול (סגול, כחול, ירוק, צהוב, כתום, אדום ורוד – סגול) של צבעים מוארים, פסטלים, זורחים, יותר ילדותיים באופיים.
קשת גוונים (מסגול עד סגול) יותר עמוקים, רגועים, בוגרים.
קשת גוונים (מסגול עד סגול) עוד יותר כהים, שמרניים, עם קצת יותר שחור בבסיסם.
קשתות נוספות שהולכות ומעמיקות.
גוונים כהים מאוד בנפרד.
השימוש במניפה
כבר בתחילת תהליך הבחירה הפרידו את הקשת המתאימה לצרכים שלכם, צמצמו את האפשרויות ודייקו בבחירה. לדוגמה: את הירוק שרציתם לחדר העבודה אל תחפשו בקשת המשוייכת לצבעים ילדותיים יותר, אלא בזו הכוללת גוון ירוק שקט ועמוק.
כדי להבחין במידת הכהות או הבהירות של הצבע, הניחו שני ניירות לבנים מצידו של כל גוון עליו אתם מסתכלים, ותוכלו לראות אם הגוונים הבהירים נוטים לצהוב או לאפור, אם יש בהם כתמתמות או ורדרדות, ועד כמה הם שונים מהלבן. כך תנטרלו את השפעת הצבעים שמסביב, ויקל עליכם לדמיין את הגוון על קיר שלם.
כדי להבין את ההבדלים בין הצבעים הבהירים, שממוקמים בדרך כלל בקצה העליון של עמודי המניפה, הסתכלו בתחתית העמוד על הגוון הכהה ביותר, שם תוכלו לזהות בקלות ממה מורכב הצבע ומה ההבדל בין העמודות השונות. גוונים שכלולים בצבע הכהה שבעמודה, נמצאים גם בצבע הבהיר ביותר בעמודה; ההבדל הוא רק במינון.
קחו בחשבון שבמציאות תהיה סטייה של אחוזים בודדים לגוון הבהיר או הכהה יותר, ובכל מקרה כדאי שהתאורה במקום שבו אתם בוחרים את הצבע תהיה קרובה ככל האפשר לתאורה הקיימת בחלל המיועד לצביעה.
כדי לוודא שבחרתם בגוון המתאים ניתן לרכוש דוגמית צבע ב-20-30 שקלים, ולעשות ניסיון "על רטוב". אל תשכחו שצבע משפיע על צבע, כך שאם יש לכם כבר קיר צהוב ולידו תצבעו ירוק, הם יושפעו אחד מהשני והירוק יקבל גוון לימוני. לכן, בחרו גוון בהתחשב במה שיש סביבו ולידו.
ולסיום, זכרו שצבע הוא רק צבע - תמיד אפשר לכסות אותו בצבע אחר, אז קחו את הכלים והתחילו למלא את חייכם בצבע ושמחה.
_______________________________________________
הגר יואלי מתמחה בעיצוב בצבע וצביעה אומנותית. בקרו באתר שלה