בתים הפכו לעציצים. "בית בשביל עצים" בסייגון. באדיבות חברת וו-טרונג

לפני כחודשיים התקיים בלונדון טקס חלוקת הפרסים "AR House Awards" בחסות מגזין האדריכלותThe Architectural Review, הבוחר מדי שנה פרויקטים אדריכליים יוצאי דופן בעולם. הטקס התקיים במלון וולדורף אסטוריה, והפרס הראשון הוענק לצוות אדריכלים מוייטנאם על הפרויקט "בית לעצים" (House for Trees), שנבחר מתוך מאות פרויקטים שמועמדותם הוגשה.

"בית לעצים". נבחר מתוך מאות פרויקטים. באדיבות הירויוקי אוקי

“בית לעצים" נבנה כתגובה ירוקה לאורבניזציה המהירה שמשתלטת על וייטנאם בשנים האחרונות. מדובר באב-טיפוס שעיצבה חברת האדריכלים הווייטנאמית "וו-טרונג-נגהייה”, ששמה לה למטרה לבלום מעט את התהליך, שמעלים מדי יום עוד ועוד חלקים מהיערות ומהצמחייה הירוקה שהייתה פעם חלק בלתי נפרד מהווייתה של וייטנאם. הבית הייחודי ממוקם בטאן-בין (Tan Binh), אחד הרבעים הצפופים של הו-צ'י מין סיטי (לשעבר סייגון), העיר הגדולה במדינה. בכרך הסואן הזה, רק פחות מרבע אחוז מהשטח הוא ירוק, ודווקא בה החליטו האדריכלים לחבר מחדש את התושבים לסביבה הטבעית שאיפיינה בעבר את אחת המדינות הטרופיות היפות באסיה.

נופיה הטרופיים של וייטנאם: לחבר מחדש את העירוניים לטבע. באדיבות משרד התיירות הוייטנאמי

נציג האדריכלים הווייטנאמים (מימין) בטקס קבלת הפרס בלונדון. באדיבות חברת וו-טרונג

הפרויקט, שהוקם בתקציב דחוק של 156 אלף דולר על שטח של חצי דונם, כולל חמישה גושי בטון, יחידות מגורים שתוכננו כדי שישמשו כ"עציצים" ענקיים לעצים טרופיים. על כל אחד מהגגות הונחה כמות אדמה גדולה, שנועדה לנטיעת העצים אך גם כדי לאגור את מי הגשמים הטרופיים. המטרה היא להפחית את הסיכון של הצפות ושטפונות, שנפוצים מאוד בווייטנאם.

תוכנית המתאר של הפרויקט. באדיבות חברת וו-טרונג

שרטוט פרופיל של בית העצים. באדיבות חברת וו-טרונג

בתים נגד שטפונות. באדיבות חברת וו-טרונג

מבט מלמטה, אל העצים. באדיבות חברת וו-טרונג

רוצים לשבת בעציץ? באדיבות חברת וו-טרונג

חמש היחידות הוצבו סביב חצר מרכזית בצורה שיוצרת חצרות קטנות יותר, המחוברות זו לזו. היחידות נפתחות אל החצר המרכזית באמצעות דלתות וחלונות גדולים העשויים זכוכית ומבטיחים כמות ניכרת של אור ואוורור, ללא פגיעה בפרטיות של הדיירים. חדר האוכל והסלון מצויים בקומת הקרקע, שם מופיע אלמנט עיצובי מפתיע - העצים שעל הגגות יוצרים צללים הנופלים אל החצר ומטשטשים את הגבולות בין פנים הבית לחוץ.

החצר המרכזית בשעות הערב. באדיבות חברת וו-טרונג

טיול לילי בין חצרות ועציצים. באדיבות הירויוקי אוקי

הגבולות מטשטשים: מבט מתוככי הבית. באדיבות הירויוקי אוקי

אין ספק שמדובר בפרויקט אדריכלי מיוחד ומעוצב היטב. האם הוא באמת יכול לצמצם את נזקי השטפונות של וייטנאם? בהצפות הבאות זה יתברר.