מאת ענת ציגלמן
כלי קרמיקה למטבח ולשולחן הם נושא אוניברסלי, שמקיף עולם ומלואו, מסורות ותשוקות. שלוש עבודות גמר של שלוש בוגרות של בתי הספר לעיצוב מדגימות זאת היטב:
הבוגרת: רוית דיאמנשטיין
מחלקה: עיצוב פנים, HIT המכון הטכנולוגי חולון
מנחה: אדריכל גל גאון
דיאמנשטיין עיצבה צלחות הגשה סוריאליסטיות לעוגות ושאר מטעמים מתוקים מעולם הקונדיטוריה. מתוך הצלחות הצחורות, העגולות, מתרוממות דמויותיהן של חיות שונות, שיחד עם העוגות, היא מסבירה - יוצרות בכל פעם סיפור אחר.
אחר כך הרחיבה דיאמנשטיין ועיצבה חוויה כוללת: סביב הצלחות עיצבה חנות קונדיטוריה שנדמית כגלריה המציגה את העוגות והצלחות כיצירות אמנות, ואף קמפיין פרסומי ממותג היטב, עם סדרת צילומים מקצועיים וגלויה מאוירת. ''זהו פרויקט שמציג את המנעד המלא של עיצוב פנים, טוטאל דיזיין'', אומר המנחה גל גאון. "אני רק יכול לקוות שהוא יוליד רשת אמיתית של פטסריז''.
הבוגרת: איה שטרסברג
מחלקה: עיצוב תעשייתי, HIT המכון הטכנולוגי חולון
שטרסברג עיצבה שלושה כלי אפייה שמיועדים לאפיית שלושה מאפים מוכרים ואהובים, ממסורות ומדינות שונות. ''הפרויקט 'לָשׁוֹת מָסוֹרֶת' נולד מתוך רצון אישי שלי לשמר את המסורות והמתכונים של הסבתות של כולנו, כי עוד מעט הן כבר לא יהיו איתנו לספר לנו סיפורים ולהעביר לנו את הידע שלהן", היא מסבירה. "מטרת המוצרים בסדרה היא לעודד אפייה של עוגיות מסורתיות, והכלים מציעים אלטרנטיבה או שיפור לתהליך האפייה המסורתי". הראשון הוא מיני-קוּרטוּש אישי, המיועד להכנת מאפי קוּרְטוֹשׁ-קַאלַאץ' הונגריים בתנור הביתי (במקור מסובבים את המאפה על מערוך גדול, מעל גחלים לוחשות). השני הוא דו-מערוך להכנת עוגיות תה מרוקאיות בקלות ובמהירות (במקור משתמשים במכונת בשר והתהליך ארוך ומייגע, מסבירה שטרסברג). השלישי הוא חותכן חצאי-משולשים, ליצירת קרואסונים רומניים מושלמים במילוי רחת-לוקום, כך שכל מאפה ייצא בדיוק כמו קודמו, בלי צורך בידע מקדים.
העיטורים על הכלים לקוחים מאלמנטים גרפיים האופיינים לתרבות שהם מייצגים, ושטרסברג חולמת על אתר ייעודי, שיכלול הסבר על אופן השימוש, מתכונים, ואופן ההכנה המסורתי. "רציתי שהכלים יעוררו באנשים סקרנות וערגה למסורת, ויעבירו תחושה חמימה ומוכרת, בניגוד לכלי הפלסטיק והסיליקון המשדרים, לטעמי, קרירות וניכור. זו הסיבה לכך שהכלים שלי עשויים קרמיקה, עץ ונירוסטה. מבחינתי הכלים הללו הם רק תחילתה של סדרה, ובעתיד יכולים להצטרף אליה כלים לאפיית עוגיות מכל העדות".
הבוגרת: דנה דויב
מחלקה: עיצוב תעשייתי, בצלאל
מנחה: פרופ' עידו ברונו
דויב, ילידת קיבוץ שפיים, עיצבה סט כלים לטקס האינג'רה האתיופי. היא ביקשה לשלב בו מסורת וחדשנות, כדי להנגיש את הטף - הדגן האופייני לאתיופיה - למטבח המודרני. לצורך המחקר טסה במהלך לימודיה לאתיופיה, וחקרה את תרבות המזון החקלאי המקומית. "הטף הוא 'מזון על', בעל ערכים תזונתיים גבוהים", היא מסבירה, "שממנו מכינים את האינג'רה - לחם ספוגי מותסס, מיסודות המטבח האתיופי. בפרויקט אני מבקשת לפתוח לו את הדלת לתרבות המערבית המודרנית, להיכנס למטבח באמצעות כלים חדשים". דרך הכלים המעוצבים מקווה דויב לקיים "טקס חדש", שיחדש אלמנטים שנעלמו במעבר מהכפר לעיר, ומאתיופיה לרחבי העולם. "המוצרים מתוכננים לייצור באתיופיה, מתוך רצון לשמור על איזון בין השראה תרבותית לתגמול כלכלי", היא מסכמת את החלום.