לפני כשבועיים הגעתי במקרה ל-Yanni - חנות לרהיטי וינטג' בקיבוץ משמרות. מיד לאחר שהתיישבתי על כיסא רב חובל בן יותר מ-200 שנה פגשתי בנורית פורת, הבעלים, ושמעתי איך התגלגל המקום.

צילומים: הגר דופלט

Yanni נפתחה בינואר האחרון. היא בבעלותם של פורת ויניי (ככה הוא כותב את שמו, אבל מבטאים ינאי) טובי. השנייים הכירו כשיניי, שמתמחה בשיפוץ רכבי אספנות, עבד על כבאית ישנה וביקש מנורית, מעצבת גרפית, לשחזר את הכיתוב על הכבאית. כשהם הכירו יניי העביר את העסק שלו לאנגליה, והשניים החליטו להפוך את מה שהיה חדר התצוגה של המכוניות המיוחדות לחנות גדולה של רהיטים ישנים, מיובאים מאנגליה.

יניי הוא אספן בנשמתו - מגיל 16 מתעסק ברכבי אספנות ובנגרות, איש ידיים ואסטתיקן, תמיד תר אחר המכוניות הישנות המיוחדות ביותר, כמו כלי רכב מתקופת מלחמת העולם השנייה, או כאלה שלא היה להם פס ייצור ושיש רק כמה יחידות כסוגם. נורית, שלמדה עיצוב גרפי בשנקר, מעידה על עצמה שהיא חובבת וינטג' מושבעת, קראפטרית בנשמתה, "תמיד מחפשת רהיטים ישנים, אוספת, חוקרת, משפצת, עובדת, משייפת, צובעת, מתעסקת".. בעודה מונה את הפעולות הכרוכות בשיפוץ של רהיט ישן שכזה, אני נזכרת בכרטיס הביקור שהושיטה לי. הלוגו משקף את רוח החנות - נראה מגולף ואותנטי. כשאני מבררת את הטכניקה, היא מודה שגילפה בשבילו לינוליאום. עמלנית אמיתית.

>> אוהבים וינטג' ועיצוב בטעם אחר? היכנסו לבלוג של מיכל ויטל-אשרת

המפגש המקצועי, והאהבה לחומר ולישן, הובילו את השניים להרפתקה משותפת. נורית חברה ליניי באנגליה, ויחדיו יצאו למסע של שבועיים ברחבי האי, כשהם תרים במפעלים ישנים אחר מה שנורית מכנה "פריטי אספנות תעשייתית, ברזלים (Iron Cast) ועץ חמים, אך לא כפרי" - חומרים איכותיים שכבר פסו מן העולם. "האנגלים אלופים בשימור. הם שומרים הכל. פירוקים מכנסיות, מרזבים, אפשר למצוא עץ בן 150-200 שנה, שטיבו ניכר בו - רואים שהעץ צפוף, קשה ועמיד. הערכיות החומרית הזו מגיעה אלי כדיסוננס לעבודות של עץ סנדויץ' עם ציפוי, נגרות שעושים היום".

עם הזמן לומדים יניי ונורית גישות שונות לישן האחד מהשנייה. הוא, שבא עם הרבה כבוד והערכה להיסטוריה, נוטה כיום להשאיר כלי רכב מסוימים עם פגעי הזמן, ורק עוצר ומשמר את המצב. כך אפשר לראות אצלו יגואר משנות ה-40 עם פח מוברק (בלי שנצבעה בצבע המקורי שלה). נורית, חסידה של מיחדושים ושיפוצים, נוטה כיום לכיוון של רסטורציה קלאסית. כפי שהיא מתארת זאת: "אני לומדת להעריך את חוסר הרצון לגעת ברהיטים ישנים. יהיה פשע לשייף כיסא 'Thonet Bentwood' עם הטבעה עליו".

יש גם עיצובים חדשים שנולדו מהמפגש עם חומרי גלם ישנים - מיחדושים. כמו שרפרפי מעבדה ישנים של בית ספר, שנמצאו ללא מושב. החסר הושלם (בתמונה למעלה) בעזרת פרקט של אולם ספורט ישן, שנחתך במידה הרצויה. "ראיתי את הרצפה וחשבתי שיהיה מדהים להוציא אותה מההקשר שלה", מספרת נורית. "פרקט עם ציור של מגרש כדורסל, בחתיכות קטנות שלו נוצרות צורות מונדריאניות חדשות. הנכונות לעבוד עם מה שיש קיימת בי מילדות". מיחדושים נוספים הם שולחנות עם רגלי חמור שעליהם משטח של פח מוברש, או מגירות ישנות של כרטיסיות, שנמצאו בתפזורת, נחתכו והוכנסו לתוך מסגרת ברזל שנבנתה במיוחד (בתמונה למטה).

על המיחדושים והשיפוצים אמון אנטולי קוסוב, שעובד בבית המלאכה בחלקו האחורי של חלל התצוגה. הוא פחח ונגר שהחל לעבוד עם יניי בשיפוץ המכוניות לפני יותר מעשור, ולאחרונה עברו ידי הזהב שלו לטפל ברהיטים.

האוסף בחנות מאגד בתוכו כמה סגנונות, שלכולם משותפת האהבה לריהוט ישן ולחומר גלם משובח. "מרגשת אותי תוית בת 100 שנה, שנמצאה מקופלת בתחתית הכיסא", מוסיפה נורית. "או כורסה עם תפירה פנימית של Frankel - מותג אנגלי משנות השישים, Mid century אנגלי, במצב מדהים עם קטיפה מקורית". לכל פריט שנמצא במקום יש את הסיפור שלו. אפשר למצוא כורסה ויקטוריאנית לצד שידת טיק שבדית, ומותגים כמו Ecrol, Thonet Bentwood, Libraco London. חלל החנות מציג גם עבודות אמנות ישראלית, כמו ציורים ועבודות של גליה פסטרנק, ז'אק פימה וקרן תגר.

כמה דוגמאות למחירים:

כיסא ביסטרו של Thonet Bentwood עם הטבעה - 1,850 שקל.

סולם עץ מבית מלאכה עם ההטבעה עליו, מתחילת המאה הקודמת - 2,100 שקל.

קונסולה שבית המלאכה של החנות מיחדש מעץ עתיק בתוספת רגלי ברזל - 2,200 שקל.

שרפרפים שבית המלאכה של יאני מיחדש - שילוב של כסאות מעבדה מקוריים עם מושבים מרצפת פרקט - 690 שקל לאחד.

איפה: קיבוץ משמרות (יש שילוט בכניסה).

פייסבוק:https://www.facebook.com/Yanniworkshop